Uzay savaşları
ABONE OL

T3 Vakfı’nın düzenlemesine öncülük ettiği, TürkMedya’nın medya sponsoru olduğu Teknofest’in genç mühendisleri, dünyanın teknoloji devlerinin milyarlarca liralık bütçe ve sayısız mühendisle geliştirdiği projelere şimdiden rakip oldu.18-25 yaş aralığındaki mühendisler, Avrupa’dan Amerika’ya teknolojinin yarıştığı her noktada şimdiden dünyaya ‘Teknoloji yarışında artık biz de varız’ mesajı verdi. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 20-23 Eylül’de İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilecek ‘Teknofest İstanbul’ kapsamında iki binin üzerinde genç mühendis yeteneklerini sergileyecek. 12 ayrı kategoride gerçekleşecek  yarışmalarda genç yıldızlar kendini göstermeye başladı. 

‘İNAN’LA KEŞİF

İTÜ öğrencileri, ‘insansız kara aracı’ alanında başarılarını kanıtlamış durumda. İTÜ Rover Takımı’nın lideri Bahadır Onur Güdürü, ‘İnan’ adını verdikleri ‘Gezegen Keşif Robotu’ ile gezegen ve gök cisimlerinin yüzeyinde ağırlık taşıma, toprak örneği alma, İngiliz anahtarı ve tornavida kullanabilme, panelden yonga sokup takma, yüzey örneği alma gibi işleri yapabilecek bir gezgin aracı tasarladıklarını anlattı. Güdürü, “Teknofest, milli teknoloji hamlesinde öncülük yaparak ülkemizin ilerlemesinde önemli bir pay sahibi olacaktır.  İTÜ Rover Takımı olarak, yerli bir uzay aracı projesine öncülük etmeyi hedefliyoruz.” dedi. 

TÜRKİYE’YE HİZMET  

İTÜ öğrencilerinin İHA alanındaki projesi İTÜNOM’un lideri Enes Uçar, projenin 2014 yılında,11 üniversite öğrencisiyle başladığını kaydederek “Amacımız teknoloji geliştirip hava savunma alanında mili projelerle Türkiye’ye hizmet vermek” dedi.

UYDUYU YÖRÜNGEYE BIRAKAN ROKET 

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde 10 kişilik takımla 8 ayda Yeşilırmak ve Kızılırmak roketlerini geliştiren ekibin proje koordinatörü Melahat Cihan, “Kızılırmak adlı roketimiz 216 santimetre boyunda, 17 kilogram ağırlığında. Bu roketimiz, öğrencilerimiz tarafından tasarlanan 4 kilogram ağırlığındaki sıcaklık, basınç, yükseklik verilerinin anlık ve sonraki zamanlı elde edileceği kameralı bir uyduyu 3 bin metre irtifaya çıkarak bırakacak. Yeşilırmak roketimiz ise 211 santimetre boyunda, 13 kilogram ağırlığında ve bin 500 metre irtifaya tırmanacak. Bu roketimiz de 4 kilogramlık bir uyduyu taşıyacak. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi hedefleniyor.” diye konuştu. 

ROKET ATAN LİSELİ ÖĞRENCİ

Kırıkkale Üniversitesi AR-GE Öğrenci Topluluğu tarafından İHA’yı hazırlayan öğrenciler arasında yer alan Yiğit Yılmaz, amaçlarının bir yandan öğrenimlerini tamamlamak bir yandan da yerli tasarım İHA’ları yapmak olduğunu söyledi. Yılmaz, “Biz elemelerden geçerek yarışmaya hak kazandık. Sabit kanatlı yarışmasında bu uçağımızla yarışacağız.” dedi. Öte yandan roket yarışmasına katılan lise öğrencisi Leyla Karaşın ise hedefinin 3 bin metreden yukarı çıkmak olduğunu aktararak, “İnşallah başarırız. Çok heyecan verici.” açıklamasında bulundu.

TEKNOFEST BUMERANG’A İLHAM VERDİ

Teknofest’in haberini alan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Enes Oğuz İskender geçtiğimiz nisan ayında roket takımı BUmerang’ı kurdu. Bir elektrik-elektronik ve 6 makine mühendisinden oluşan ekip üyeleri, bu festivalle birlikte projeyi hayata geçirme endişelerinden arındıklarını ifade etti ve ekledi, “Türkiye bir teknoloji ülkesi olacak. Milli teknoloji hamlesi de başarıya ulaşacak. Bizce Teknofest, gelişen ülkemizin her bireyini teknolojiye ısıtmak, gelişen dünyada neler yapılabildiğini göstermek için attığı başarılı bir adım.”

Hacker’lar piste çıkıyor 

Teknofest kapsamında düzenlenen HackIstanbul 2018 Capture the Flag büyük ilgi gördü. Yarışmaya 24 ülkeden 2 bin 357 ‘beyaz şapkalı hacker’ başvurdu. Ön eleme aşamasında yarışmacılar, sanal ortamda kendileri için hazırlanmış gerçek hayat senaryoları barındıran sanal bilgisayar sistemlerine, tüm yeteneklerini kullanarak sızmak ve sistemleri ele geçirmek için çaba harcadı.