Türkiye'den tarihi adým... Uzaya gidecek ilk Türk için tarih belli oldu
ABONE OL

Türkiye'nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanýyor.

Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na (ISS) gidecek tüm Avrupa'yý kapsayan ilk ticari astronot misyonu olan Axiom Mission 3'ün (Ax-3) resmi X sosyal medya hesabýndan yapýlan paylaþýmda, "Takvimlerinizi ayarlayýn. A3 görevi, 9 Ocak'tan daha erken olmayacak þekilde bir fýrlatma tarihi hedefliyor. Tamamý Avrupalý ekibimiz, SpaceX Dragon ile Uzay Ýstasyonu'na havalanacak." ifadelerine yer verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr da X sosyal medya hesabýndan "9 Ocak 2024" tarihine dikkati çekerek videolu paylaþýmda bulundu.

"TARÝHÝ ANLAMI OLAN UZAY GÖREVÝMÝZ ÝÇÝN HAZIRIZ"

Kacýr'ýn paylaþýmýnda, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcý, taþýyacaðý uzay armasýna iliþkin bilgi verdi. Gezeravcý, þunlarý kaydetti:

"Armalar her görev için özel tasarlanmaktadýr. Armanýn içerisindeki her bir detay, bir mesaj taþýmakta ve anlam ifade etmektedir. Yakýn zamanda üniformamýn üzerinde uzaya yapacaðýmýz ilk görevde gururla taþýyacaðým arma þu anlamlarý taþýmaktadýr: Bizler bayraðýnda ay ve yýldýz taþýyan bir milletiz. Bayraðýmýzdaki sembollerin uzaya olan merakýmýz ve tutkumuza vesile olduðu þüphesiz. Sýrf bu yüzden armanýn en dikkat çeken yerinde, yuvarlak formda bayraðýmýz yer alýyor. Hemen üstünde ise Cumhuriyetimizin 100. yýlýný simgeleyen 100 sayýsýný görmektesiniz. Etrafýnda ise 16 yýldýz yer almakta. Bunlar þanlý tarihimizin gurur kaynaðý 16 Türk devletini simgeleyen yýldýzlar. Yýldýzlarýn hemen altýndaki dünya haritasýnda evrensel olarak kabul gören Turkuaz rengiyle ülkemizi görüyorsunuz. Son olarak çok önemli anlamlarý olan 8 köþeli Selçuklu yýldýzý var. Yerle gök arasýndaki baðlantý geçiþini simgeleyen ve ayrýca Ýslam'ýn temel prensiplerini temsil eden 8 köþeli yýldýzla da armamýzýn bütünlüðünü saðlamýþ olduk. Omzumuzda armamýz, kalbimizde Türkiye sevgimiz, tarihi anlamý olan uzay görevimiz için biz hazýrýz."

13 FARKLI DENEY YAPACAK

Türkiye'nin Ýnsanlý Ýlk Uzay Misyonu kapsamýnda Alper Gezeravcý, ocak ayýndaki fýrlatmanýn ardýndan ISS'de 14 gün kalacak, 13 farklý bilimsel deneye imza atacak.

Ýlk Türk astronot Gezeravcý, misyonda Ýspanyol, Ýtalyan ve Ýsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakaný Kacýr, biyoloji, týp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleþecek deneylerden birinin Muþ Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki öðrenciler tarafýndan hazýrlandýðýný duyurmuþtu.

- UÇUÞ HAKKINDA

Ocak 2024'te fýrlatýlmasý planlanan ve yaklaþýk 14 gün sürmesi beklenen uçuþ, Axiom Space tarafýndan gerçekleþtirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracý kullanýlacak.

Uzay aracý Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunan Fýrlatma Kompleksi 39A'dan kalkacak. Oradan Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'na uçacak. Görev tamamlandýðýnda okyanusa düþecek.

  • google seo uzay yolcusu ISS