Yapay zeka ile trafikte akýllý ulaþým dönemi
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý Haberleþme Genel Müdür Yardýmcýsý da olan Dilek, AA muhabirine, teknolojinin geliþmesiyle ortaya çýkan deðiþimlerin ulaþtýrma sektörünü de etkilediðini söyledi.

Özellikle kentlerde farklý ulaþým türleri ve sistemlerinin ortaya çýktýðýna dikkati çeken Dilek, geliþen teknolojiyle birlikte "akýllý þehirler" kavramýnýn "akýllý ulaþýmý" da gündeme getirdiðini bildirdi. Dilek, sürekli büyüyen ulaþým sistemlerinin etkin þekilde yönetilmesi için özellikle yapay zekanýn içinde bulunduðu birçok yenilikçi teknolojinin kullanýlmaya baþlandýðýna iþaret ederek, Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Kayseri, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Kahramanmaraþ gibi birçok þehirde, kent içi trafik yönetimi için tasarlanan akýllý ulaþým çözümlerinin bulunduðunu dile getirdi.

Bu sistemlerin saðladýðý katkýlara deðinen Dilek, "Ülkemizde ve dünyada yaygýn olarak kullanýlan AUS uygulamalarý, trafik sýkýþýklýklarýný, seyahat sürelerini, trafik kazalarýný, sera gazý emisyonlarýný ve ulaþým maliyetlerini azaltýyor." diye konuþtu.

- "TEKNOLOJÝ ULAÞIM ALGILARINI DEÐÝÞTÝRECEK"

Bir yandan þehirlerdeki trafik sorunlarý büyük boyutlara ulaþýrken diðer yandan yapay zeka sistemleriyle ulaþým sistemlerinin dönüþtüðünü vurgulayan Dilek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Yapay zeka algoritmalarýndan yararlanýlmasý, trafik kazalarýný ve sýkýþýklýðýný azaltarak, yol kapasitesini artýrýyor ve uzun vadede þehirlerin planlanmasýnda yaþanan sorunlarýn ortadan kaldýrmasýna yardýmcý oluyor. Türkiye'de de yapay zeka kullanýlarak geliþtirilen çözümler, ulaþýmýn emniyetli, güvenli, konforlu, verimli ve etkili kullanýlmasýný saðlýyor."

Teknolojinin gelecek 10 yýlda þehirleri ve ulaþým algýlarýný deðiþtireceðini belirten Dilek, "Ulaþým sistemlerinin iyileþtirilmesinde, yapay zeka ve makine öðrenmesi yöntemleri önemli rol üstlenecek. Yapay zeka ve dijitalleþmenin daha fazla ön plana çýkacaðý akýllý kavþaklar, akýllý trafik yönetimiyle baðlantýlý hareketlilik saðlayan çözümler yaygýnlaþacak. Artýrýlmýþ ve sanal gerçeklik ile dijital ikiz teknolojileri, akýllý þehir dönüþümlerinde etkili olacak." ifadelerini kullandý.

- MEVZUATTA AUS DEÐÝÞÝMÝ

Dilek, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan Ulusal AUS Strateji Belgesi ve Eylem Planý'nda Türkiye için akýllý ulaþýmda inovasyonu destekleyen kýsa, orta ve uzun vadeli hedeflerin yer aldýðýný anlattý. Eylem Planý'nýn 2024-2030 yýllarýný kapsayacak þekilde taslak olarak hazýrlanarak kurum görüþlerine sunulduðu bilgisini veren Dilek, planda otaya konulan çalýþmalarla sektörün mevzuat gereksinimlerini karþýlayarak inovasyonu hýzlandýrmayý hedeflediklerini anlattý. Dilek, plandaki hedefleri, Türkiye'nin gelecek vizyonuna ulaþmanýn temel adýmlarý olarak gördüklerini sözlerine ekledi.