Yapay zekalý insansýz su altý aracýna TEKNOFEST Adana'da çifte ödül
ABONE OL

Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleþme Mühendisliði öðrencilerden oluþan takým, otonom ve manuel kullanýlabilecek þekilde ürettikleri insansýz su altý aracýyla TEKNOFEST'in Ýnsansýz Su Altý Sistemleri Yarýþmasý'na katýldý.

Yarýþmanýn "ileri" kategorisinde mücadele eden su altý aracý, verilen görevleri yerine getirerek birinciliðe layýk görüldü.

"En özgün yazýlým" ödülünü de kazanan proje, öðrencilere ikinci sevinci yaþattý.

Türkiye Teknoloji Takýmý Vakfý ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ana yürütücülüðünde Adana Havalimaný'nda süren, Anadolu Ajansýnýn (AA) global iletiþim ortaðý olduðu TEKNOFEST'te sergilenen insansýz su altý aracý, takýmýn standýnda ziyaretçilere tanýtýlýyor.

- ENDÜSTRÝYEL TARAFI FARK OLUÞTURDU

Takým kaptaný Altar Hatipoðlu, AA muhabirine, yaklaþýk 3 senedir insansýz su altý sistemlerinde yönelik projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

TEKNOFEST'te baþarý elde ettikleri aracýn tasarým, yazýlým ve üretim sürecini 11 kiþilik ekipleriyle gerçekleþtirdiklerini anlatan Hatipoðlu, "Bu aracýmýzýn özelliði, diðer yarýþmacýlara oranla biraz daha endüstriyel bir araç olmasý. Yarýþma odaklý ilerlemek yerine endüstriyel anlamda da geliþmek istedik. Geçtiðimiz senelerdeki birikimlerimizle bu sene deniz ve diðer ortamlarda test edebileceðimiz bir prototip geliþtirdik. Otonom þekilde çok sayýda kabiliyete sahip." diye konuþtu.

- "YAKLAÞIK 1,5 SENEDÝR BU PROJE ÜZERÝNDE HIZ KESMEDEN ÇALIÞIYORUZ"

Hatipoðlu, savunma sanayisinde manuel araçlarýn daha çok ön planda olduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:

"Otonom sistemlerine aðýrlýk vermek istiyoruz. Ülkemizin teknolojik açýdan bu sistemleri daha verimli kullanabilmesini hedefliyoruz. Bu ödüller bizim için çok deðerli, paha biçilemez. Yaklaþýk 1,5 senedir bu proje üzerinde hýz kesmeden çalýþýyoruz. Yeri geldi uykusuz zamanlarýmýz oldu. Çok duygusal anlar yaþadýk. Bizi çok zorlayan bir projeydi. Takým çalýþmasýnýn ne olduðunu gördük."