Son zamanlarda yapay zekadaki ilerleme ile endüstriyel robotlarýn kullanýmý ve küresel iþ gücünün deðiþim hýzý artýyor.
Uluslararasý Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, 2022'de 3 milyon 904 bin olan faaliyetteki endüstriyel robot sayýsý geçen yýl 4 milyon 282 bine yükseldi.
Dünya çapýnda kurulan yeni endüstriyel robot sayýsý da 2022'de 552 bin 946 ile rekor kýrarken geçen yýl 541 bin 302'ye indi. Düþüþe raðmen 2023'teki yýllýk robot kurulum sayýsý tarihteki en yüksek ikinci rakam olarak kayýtlara geçti.
Bu yýlýn verilerinde ise söz konusu sayýnýn 541 binde kalmasý, faaliyette olan toplam robot sayýsýnýn da 4,8 milyonun üzerine ulaþmasý bekleniyor. 2027'de ise 602 bin yeni endüstriyel robotun kurulacaðý tahmin ediliyor.
Bölgelere göre geçen yýl faaliyete geçen robotlarýn yüzde 70'i Asya'da, yüzde 17'si Avrupa'da, yüzde 10'u ise Amerika'da yer aldý.
Dünyanýn üretim üssüne dönüþen Çin, 2023'te 276 bin 300 adetlik yýllýk kurulumla sanayi robotlarýnda dünyanýn en büyük pazarý olmaya devam etti.
Mevcut durumda kullanýlan endüstriyel robotlarýn yüzde 80'i, otomotiv, elektronik, metal ve makine sanayisinde hizmet veriyor.
IFR verilerine göre, Türkiye'de ise geçen yýl kurulan yeni robot sayýsý bir önceki yýla göre yüzde 15 artarak 4 bin 429'a yükseldi. Ülkede faaliyetteki endüstriyel robot sayýsý ise geçen yýl 2022'ye göre yüzde 16 artarak 26 bin 413'e ulaþtý. Türkiye, dünya genelinde en yüksek robot stokuna sahip 16'ncý ülke konumunda bulunuyor.
Türkiye'de robot yoðunluðu, imalat sanayisinde 10 bin çalýþan baþýna 43 robot ile hala oldukça düþük bir seviyede bulunuyor.
Teknolojiler açýsýndan IFR, üretken yapay zekanýn, robot performansýnýn ve uygulanabilirliðin iyileþmesinin robotlarýn sayýsýný artýracaðýný öngörüyor. Demografik deðiþimle iþ gücü kýtlýðýnýn robot talebini artýrmasý bekleniyor.
Teknolojik geliþmelerle birlikte robotlarýn hýzla yaygýnlaþmasý, ekonomik ve sosyal bazý sorun ve tartýþmalarý da beraberinde getiriyor.
Bu tartýþmalarýn odak noktalarýndan birini, robotlarýn üretimde insanlarýn yerini almasýnýn olasý sonuçlarý oluþturuyor.
Robotlarýn fabrikalarda vergi ödeyen insanlarýn yerini almasýnýn devletlerin vergi kayýplarýna neden olacaðý, bunun da ülke ekonomilerini olumsuz etkileyeceði belirtiliyor.
Yapay zekanýn iþ gücüne daha fazla nüfuz etmesiyle yüksek ücretli, vasýflý, "süper yapay zeka özellikli" çalýþanlar ile en düþük ücretli çalýþanlar arasýnda giderek artan bir ücret farký oluþmasý da bekleniyor.
IFR Genel Sekreteri Susanne Bieller, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, dünyanýn dört bir yanýndaki fabrikalarda çalýþan robotlarda yeni bir rekor görüldüðünü belirtti.
Geçen yýl dünya çapýnda kurulan yeni endüstriyel robot sayýsýnda küçük bir düþüþ görüldüðünü ifade eden Bieller, "Bu da temel olarak Çin pazarýnda kurulumda düþüþten kaynaklanýyor. Çin'de kurulan yeni endüstriyel robotlar geçen yýl yüzde 5 geriledi. Yine Çin, pazar olarak tüm kurulumlarýn yüzde 51'ini oluþturuyor. Çin toplamda yüzde 5 gerilerken, biz dünya çapýnda sadece yüzde 2'lik bir gerileme gördük, yani pazar perspektifleri oldukça iyiydi." dedi.
Bieller, Avrupa'nýn kurulan yeni endüstriyel robot sayýsýnda geçen yýl büyüme gösterdiðini anlatarak, þirketlerin bazý yatýrýmlarýný ertelenmesinin büyüme üzerinde etkili olduðunu vurguladý.
Son zamanlarda yapay zekadaki son geliþmelerin endüstriyel robot sayýsýna etkisi konusunda ise Bieller, "Bu robotlarýn ne kadarýnda yapay zeka kullanýldýðý bilinmiyor. Yapay zeka pek çok açýdan robotlarýn çevresine tepki vermesini, çevreyi algýlamasýný ve duygularýný ona göre uyarlamasýný saðlýyor. Üretken yapay zekayla robot yapmak ile yeni kullanýcýlarýn robotlarý kullanmasý kolaylaþacak." deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de kurulan yeni endüstriyel robot sayýsýnýn da 2023'te bir önceki yýla göre yüzde 15 arttýðýný belirten Bieller, "Türkiye'de son 5 yýldaki uzun vadeli büyüme ise yýllýk ortalama yüzde 14. Türkiye, robotik kullanýmýyla yüksek nitelikli ürünler üreterek bunu tekrar ihracat için kullanabileceðinizi ve böylece ülkeye zenginlik getirebileceðinizi görmek için harika bir örnek." dedi.
Türkiye'nin yüksek kaliteli mallar ihraç ettiðini dile getiren Bieller, "Avrupa pazarýna yakýn olduðu için birçok yabancý þirket, üretim tesislerine yatýrým yapmak için Türkiye'ye geliyor. Ayrýca döviz kuru nedeniyle de yatýrým yapmak için ilginç bir yer. Bu da beraberinde iþ ve istihdam getiriyor. Yatýrýmlar ülkede bir tür zenginlik býrakýyor. Bu kesinlikle faydalý ve para daha fazla üretime yatýrým yapmak için kullanýlabilir. Genel olarak bunun uzun vadeli bir etkisi olacaktýr." ifadelerini kullandý.
Bieller, robotlarýn üretimde insanlarýn yerini almadýðýný, insanlarýn üstesinden gelmesi zor olan görevleri yerine getirdiðini vurgulayarak, þöyle devam etti:
"Robotlar makinelerdir. Sadece insan iþçiyi destekliyorlar. Robotun hisleri yoktur. Dolayýsýyla robotlarýn yaptýðý, insanlarýn yapmamasý gereken veya yapmaktan hoþlanmadýðý sýkýcý veya tehlikeli kýsýmdýr. Dolayýsýyla bunlar tipik olarak otomatikleþtirilen görevlerdir ve ortadan kaybolan iþler deðil, insanlara hangi görevlerin verildiði ve gelecekte hangi görevlerin robotlara verileceði konusunda bir deðiþimdir. Ýnsanlarýn yaptýðý iþler de aslýnda bir üst seviyeye çýkýyor ve uzun vadede büyük olasýlýkla daha yüksek ücretlere yol açacak."
Gençlere "harika ve sürekli deðiþen" bir alan olduðu için robotik eðitimi almalarýný tavsiye eden Bieller, "Bir robot programcýsýysanýz iþsiz kalmayacaksýnýz, ne olursa olsun iþiniz güvende olacak, çünkü her zaman otomatikleþtirme potansiyeli var. Üretimin üstesinden gelmek için daha fazla robot programcýsýna ve daha fazla mühendise ihtiyacýmýz var. Dolayýsýyla eðer teknolojiyle ilgileniyorsanýz gerçekten robotik alanýna bakmalýsýnýz çünkü üretim tarafýnda belirli süreçlerin nasýl iþlediðine dair bilgi ile robot için ihtiyaç duyduðunuz programlama becerilerini bir araya getiriyorsunuz ve bu da çalýþmak için çok heyecan verici bir yer." þeklinde konuþtu.