Yerli motorda testler tamam. Seri üretime geçiliyor
ABONE OL
Savunma Sanayi Müsteşerlığı resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Milli iİnsansız Hava Aracı ANKA için yerli imkanlarla geliştirilen Turbodizel havacılık motoru PD170'in Tüm test aşamaları başarı ile tamamlandıgını ve 2018 yılı içerisinde seri imalat aşamasına geçileceğini bildirdi.
 
Tank ve Jet motoru da geliyor
 
Ayrıca Hafif zırhlı araçlar için 920hp gücünde 1000 saat asgari ömürlü motor geliştireleceğini, Altay tankı güç grubu motor ve transmisyon sistemi milli tasarım ve üretim için Ar-Ge sürecinin devam ettiğini, Özgün Helikopter için Turboşaft motor geliştirme faliyetlerine başlandığını Savaşan İnsansız Hava Araçları için Turboprob ve Turbofan motor geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ve Milli Savaş Uçağı için Turbofan motor geliştişrileceğinin bilgisini verdi.
 
Yerli motor mecut motoru ikiye katladı
 
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen PD170 motoru, Anka’nın otomotiv motoru üzerinden uyarlanmış mevcut motorunu ikiye katladı. 2017’nin Ocak ayında başlayan olgunlaşma testleri kapsamında farklı kombinasyonlarla zorlu denemelere tutulan motor, istenilen performansı sağlayarak güven verdi. Hâlihazırda bir adet teslim edilen ve C4Defence’in edindiği bilgilere göre dört adet motorla devam eden test sürecinin ardından motorların seri üretim versiyonundan ilk beş adetinin bu yaz teslim edilmesi planlanıyor.
 
20 bin feet irtifaya çıkabiliyor
 
Mevcut motorun kritik irtifası 10.500 feet iken PD170’in kritik irtifası 20.000 feet. Yani TEI’nin motoru güç kaybı yaşamadan 20.000 feet irtifaya çıkabiliyor. Bu da aynı irtifada daha çok faydalı yük veya standart donanımla daha yüksek irtifa demek
 
Bağımlılık bitiyor, yeni fırsatlara kapı açılıyor
 
ANKA için geliştirilen PD170 motorunda, ANKA'nın ötesinde farklı olası platformların da ihtiyaçlarının dikkate alınması yeni fırsatlar sunuyor.
 
Çift kademeli özel turboşarj sistemi sayesinde PD170, tüm dünyada 40 bin feet şartlarında görev yapabilen ilk ve tek turbodizel İHA motoru olacak.
 
PD170 motoruna yönelik olarak potansiyel ihtiyaç sahipleriyle görüşmelerin bu yıl hızlanması bekleniyor.
 
Türkiye'nin İHA sistemlerinin kritik yurt dışı bağımlılığına çözüm olması amaçlanan PD170, önde gelen yabancı İHA üreticilerinin de dikkatini çekmeyi başardı.
 
Motorun ilk uçuşu sonrası yabancı müşteri ilgisinin daha da artması ve somut projelere dönüşmesi bekleniyor. Türkiye böylece İHA motoru üretmesinin yanında satışını da gerçekleştirebilecek.