Yerli takým uydularý göreve hazýr
ABONE OL

Plan-S Mühendislik ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý Özdemir Gümüþay, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Temmuz 2021'de kurulan firmanýn bugüne kadar 4 farklý görev amacýna sahip 5 uyduyu yörüngesine gönderdiðini söyledi.

Bugüne kadar yörüngesine gönderilen uydularýn temel amacýnýn uydu alt sistemlerini geliþtirmek, bunlara uçuþ tarihçesi kazandýrmak ve verilecek IoT ve yer gözlem hizmetleri için temel teknolojileri test etmek olduðunu vurgulayan Gümüþay, ilk uyduyu 2022 yýlýnda gönderdiklerini ve burada birçok þeyi öðrenip, tecrübe ettiklerini belirtti.

Daha sonra gönderdikleri 4 uyduyla kendi geliþtirdikleri birçok alt sistemi doðrulama, bunlarý yörüngede test etme fýrsatý bulduklarýný anlatan Gümüþay, þöyle konuþtu:

"Bugün geldiðimiz durum itibarýyla hizmet vermeye hazýrýz. Hizmet vereceðimiz uydularý fýrlatmak üzereyiz. Bugüne kadarki 5 uydu bunlarýn hazýrlýðýný ve bunlarýn teknoloji doðrulamalarýný yapmak için bir zemin oluþturdu.

Bizim için çok heyecanlý bir süreç. Neredeyse 2,5 yýldýr hayalini kurduðumuz, gece rüyalarýmýza giren þey gerçek oluyor. IoT uydularýmýzý, hizmet vereceðimiz uydularý yörüngeye gönderiyoruz. Zorlu bir süreç geçti, yorulduk, bir yandan da keyifliydi. Her þey yolunda giderse temmuz ayýnda bu uydular yörüngesine gidecekler. Þu ana kadar bütün geliþtirme, doðrulama, üretim, entegrasyon aþamalarý tamamlandý. Uydular fýrlatmak için hazýr hale geldiler. Önümüzdeki hafta fýrlatmak için Vandenberg Uzay Üssü'ne doðru yola çýkacaklar. SpaceX Falcon-9 roketi ile gönderilecekler. Sonrasýnda hýzlý bir devreye alma ve test süreci olacak. Temmuzda gönderiyoruz, yaklaþýk 2 aylýk bir süreç içerisinde de uydular devreye alýnacak, testleri yapýlacak ve her þey yolunda giderse eylül ayý itibarýyla da bu uydularla IoT haberleþme servislerine baþlamayý hedefliyoruz."

- 100'DEN FAZLA UYDUYLA BÝR TAKIM UYDU OLUÞACAK

Bu takým uydu projesinde 100'den fazla uydunun yer alacaðýný bildiren Gümüþay, dünyanýn herhangi bir yerine çok düþük gecikmeyle haberleþme hizmeti sunmayý hedeflediklerini söyledi.

Hýzla çalýþmaya ve uydu fýrlatmaya devam edeceklerini vurgulayan Özdemir Gümüþay, bu uydularla birlikte 12 uyduluk fýrlatma sözleþmesini imzaladýklarýný ifade etti.

2025, 2026 ve 2027 yýllarýndaki fýrlatmalara iliþkin sözleþmelerin de imzalanmak üzere olduðunu belirten Gümüþay, "Bu 4 uydunun ardýndan ekim ayýnda 4, akabinde 4, sonra 8-8, 16-16 uydu gönderilmesi planlanýyor. Çok kýsa süre içerisinde yörüngede 100'den fazla uyduyla bu hizmetleri vermeyi, yaygýnlaþtýrmayý amaçlýyoruz. Sadece uydu yapmakla kalmýyor, yer tarafýnda da bu uydularla haberleþecek cihazlarýn tasarlanmasý, yaygýnlaþtýrýlmasý gibi bizi bekleyen heyecanlý, keyifli konular var. Bunlar için de çalýþmalarýmýz hýzla sürüyor." dedi.

- BÝRÇOK PROBLEM UZAYDAN ÇÖZÜLECEK

Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel de 5 test uydusu ile uzaydan hizmet verebilecekleri yöntemlere iliþkin çalýþmalar yaptýklarýný, bu doðrultuda da yer yüzünde hizmet verebilecekleri çok sektör olduðunu belirtti.

Uydularýn bütün alt birimleri de kendilerinin yaptýðýný vurgulayan Güzel, bu süreçte uydular devreye girdiðinde yerde hizmet verecek milyonlarca cihazýn altyapýsýný hazýrladýklarýný belirtti.

5 uyduyla enerji, tarým, lojistik sektöründe farklý denemeler yaptýklarýný, uydularla cihazlarý nasýl takip edeceklerini, verileri nasýl alacaklarýný, baðlantýyý nasýl saðlayacaklarýný test ettiklerini anlatan Güzel, bu sayede bu teknolojinin önündeki en önemli problemlerden biri olan baðlantýyý tam olarak saðlayamamanýn önüne geçtikleri dile getirdi. Güzel, "Biz bu uydularla, bu problemi çok geniþ bir ölçekte çözmeyi ve milyonlarca cihaza ayný anda baðlantý saðlayarak makinelerin birbirleriyle haberleþmesini, bu sayede de dünyadaki birçok problemi uzaydan çözmeyi hedefledik." diye konuþtu.

Takým uydularla IoT haberleþme hizmeti sunumunun dünya için de çok yeni olduðunu ve bu hizmeti verebilen 3-4 firma bulunduðunu vurgulayan Güzel, "Çok basit bir anlatýmla dünyada 5G'yi yapacaktýk, 6G'yi uzaydan yapacaðýz. Bütün yatýrýmlarýmýz da bunun içindi. Bunun baþlangýç noktasý nesnelerin interneti cihazlarýnýn birbirleriyle baðlantýlarýný saðlamak. Bugüne kadar rekor düzeyde hýzlý bir iþ çýkardýk. 2-2,5 yýlda 5 tane uydu gönderdik. Þimdi 4 uyduyu bir arada gönderiyoruz. 5 uyduyla hedefimiz binlerce cihazý baðlayabilmekti. Takým uydularla milyonlarca hatta 2 senenin sonunda milyarlarca cihaza çýkabilir bir altyapýmýz, aslýnda üst yapýmýz olacak uzayda." deðerlendirmesinde bulundu.

- BÝRÇOK SEKTÖR ÝÇÝN ERÝÞÝM SORUNU ORTADAN KALKACAK

Uzayý bir çözüm olarak kullanan sektör sayýsýnýn bu teknolojiye eriþimin kýsýtlý olmasý nedeniyle sýnýrlý düzeyde kaldýðýna deðinen Güzel, takým uydularla bu teknolojiyi çok farklý sektörler için eriþilebilir hale getirdiklerini söyledi.

Enerji ve su sayaçlarýnýn bu þekilde uzaktan okunabileceðini, lojistik firmalarýnýn deniz ya da þehirler arasýndaki unsurlarla kesintisiz baðlantý kurabileceðini, tarým alanlarýnýn farklý boyutlarýyla izlenebileceðini anlatan Güzel, bu sayede eriþilemeyen tüm alanlara eriþimin saðlanacaðýný, eriþimin olduðu alanlarda da bir yedek eriþim hizmeti sunulacaðýný kaydetti.

Dünyada 21,6 milyar IoT cihazýnýn bulunduðunun tahmin edildiðine ve bu sayýnýn 2030'da 35 milyara çýkmasýnýn beklendiðine iþaret eden Güzel, uydularý gönderdiklerinden kýsa bir süre sonra kullanýcýlara hizmet verebilir olacaklarýný belirtti.

Bir uydunun 20 dakika kadar Türkiye'nin üzerinde kaldýðýný ve kalan süreyi dünyanýn çeþitli ülkelerinde geçirdiðini dile getiren Güzel, ayný hizmet ve kaliteyi dünyanýn herhangi bir noktasýnda sunabileceklerini aktardý.

Güzel, enerji, lojistik ve tarýmýn yanýnda inþaat sektöründeki makinalarýn takibi ve güvenliði için de bu teknolojinin önemli bir fýrsat sunacaðýný söyledi.