Yerli teknoloji raylara iniyor! Saatte 160 kilometre hýza ulaþacak
ABONE OL

Almanya'nýn baþkenti Berlin'de baþlayan demir yollarý ulaþým teknolojileri fuarý InnoTrans 2022'ye katýlan Karaismailoðlu, fuarda bakanlýk standýnýn açýlýþýný gerçekleþtirerek, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Baþar Þen ile fuara katýlan Türk þirketlerinin stantlarýný ziyaret etti.

Karaismailoðlu, fuarda gazetecilere yaptýðý açýklamada, fuarýn raylý sistemler sektörünün en büyük organizasyonlarýndan biri olduðunu ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarý (TCDD) ve onun þirketleri yanýnda pek çok Türk firmasýnýn ürünlerini burada sergilediðini belirtti.

YERLÝ TEKNOLOJÝ RAYLARA ÝNÝYOR

TCDD'nin Türkiye'nin küresel markalarýndan biri olduðunu vurgulayan Karaismailoðlu, Türkiye'de 166 yýllýk bir demir yolu kültürü var. Tabii önemli yatýrýmlarýmýz var. Artýk biz Türkiye olarak demir yolu aðýrlýklý bir yatýrým dönemine girdik. Bundan sonra demir yolu sektöründe ihtiyaçlarýmýz çok daha artacak. Demir yolu sektöründeki yüksek teknoloji isteyen ürünlerin geliþtirilmesi konusunda ülkemizde çok önemli çalýþmalar var. Bu geliþtirdiðimiz ürünleri dünyaya tanýtmak, hem de demir yolu sektörü için iþ birliði alanýnda InnoTrans en önemli organizasyonlardan bir tanesi olduðu için burada güçlü bir þekilde varýz." diye konuþtu.

Karaismailoðlu, Türkiye'de 4 bin 500 kilometre demir yolu inþaatýnýn sürdüðünü ve bunun artarak devam edeceðini dile getirdi.

Sadece yolcu taþýmacýlýðýnda deðil lojistikte de demir yolu sektörünün kendileri için çok önemli olduðunu anlatan Karaismailoðlu, özellikle karbon emisyonunun azaltýlmasýnda, yeþil enerjide ve tedarik zincirinde baðlantýlarýn kurulmasýnda demir yollarýnýn vazgeçilmez olduðunu vurguladý.

Adil Karaismailoðlu "Bunun da altyapýsýný oluþturmak ve demir yolu araçlarýnýn geliþtirilmesi, ihtiyaçlarýmýzýn giderilmesi ve hem de kendi ürünlerimizi dünyaya tanýtma açýsýndan bu tür organizasyonlar (InnoTrans) bizim çok önemli ve çok kýymetli." dedi.

Saatte 160 kilometre hýza uygun 'milli elektrikli trenlerin" seri üretimine baþlandýðýný aktaran Karaismailoðlu, þunlarý kaydetti:

"Test süreci 10 bin kilometreyi aþtý. Önümüzdeki aylarda sertifikasýný da alarak inþallah yolcu taþýmaya baþlamayý hedeflemekteyiz. Ardýndan ikinci, üçüncü setler zaten bantta çalýþmalarý devam ediyor. Onun devamý 225 kilometrelik hýza sahip yine milli elektrikli trenimizin de þu an tasarým çalýþmalarý bitmek üzere. Orada da önemli ilerleme var.

Bunun dýþýnda 250 kilometre ve üzeri hýzlara sahip trenleri yine Türkiye'de üretmek üzere de organizasyon ve tasarým çalýþmalarýmýz bir taraftan devam ediyor. Tabii bu çok geniþ bir alan. Hakikaten hem yüksek teknoloji isteyen ve yüksek maliyetli iþler olduðu için de maksimum fayda saðlayacak þekilde ülkemizin mali yükünü de çok sarsmadan bu iþleri nasýl yapabiliriz onun telaþý içindeyiz. Ýnþallah önümüzdeki günlerde ülkemizde demir yolu açýsýndan da çok önemli geliþmeler olacak."

Türkiye'de demir yollarý projelerini bitirme hýzýnýn "rayýna" girdiðini söyleyen Karaismailoðlu, projelerde yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn artýrýlmasý ve farklý enerji alternatifleri üzerinde de sürekli çalýþtýklarýný anlattý.

Bakan Karaismailoðlu, Türkiye'de güneþ, rüzgar enerji sistemleri ve hidroelektrik santralleri konusunda çok ciddi atýlýmlar olduðunu dile getirerek, "Son aylarda yaþadýðýmýz Rusya-Ukrayna krizinden sonra zaten bütün dünyanýn gündemi enerji oldu. Orada ülkemizin menfaatine ne varsa onun araþtýrmasý içerisindeyiz." dedi.

- InnoTrans 2022

Avrupa'nýn en büyük uluslararasý ulaþým fuarlarýndan biri olarak nitelendirilen InnoTrans'ýn dünkü basýn brifinginin ardýndan resmi açýlýþý gerçekleþtirildi. Kovid-19 salgýný nedeniyle iki defa ertelenmek zorunda kalan InnoTrans, bu yýl "sürdürülebilir hareketlilik" temasýna odaklanýyor.

Fuarda, þehirlerde hareketliliði kolaylaþtýran ulaþtýrma teknolojileri ve toplu taþýmayý daha sürdürebilir yapan yeni akýllý çözümler damga vururken, dijitalleþme ve akýllý að oluþturma araçlarý da katýlýmcýlardan ilgi görüyor.

Toplu taþýmacýlýðýn yaný sýra ulaþým altyapýsý için en son trendlerin, yeniliklerin, sürdürülebilir çözümlerin öne çýktýðý fuarda, 56 ülkeden 2 bin 834 þirket, yeni teknoloji ve ürünlerini sergiliyor.

Demir yolu altyapýsý fuarýn ana konusu olurken, demir yolu teknolojisi, toplu taþýma, iç mekanlar ve tünel inþaatý, lokomotifler, hýzlý tren setleri, sinyalizasyon ekipmanlarý, vagonlar ve raylý sistemler alanýndaki diðer tüm ekipman ve hizmetlere iliþkin son yenilikler ziyaretçilere sunuluyor.

Fuar, 20-23 Eylül'de Almanya'nýn baþkenti Berlin'de Messe fuar alanýnda ziyaretçilerini aðýrlayacak.

Türkiye'den 60 firma yaklaþýk 3 bin metrekarelik bir alan ile fuarda yer alýyor ve 27 salonun neredeyse her birinde birkaç Türk firmasý bulunuyor.

Fuarýn katýlýmcýlarý arasýnda Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý ve bakanlýk bünyesindeki TCDD Genel Müdürlüðü, TCDD Taþýmacýlýk AÞ Genel Müdürlüðü, AYGM ve TCDD Teknik Mühendislik ve Müþavirlik AÞ ile ASELSAN, TÜRASAÞ ve TÜBÝTAK RUTE de yer alýyor.

Ayrýca Durmazlar, Kardemir, Gök Yapý, Petes Makina, Karsan, Sarkuysan, Elsitel, Yapýray ve Bozankaya gibi önemli Türk þirketleri de fuarda en yeni ürünlerini sergiliyor.

Bu yýl fuarda demir yollarý için dijital çözümler ve enerji tasarrufu saðlayan demir yolu özellikle odak noktasý olurken, iklim konusunda sürdürülebilirliðin de üreticilerin radarýnda olmasý dikkati çekiyor.