Yerli ve milli gururdan büyük başarı! Türkiye lider ülke olacak
ABONE OL

Türkiye'nin ilk metrealtı çözünürlüklü yerli yer gözlem uydusu olan İMECE, uzaydaki 2'nci yılını başarıyla tamamladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada; uydunun, 15 Nisan 2023'te ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle fırlatıldığının anımsatıldı, alçak Dünya yörüngesinde görev yapan İMECE'nin, uzaydan yer gözlemi alanında Türkiye'ye stratejik katkılar sunmak amacıyla TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildiği belirtildi.

YÜZDE 90 ÜZERİNDE YERLİLİK ORANI

Yüzde 90 üzerinde yerlilik oranına sahip İMECE'nin, metre altı çözünürlüklü elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi birçok kritik bileşeninin tamamen yerli ve milli imkanlarla üretildiğine işaret edilen açıklamada, "İMECE, tek seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde bir alanın görüntüsünü tarayabiliyor. Saatte 320 megabit veri aktarım hızı sayesinde elde ettiği verileri yer istasyonlarına hızlı ve etkin şekilde iletiyor." ifadesine yer verildi.

TAKIM UYDU PROJESİNİN TEMELİ OLDU

Açıklamada, uydunun, İMECE-2 ve İMECE-3 takım uydu projelerinin temelini oluşturduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"İMECE projesiyle kazanılan mühendislik deneyimi, geliştirilen alt sistemler ve yetiştirilen nitelikli insan kaynağı, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki birikimini ileriye taşıdı. Bu birikim sayesinde, birbiriyle entegre çalışacak şekilde tasarlanan yeni nesil takım uydular İMECE-2 ve İMECE-3 projeleri başlatıldı. Bu uyduların 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak yörüngede görevlerine başlaması planlanıyor."

"ÜLKEMİZİ, UZAYIN LİDER ÜLKELERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRECEĞİZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Uzaydaki gözümüz 2 yaşında. 15 Nisan 2023'te fırlatılan, Türkiye'nin ilk Metrealtı Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu İMECE uzaydaki 2'nci yılını tamamladı. Elektro-optik kamerası, uçuş bilgisayarı, elektrikli itki sistemi ve haberleşme alt sistemleri gibi birçok kritik bileşeni tamamen millî imkânlarla üretilen uydumuz, yüzde 90'a erişen yerlilik oranıyla, İMECE-2 ve İMECE-3 takım uydu projelerimizin de temelini oluşturdu. Uydu teknolojilerinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla ülkemizi kendi haberleşme ve görüntüleme uydularını geliştirebilen, test edebilen, üretebilen bir seviyeye taşıdık. Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizi uzayın lider ülkelerinden biri haline getireceğiz" ifadelerine yer verdi.

İMECE HAKKINDA

Alçak Dünya Yörüngesi'nde (LEO) görev yapan İMECE, uzaydan yer gözlemi alanında Türkiye'ye stratejik katkılar sunmak amacıyla TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi. İMECE, tek seferde bin kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde bir alanın görüntüsünü tarayabiliyor. Aynı zamanda 320 Mbit/s veri aktarım hızı sayesinde elde ettiği verileri yer istasyonlarına hızlı ve etkin bir şekilde iletiyor.