Büyük ilgi çekiyor! Antik liman kalpli pembe göle dönüþtü
ABONE OL

Alexandria Troas Antik Kenti'nin ticaret merkezi olarak uzun süre hizmet eden 2 bin yýllýk iç limaný, günümüzde ise kalpli pembe göl olarak turizme katký saðlýyor. Dýþ liman ile baðlantýsý zamanla ortadan kalkan antik kentin iç limaný bir göle dönüþtü. Sýcaklýk ve tuzluluðun artmasýndan dolayý 'dunaliella salina' adlý mikroskobik bitkisel canlýnýn fazla üremesinden kaynaklý yaþanan pembe ve kýrmýzýya yakýn tonlar, göle farklý bir görünüm kazandýrýyor. Zamanla da doða þartlarýna baðlý olarak suyun çekilmesi ile kalp þeklini aldý. Ýçerisindeki tuzlu suyun yýlýn belli dönemlerinde pembe renge bürünmesiyle 2 bin yýllýk antik liman, dünya üzerinde bilinen ve pembe renge sahip 8 gölden birisi haline geldi. Ziyaretçilerin çekip, sosyal medyada paylaþtýðý fotoðraflarla popülerliði artan kalp þeklindeki gölün suyu, bugünlerde yine pembeye çalmaya baþladý. Pembeye bürünen ve kalp þekli ile dikkati çeken 'Kalpli Göl', drone ile havadan görüntülendi. Kalpli göl doðal dokusu bozulmamasý ve zarar görmemesi için araç trafiðine kapatýldý. Ziyaretçiler yaya olarak gölün olduðu alaný gezebilecek.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öðretim Üyesi Kazý Baþkaný Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Son belki beþ yýldýr Alexandria Troas Antik kentinin iç liman bölgesi olarak aslýnda teknik olarak karþýlýðý bu içinde hapsolmuþ suyun nedeniyle kalpli göl yada pembe göl olarak toplum tarafýndan tanýnan bölge ýsý deðiþimleri ve burada hapsolmuþ suyun içerisinde yaklaþýk bin yýlý aþkýn süredir oluþan mikro klima, mikro iklim ve mikroorganizmalar nedeniyle renk deðiþtiriyor. Bu ýsýya baðlý olarak mevsimsel deðiþimler olabiliyor. Genelde de iþte Aðustos ayýnýn ikinci yarýsýndan Eylül ayýnýn ortasýna kadar olan dönemde bu tam yazdan sonbahara döndüðümüz dönemde bu ýsý deðiþimleri çok net bir biçimde renk deðiþim olarak karþýmýza çýkýyor. Bir de kýþtan ilkbahara dönerken, renk deðiþimi tabii kalpli pembe göl bir þeker pembesi deðil genelde buraya gelen ziyaretçilerimiz böyle gerçekten o þeker pembesi renginde tonunda bir renk bekliyorlar. Öyle bir renk deðiþimi deðil bu daha kiremit kýrmýzýsý rengi olarak adlandýrabileceðimiz bir renk. Bu deðiþimi saðlayan hem bu suyun içerisinde oluþan bu mikroorganizmalarýn da oluþturduðu bir deðiþim ki, bu mikroorganizmalarla ilgili geçtiðimiz yýllarda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoloji bölümünden mikrobiyoloji üzerine çalýþan uzmanlarýn çalýþmalarý oldu. Burada daha önce tespit edilmemiþ olan mikroorganizma boyutunda türlerin olabileceði ve bunlarýn da belki çeþitli bilimsel çalýþmalar neticesinde bir ihtimal bir yeni antibiyotik için kullanabileceðine dair veriler ortaya koyduðu meslektaþlar. Burayla ilgili bir düzenleme yapýlmasý tabii ki bizim gündemimizde" dedi.

Son yýllarda bu alanýn popülaritesinin artmasýyla birlikte ziyaretçi sayýsýnýn fazlalaþtýðýný da belirten Kazý Baþkaný Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bunun kontrol edilebilir düzeyde olmasý çok önemli, çünkü bu özel bir alan. Þöyle söyleyeyim, yani mikrobiyologlarla yaptýðýmýz deðerlendirmelerde biyoloji bilimi açýsýndan çevresiyle birlikte arkeolojik olarak kuþkusuz bir iç liman bölgesi olmasý anlamýnda deðeri var ama biyoloji bilimi açýsýndan da deðeri var. Hatta böyle bir örnekleme ile bulun diðerinin bana anlattýðý meslektaþlar dediler ki Salda Gölü ne kadar kendi has özel bir alansa buradaki bu renk deðiþimini saðlayan iç liman bölgesi ya da halkýn tanýdýðý ismiyle kalpli göl bölgesi o kadar deðerli. Dolayýsýyla buradaki turist sirkülasyonu düzenlemek gerekliliði ortaya çýktý. Biz þimdi bununla ilgili bir çalýþma yapýyoruz. Bu yýl tabii çevremizde maalesef yaz baþýndan beri yaþanan yangýnlar sebebiyle bu alana trafik giriþini kestik. Sadece yaya trafiði söz konusu, insanlar yaya olarak bu gölü gelip gezebilirler. Burasý özel bir alan, bu alaný korumak hepimizin görevi. Lütfen ziyaretçilerimizden þunu rica ediyoruz, her zaman gelip gezebilirler bu alaný, alanýn etrafýnda dolaþabilirler. Bu alanla ilgili bilgilendirme panolarý hazýrlanýyor. Onlarý da alana dikeceðiz. Bir düzenleme yapacaðýz. Ama sanýyorum bu tarihten sonra alan artýk araç trafiðine açýk olmayacak. Bu korumayý yapmak zorundayýz. Araçlarýyla bir yere kadar gelip, yürüyerek alaný gezebilir. Ama gezdikleri süre boyunca alaný temiz tutulmasý, korumasý bizim olduðumuz kadar ziyaretçilerin de sorumluluðunda, bu konuda onlarýn desteðini bekliyoruz, her zaman bekliyoruz gelebilirler. Alanla ilgili olarak tabii entegre bir takým projelerimiz var. Alaný yukardan gören antik kentin Geç Akropoli diyebileceðimiz bölgede yer alan bir eski okul binasý ve okul binasýnýn merkezinde yer aldýðý 2,5 dönüm bir arazide biz bir ziyaretçi bilgilendirme merkezi projesi hazýrladýk. Bu projesi proje onaylama aþamasýnda, bunu hayata geçirdiðimizde burasý çok daha cazip bir noktaya gelecek ve entegre edeceðiz bunu iç liman, dýþ liman bölgesiyle, ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Ama tekrar vurgulayayým araç trafiðine þu anda kapalý ama aþaðýda meydanda araçlarýný býrakýp, çok rahatlýkla yürüyerek alaný gezebilirler" diye konuþtu.

Sýcaklýk ve tuzluluðun artmasýndan dolayý 'dunaliella salina' (su yosunlarý) adlý mikroskobik bitkisel canlýnýn fazla üremesi nedeniyle ortaya çýkan pembe ve kýrmýzýya yakýn tonlar, göle farklý bir görünüm kazandýrýyor. Özellikle Aðustos ve Eylül aylarýnda pembeye yakýn tonlara bürünen gölde, Kasým ve Aralýk aylarýnda bazý günlerde yaþanan ýsý deðiþikliðiyle de ayný renk oluþuyor. Kalp þeklindeki pembe gölün yapýlacak araþtýrma ve inceleme sonrasý turizme kazandýrýlmasý planlanýyor. Pembe göl, Troya, Assos, Alexandria Troas, Apollon Smintheus antik kentlerinin ziyaretçi sayýlarýna olumlu katkýsýnýn olacaðý varsayýldýðý gibi, yeni turizm bölgeleri olarak belirlenen Kadýrga Koyu, Sivrice, Sokak Aðzý, Babakale, Gürpýnar ve Tuzla açýsýndan da önemli rol oynamasý bekleniyor.