Ýskandinav Yarýmadasý hakkýnda bilmeniz gereken 8 þey
ABONE OL
1.       infolla.com’un haberine göre, Ýskandinavya, Kuzey Avrupa’da Baltýk, Norveç, Atlas OkyanusuÝ ve Barents Denizleriyle çevrili; Ýsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya’yý içine alan yarýmadanýn bütününe verilen addýr.
 
2.       Ýskandinav Yarýmadasýnýn yüzölçümü 770.600 km 2 dir. Yarýmadada yaþýyan insan sayýsý ise 22.800.000 civarýndadýr.
 
3.       Ýskandinavya Yarýmadasýnýn kýyýlarý girintili çýkýntýlý olup, fiyortlarla doludur. Yarýmadada, 2500 m’yi geçmeyen daðlar bulunur. Yarýmadanýn büyük kesimi düzlüklerle kaplýdýr. Ayrýca bölgenin büyük kesiminde pekçok göl vardýr. En önemli göllerinin arasýnda Vanera, Valtern, Malaren, Hjalmaren, Silijan ve Starsgölü sayýlabilir. Adayý að gibi ören bir çok ýrmakbulunur. Ýskandinavya’nýn en önemli akarsularýndan Torne Lule, Pite Skellefte, Ume Angerman, Dal ve Klor ýrmaklarý Baltýk Denizine, Glomma Irmaðý ise Kuzey Denizine dökülür.Güneyden kuzeye tundradan kutup iklimine kadar deðiþiklik gösterir.
 
4.       Ýç kesimler nemli karasal, güney bölgeleri deniz iklimi etkisine açýktýr. Norveç kýyýlarýnda yoðun yaðýþlar, güneye, doðuya doðru azalýr. Kýþlar soðuk ve kuzeyde karanlýk, yazlar serin ve aydýnlýk geçer. Genelde iðne yapraklý türler olmak üzere sýk ormanlarla örtülü yarýmada, yeraltý kaynaklarý (demir, bakýr) yönünden de zengindir. Hidroelektrik üretim potansiyeli büyüktür.
 
5.       Ýskandinavya Yarýmadasýna ilk gelen kavimler Normanlar ve Vikingler’dir. Ýskandinav halký ortaçaðýn baþýnda üç krallýk halinde teþkilatlandýlar. Bunlar Ýsveç Krallýðý, Danimarka Krallýðý ve Norveç Krallýðý idi. Bu krallýklar topraklarýnýn verimsizliði ve yetersizliði sebepiyle deniz aþýrý seferler düzenlemiþler ve çeþitli koloniler kurmuþlardýr.
 
6.       Yarýmadaya 830 yýlýndan itibaren Hýristiyanlýk girmiþ ve 11. yüzyýlda hükümdarýn isteðiyle tutunup yerleþmiþtir.  Ýskandinav ülkeleri arasýnda uzun süreli savaþlar olmuþ, 1397’de kurulan Kalmar birleþmesi ile üç devlet (Ýsveç, Norveç) Danimarka’nýn önderliði altýnda birleþti. Fakat daha sonraki yýllarda devletler arasýnda olan anlaþmazlýklar bu birliðin daðýlmasýna sebep oldu.
 
7.       infolla.com’um haberine göre, Ýskandinav ülkeleri, Dünya Savaþlarýnda tarafsýzlýk politikalarýný korumuþlardýr. Bugün Ýsveç halen tarafsýzlýðýný korumaktadýr. Norveç ve Danimarka ise Nato’ya girmiþtir.
 
8.       Ýskandinav mitolojisi , Ýskandinav insanlarýnýn Hýristiyanlýk öncesi dinleri, inanýþlarý ve efsaneleridir. M.Ö. 1000 yýl sonrasýnda, birçok avrupa ülkesinde Indo-Avrupa dili konuþuluyordu.