Kýzýlýrmak Nehri'nin turkuaz suyunun sarp kayalýklar arasýndan akmasýyla oluþan kanyon, ilçe merkezine 25 kilometre uzaklýkta yer alýyor. Þahinkaya Kanyonu, 3 bin 250 metre uzunluðu, ortalama 106 metre su derinliði ve 340 metre kanyon yüksekliðiyle dikkati çekiyor.
Bakanlar Kurulunca 2012'de ulusal turizm bölgesi, 2015'te ise tabiat parký ilan edilen kanyonda ziyaretçiler, doðayla buluþarak teknelerle gezinti, su sporlarý ve doða yürüyüþü yapabiliyor.
Yerli ve yabancý turistlerin raðbet gösterdiði Þahinkaya Kanyonu'nda Samsun Büyükþehir Belediyesi tarafýndan düzenlenen gemi turlarýyla ziyaretçiler, her mevsim kanyonun güzelliklerini görme fýrsatý yakalýyor.
Þahinkaya Kanyonu'nu ziyaret eden Samsun Üniversitesi Ýnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coðrafya Bölümü 3. sýnýf öðrencisi ve Coðrafya Ekoloji Topluluðu Baþkaný Mehmet Akif Çakan, AA muhabirine, Vezirköprü'ye gezi düzenlediklerini, kanyon ve çevresindeki doðanýn kendisine hayran býraktýðýný söyledi.
Coðrafya Bölümü öðrencileri için arazi dersi uygulamasý da olduðunu belirten Çakar, "Aldýðýmýz notlarý derslerimizde de kullanacaðýz. Ayný zamanda bölgenin güzelliklerini sosyal medyadan paylaþacaðýz." dedi.
Çakan, Samsun Büyükþehir Belediyesi, Vezirköprü Kaymakamlýðý ile Vezirköprü Belediyesine de gezilerine verdiði destekten dolayý teþekkür etti.
Öðrencilerden Zeynep Elif Bilgin, derslerde gördükleri Þahinkaya Kanyonu'nu inceleme ve gözlemleme þansý bulduklarýný dile getirerek, "Heyecan verici, ihtiþamlý ve görkemli bir yapý. Manzarasý anlatýlamayacak þekilde. Doðanýn yeþiliyle suyun mavisinin buluþtuðu bu mükemmel yeri herkes görmeli." diye konuþtu.
Ziyaretçilerden Nazlý Doruk, Þahinkaya Kanyonu'nda her rengin görülebildiðini vurgulayarak, "Gerçekten çok rahatlatýcý bir yer. Aslýnda Türkiye'de çok doðal güzelliklerimiz var, bunun farkýnda deðiliz." ifadesini kullandý.