AA muhabirinin sorularýný yanýtlayan Baðlýkaya, turizmde dolandýrýcýlýk vakalarýnýn çeþitli dönemlerde farklý alanlarda yoðunlaþtýðýný anlattý.
Baðlýkaya, salgýn sürecinde ve sonrasýnda villa kiralamalarýnda dolandýrýcýlýk vakalarýnýn daha çok yaþandýðýný, son zamanlarda bungalov turizminde de bu tip olaylarýn sýk yaþanmaya baþladýðýný aktardý.
2023'te dolandýrýcýlýk vakalarýyla ilgili 12 bin 691 ihbara iliþkin iþlem gerçekleþtirdiklerinin altýný çizen Baðlýkaya, "TÜRSAB olarak bu tip nitelikli dolandýrýcýlýk vakalarýnýn önüne geçmek için özel bir dijital denetim ekibi kurduk. Ekiplerimiz, ilgili kurum ve kuruluþlarla koordineli olarak yoðun bir biçimde çalýþmalarýný sürdürüyor. Ayrýca, internet üzerinden oluþturduðumuz 'TÜRSAB Dijital Doðrulama Sistemi' ile vatandaþlarýmýza tatil satýn aldýklarý þirketin TÜRSAB üyesi seyahat acentesi olup olmadýðýný kontrol etme imkaný sunuyoruz." deðerlendirmesini yaptý.
Baðlýkaya, internet üzerinden tatil satýn alan vatandaþlarýn sayýsýnýn son yýllarda giderek arttýðýný belirterek, "Buna paralel olarak sahte web siteleri ve sosyal medya hesaplarý üzerinden yapýlan dolandýrýcýlýklarda artýþ gözleniyor." dedi.
Kullanýcýlarýn internet üzerinden tatil paketi alýrken, satýn alýmýn yapýldýðý web sitesinin TÜRSAB üyesi acente olup olmadýðýný kontrol etmesinin çok önemli olduðunu vurgulayan Baðlýkaya, bunun, özel geliþtirdikleri Dijital Doðrulama Sistemi üzerinden kontrol edilebildiðini ve seyahat acentelerinin sayfalarýnda bu sistemin logosunun bulunduðunu dile getirdi.
Acente kimliðini kullanarak yapýlan dolandýrýcýlýk faaliyetlerine karþý aldýklarý önlemlere deðinen Baðlýkaya, þunlarý kaydetti:
"Birlik olarak gerek TÜRSAB Doðrulama Sistemi'miz gerek dijital denetimlerimiz gerekse de fiziki denetimlerimizle her tür sahtecilik ve dolandýrýcýlýða karþý büyük bir gayret ve özveriyle çalýþýyoruz. Özellikle sosyal medya mecralarýndaki sahte hesaplar üzerinden verilen ilanlarla vatandaþlar maðdur edilebildiðini dikkate alarak bu tip istenmeyen olaylarýn önüne geçmek için denetim çalýþmalarýmýzý hýz kesmeden sürdürüyoruz. Dijital denetim ekiplerimiz 2024 Haziran sonu itibariyle toplam 16 bin 705 iþlem gerçekleþtirdi. Ekibimiz hem gelen ihbarlarla hem de internet üzerinden gerçekleþtirdikleri yoðun taramalarla bulduklarý dolandýrýcýlýk amaçlý sayfalarý, haklarýnda iþlem yapýlmasý için yetkili kurumlarla paylaþýyor. Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüðü Siber Suçlarla Mücadele Daire Baþkanlýðý'ný ziyaret ederek sektörümüz adýna bilgi paylaþýmýnda bulunduk. Siber Suçlarla Mücadele Daire Baþkanlýðý vasýtasýyla Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna 581 dosya sunduk. Maðdur olan vatandaþlarýmýzý da bu dosyaya yönlendirdik."
Firuz Baðlýkaya, ayrýca Google ve META þirketleriyle de yakýn temas içerisinde olduklarýný aktararak, nitelikli dolandýrýcýlýk amacýyla hareket eden web sitelerini Google ile paylaþtýklarýný, arama motoru üzerinde özellikle üst sýralarda listelenmesinin önüne geçtiklerini bildirdi.
Gerçek seyahat acentelerinin web sayfalarýný taklit eden sitelere eriþimin engellenmesi için aksiyon alýnmasýný saðladýklarýný belirten Baðlýkaya, "META ile gerçekleþtirdiðimiz görüþmelerde de önemli bir mesafe aldýk. Dolandýrýcýlýk amaçlý sosyal medya hesaplarýnýn askýya alýnmasý konusundaki temaslarýmýz ve sektörümüz adýna bilgilendirmelerimiz devam ediyor." dedi.
Baðlýkaya, TÜRSAB olarak bu tür dolandýrýcýlýklara maruz kalan maðdur vatandaþlara ve þirket ünvanlarý dolandýrýcýlýk olaylarýnda kullanýlan seyahat acentelerine gerekli hukuki adýmlarý atabilmeleri noktasýnda da destek vermeye çalýþtýklarýný söyledi.
Maðdurlarý, þikayet dilekçe örnekleri ve baþvuru þekilleri konularýnda bilgilendirerek savcýlýklara yönlendirdiklerini belirten Baðlýkaya, "Ayrýca, bu tür dolandýrýcýlýk olaylarýnda ünvanlarý kullanýlmýþ acentelerimizin sosyal medya hesaplarýnda bu hususu dile getiren notlar düþmeleri gerektiðine yönelik önerilerde bulunuyoruz. META ya da Google benzeri internet veya sosyal medya mecralarýnda hizmet saðlayýcý firmalara þikayetlerin iletilmesi de ayrý bir önem arz ediyor. Ýlgili departmanlarýmýz bu konuda da maðdurlarý bilgilendirip yönlendiriyorlar." ifadelerini kullandý.
Baðlýkaya, tatil satýn alýnan web sayfasýnýn adres çubuðundaki isminin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiðinin altýný çizerek, "Zira dolandýrýcýlar herhangi bir tur þirketinin sayfasýný kopyalayýp adres çubuðundaki bölümde küçük bir harf deðiþikliði yapmak suretiyle benzer bir domain adý ve sayfa tasarýmýyla sahte bir site oluþturabiliyor." dedi.
Ayrýca dolandýrýcýlarýn, izlerinin sürülmesini kolaylaþtýrmasý nedeniyle çoðunlukla sabit telefon numarasý kullanmadýðý bilgisini veren Baðlýkaya, sözlerini þöyle tamamladý:
"Görüþme ve yazýþmalarýný genelde WhatsApp hatlarý üzerinden gerçekleþtirerek sahte rezervasyon iþlemi sürecini tamamlamaktalar. Bu noktanýn tüketiciler tarafýndan göz önünde bulundurulmasý önem taþýyor. Rezervasyon yapýldýðýnda ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN'ýna yapýlýr. Ancak seyahat acentesi olmayan kiþiler ödemeleri þahsi IBAN'larýna almak suretiyle maðduriyete yol açmaktadýr. Sosyal medya hesaplarýnda kullanýcý adlarýnýn sýklýkla deðiþmiþ olmasý, olasý dolandýrýcýlýða iþaret eden bir diðer nokta. Vatandaþlarýmýzýn bu hususa dikkat etmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Ürünün fiyatýnýn piyasa deðerinin çok altýnda olmasý hali de þüphe sebebi olup vatandaþlarýmýzýn bu hususa da dikkat etmesini özellikle öneriyoruz."