Yedikule Hisarý'nda ''Turizmciler Buluþmasý'' düzenlendi
ABONE OL

Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Nadir Alpaslan, programda yaptýðý konuþmada, Ýstanbul'un dünyanýn en önemli kentlerinden biri olduðunu söyledi.

Ýstanbul'daki kültürel varlýklarýn ihyasý için gece-gündüz çalýþtýklarýný, kentin dünyanýn cazibe merkezlerinden biri olmasýna yönelik çalýþmalar yürüttüklerini belirten Alpaslan, "Ergün Baþkan görevi devralýr almaz, 5 yýl önce buranýn durumunu görüp, hemen müdahale edip, o vizyonuyla buranýn Ýstanbul'un en önemli kültür sanat merkezi olmasý için çalýþmalara baþladý, restorasyonlarý yaptý." diye konuþtu.

Alpaslan, Türkiye'nin turizm gelirinin 2028 yýlýna kadar 100 milyar dolara ulaþacaðýnýn altýný çizerek, þöyle devam etti:

"Bu rakama ulaþmak için gece-gündüz çalýþmak, doðru, stratejik adýmlar atmak gerekiyor. Ülkemiz her köþesiyle cennet, her köþesiyle kültür ve turizm deðerlerine sahip. Biz bu deðerleri ürüne dönüþtürüp, dünyaya da çok iyi tanýtarak, 81 ilimizde 12 ay turizm yaparak inþallah hedeflere ulaþacaðýz. Dünya kenti Ýstanbul, gastronomisiyle, tarihiyle, kültürel varlýklarýyla, turizm deðerleriyle dünyanýn en önemli þehirlerinden bir tanesi. Ýstanbul'un tanýtýmý için çalýþmalar yapýlýyor. Bu çerçevede de bunun meyvelerini almaya baþlýyoruz. Ýstanbul'da daha fazla turist aðýrlama adýna bu tür tarihi mekanlar oldukça önemli."

"KAMU KURUMLARINI FATÝH'ÝN DIÞINDAKÝ YERLERE NAKLETMEK ÝSTÝYORUZ"

Ýstanbul Valisi Davut Gül, kentin deðerleriyle güzel ve kýymetli olduðuna iþaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn liderliðinde Ýstanbul'daki eserleri koruyup kollayarak yarýnlara ulaþtýrmak istediklerini vurgulayan Gül, "Çok þey yapýldý, çok þey yapýlýyor. Ama yapýlabilecek daha çok þey var. Ýstanbul demek Fatih demek. Eserlerin hemen hemen yarýsýna yakýný Fatih'te. Belediyemizle birlikte 'Yadigar' projemiz var. Þu an 300 projemizin restorasyonunu yapýyoruz." dedi.

Gül, Fatih'in, özellikle tarihi yarýmadanýn daha yaþanabilir hale gelmesi için ufak dokunuþlara ihtiyacý olduðunu dile getirerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Burada sektörün bizi yönlendirmesi, tavsiyeleri, Bakanlýðýmýzýn buna liderlik etmesi çok çok önemli. Gelecek bir yýlda birkaç tane önemli geliþme olacak. Topkapý Sarayý'nýn ek binalarýnýn inþallah bir sene içerisinde restorasyonu tamamlanmýþ olacak. Bu, Topkapý Sarayý'nda gezilecek alanlarýn yaklaþýk 3-4 kat daha artmasý demek. Ýkincisi, özellikle kamu kurum ve kuruluþlarýný Fatih'in dýþýndaki yerlere nakletmek istiyoruz. Bunlarý da kültür ve turizme hizmet edecek sergi salonlarý, müzeler baþta olmak üzere bu amaçla kullanacaðýz." diye konuþtu.

"ÝSTANBUL'UN EN GÜZÝDE MEKANLARINDAN BÝRÝ YEDÝKULE HÝSARI"

Fatih Belediye Baþkaný Mehmet Ergün Turan, Ýstanbul'un en güzide mekanlarýndan birinin Yedikule Hisarý olduðunu kaydetti.

Belediye baþkaný olunca buranýn belediyeye tahsis edilmesini istediðini anlatan Turan, ardýndan tahsisi alarak restorasyona baþladýklarýný, restorasyonun koruma ve bilim kurullarýnýn onayýyla yapýldýðýný dile getirdi.

Turan, 20 yýldýr kent hafýzasýnda olmayan, kapalý olan bir mekanýn þu anda günün her saatinde insanlarýn kullanýmýnda olduðunu vurgulayarak, "Akþamlarý hem bölge insanlarý hem Ýstanbullular hem de dýþarýdan insanlarla burada çok nitelikli konserler yapýyoruz. Büyük kalabalýklarla deðil, öyle konser de istemiyoruz. Çünkü mekana zarar verir. Burada yeni sergiler yapýyoruz." dedi.

Yedikule Hisarý'nýn kent hafýzasýna, kültür ve turizm hayatýna girmesini istediklerini belirten Turan, bu kapsamda farkýndalýk oluþturmak amacýyla toplantýyý yaptýklarýný ifade etti.

Programda Yedikule Hisarý Restorasyonu Bilim Kurulu Üyesi Ýhsan Sarý da restorasyon çalýþmalarýyla ilgili katýlýmcýlara bilgi verdi.

Programa, Kahramanmaraþ Valisi Mükerrem Ünlüer, Ýstanbul Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Coþkun Yýlmaz, turizm sektörü temsilcileri ve çok sayýda kiþi katýldý.