14 yaþýndaki Enes baþýboþ köpeklerin saldýrýsý sonucu 20 ameliyat geçirdi
ABONE OL

Pursaklar ilçesindeki Cahit Zarifoðlu Ýmam Hatip Ortaokulu öðrencisi Koca, 11 yaþýndayken, 29 Kasým 2021'de okul dönüþü Mimar Sinan Mahallesi Altýn Caddesi'ndeki boþ arazide baþýboþ köpeklerin saldýrýsýna uðradý.

Yürüme mesafesindeki evine zamanýnda gelmemesi üzerine ailesinin ve öðretmenlerinin aramaya baþladýðý Enes Koca, etrafýnda köpeklerin gezindiði boþ arazinin üzerinde baygýn bir þekilde amcasý tarafýndan bulundu.

Vücudunun her bölgesinden ýsýrýldýðý için kaldýrýldýðý Pursaklar Devlet Hastanesinden tam teþekkülü bir saðlýk merkezinde tedavisi yapýlmasý amacýyla Ankara Bilkent Þehir Hastanesine sevk edilen Koca, burada, uzun bir yoðun bakým sürecinin ardýndan 3 yýlda farklý yerlerinden 20 cerrahi operasyon geçirdi.

Þu an 14 yaþýnda olan lise 1. sýnýf öðrencisi olan Koca, uzun süre yaþadýðý travmayý atlatmaya çalýþýrken, hala sokakta yürürken baþý boþ köpeklerin tedirginliðini yaþýyor.

Tedavi sonrasýndan köpeklerin ýsýrarak kafa derisine zarar verdiði için saçlý deri tedavisi devam eden Koca, sol diz bölgesinde sinirlerinin zarar görmesi nedeniyle de yürümekte zorlanýyor.

Köpeklerin saldýrýsýndan 3 gün önce bir "cast ajansý"na fotoðraflarýný ve videolarýný göndererek yaptýðý oyunculuk baþvurusu kabul edilen Koca'nýn ailesi, yoðun bakýmda olan evlatlarýnýn onaylanan baþvurusuna olumsuz cevap vermek zorunda kaldý.

- "BEN BU ACIYLA YÜZ FELCÝ GEÇÝRDÝM"

AA muhabirine, yaþadýklarýný ve tedavi süreçlerini anlatan anne Ayþe Koca, olaydan sonra her tarafýnýn yara içerisinde ve kafasýnýn sarýlý olarak hastanede gördüðü oðlunun 20 ameliyat geçirdiðini belirtti.

Köpeklerin, oðlunun sol bacaðýna ve kafa derisine büyük zarar verdiðini aktaran anne Koca, þöyle konuþtu:

"Onu o þekilde görmek canýmý çok yakýyor. Enes gerçekten saçlarýný çok seven bir çocuktu. Kendi saçlarýyla barýþýk bir çocuktu. Çocuðunun karþýsýnda acý çektiðini görmek bir anne için çok acý verici bir þey. Benim çocuðumun o kadar acýlarýna þahit oldum ki, 'o çekmesin de ben çekeyim' dediðim o kadar çok zamanlar oldu. Ben bu acýyla yüz felci geçirdim. Oðlumla ben de yüzüm için fizik tedavi gördüm. Yani bunlar hep Enes'in üzüntüsünden sýkýntýsýndan olan þeylerdi."

- "BAÞKA ÇOCUKLARIMIZA VE AÝLELERE ZARAR GELMESÝN ÝSTÝYORUZ"

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde 9 Kasým 2022'de sahipsiz köpeklerin ýsýrmasý sonucu kuduz olan ve tedavi gördüðü hastanede hayatýný kaybeden 11 yaþýndaki Mustafa Erçetin'in kendileri kadar þanslý olmadýðýna dikkati çeken anne Koca, 3 yýllýk tedavi sürecinin eðitim hayatýný aksamaya uðrattýðý oðlunun vücudundaki kalýcý hasarlar nedeniyle hayalindeki liselere kayýt yaptýramadýðýný ifade etti.

Saldýrýdan önce oðlunun isteði üzerine babasýnýn iþyerinde özel bir köpek sahiplendiðini ve tedavi sürecinde de oðlunun hayvanlara karþý oluþacak önyargýsýnýn önüne geçmek için iki kedi sahiplendiklerini aktaran anne Koca, hayvanlara karþý olumsuz önyargýya sahip bir aile olmadýklarýný vurguladý.

Benzer olaylarýn önlenmesi amacýyla geniþ kapsamlý bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi için çaðrýda bulunan anne Koca, þunlarý kaydetti:

"Biz bu acýlarý, bu travmayý yaþadýðýmýz için baþka hiçbir kimsenin canýnýn bu þekilde yanmasýný istemiyoruz. Hiçbir gün orada hastanede bir ameliyat kapýsýnýn önünde saatlerce beklemek, hiçbir anne için, hiçbir baba için kolay bir þey deðil. Kimsenin bu duruma düþmesini ve hayvanlara da zarar gelmesini istemeyiz. Bu hayvanlar artýk insana ve topluma zarar vermeye baþladý. Buna kesin bir çözüm bulunmalý ve kimse de buna karþý çýkmamalý. Yani kesinlikle bu tasarýnýn kabul edilmesini istiyoruz.

Baþka Eneslere, Tunahanlara baþka çocuklarýmýza ve ailelere zarar gelmesin istiyoruz. Oðlum çok gözyaþý döktü, 'Anne ameliyat olmak istemiyorum.' diye. Oðlumun caný çok yandý, baþka insanlarýn caný yanmasýn. Sanmayýn ki 3 sene geçti bu olayýn üzerinden ama biz unuttuk. Çok büyük travmalar yaþanýyor bu süreçte. Herkes bizim gibi þanslý olmayabilir. Biz Ankara gibi büyük bir þehirde yaþýyoruz ve doktorlarýmýzýn sayesinde çok güzel tedaviler aldýk ama bunlar kolay süreçler deðildi. Sadece anne ya da Enes etkilenmiyor. Diðer çocuklarým da çok etkilendi. Üç çocuðum var, hepimiz bu süreçte çok zorlandýk. Tabii ki bu gündemdeki tasarýnýn onaylanmasý taraftarýyýz. Biz asla dediðim gibi hayvanlarý sevmeyen insanlar deðiliz. Ama þu anki toplumda hayvanlarla insanlar bir arada yaþayacak durumda deðil."

- "BÝZE BÝR MUHATAP..."

Koca ailesinin avukatý Sultan Penez Abay da olay yaþandýktan sonra Ankara Valiliði, Ankara Büyükþehir Belediyesi ile Pursaklar Belediyesine yaptýklarý idari baþvuruda, üç kurumunda sorumluluðun kendilerinde olmadý yönünde beyanda bulunduðunu söyledi.

Bunun üzerine 3 kurum için idare mahkemesine baþvurarak söz konusu kurumlar hakkýnda dava açtýklarýný belirten Abay, "Biz yaklaþýk 2 yýllýk yargý sürecimizde 3 kurumdan da herhangi bir þekilde olumlu dönüþ almadýk. Burada mevcut yasanýn maðdurlarý daha da maðdur ettiði noktasýnda husumet çeliþkisi var. Ankara Valiliði, Ankara Büyükþehir Belediyesi ve Pursaklar belediyesi yani üçünün arasýnda dönen bir yazýþma ve evrak süreci var. Biz bunu aþamýyoruz. Enes Koca, saðlýk yönünden maðdur oldu hukuki yönde de maðduriyeti devam ediyor." dedi.

Ýdare mahkemesinde devam eden davanýn Danýþtay ile birlikte sonuçlanma süresinin 5-6 yýlý bulacaðýný aktaran Abay, þunlarý kaydetti:

"Yeni yasa tasarýsýnda sokak hayvanlarýnýn uyutulmasý ya da öldürülmesi yerine yerinde yaþatýlmasýný talep ediyoruz. Bu olaylarý yaþayarak maðdur edilen vatandaþlarýn maðduriyet noktasýnda bir muhatap bulmasýný talep ediyoruz. Yerel yönetim, büyükþehir yönetimleri ya da valilik olarak bize bir muhatap yönetilsin. Biz husumetimizi o muhataba yöneltelim. Sýradan bir hukuk davasýnda bile bir vatandaþý ya da bir kurumu muhatap alabilirken, bu denli büyük maðduriyetlere sebep olan olaylarda ne yazýk ki bire bir, tek elden ya da bizzat bir muhatabýmýz yok. Ýdari anlamda yargýlama sürecinin uzun olmasý sebebiyle, adli anlamda cezai boyutta da kurumlarýn sorumlu tutulmasýný da talep ediyoruz. En azýndan maðduriyetin giderilmesi amacýyla mahkemenin hýzlý karar vermesi yönünde talebimiz var. Enes bu süreçte, okuldan ve eðitiminden çok fazla geride kaldý. Alacaðýmýz tazminatý ailesi, Enes'in eðitimi için harcayacak. "