''Asteroit'' keþfinde Türkiye için bir ilk
ABONE OL
Düzce Bilim ve Sanat Merkezinde (BÝLSEM), uzay gözlem ve araþtýrmalarý sýrasýnda 2021 yýlýnda tespit edilen gök cisminin "asteroit" olduðu belirlendi.

Düzce BÝLSEM'de 5 yýldýr uzay gözlem ve araþtýrmalarý yapan fen bilgisi öðretmeni Ayþe Arslan ve Düzce Turgut Özal Anadolu Lisesi 9. sýnýf öðrencisi Ömer Selim Esen (14), Uluslararasý Astronomi Arama Ýþbirliði (IASC) desteðiyle düzenlenen "Asteroit Keþif Kampanyasý" kapsamýnda çalýþma yürüttü.

Amatör astronomlarýn, yeni asteroitler tespit etmeye çalýþtýðý programa dahil olan Arslan ve Esen'in 2021 yýlýnda tespit ettiði gök cismi, Uluslararasý Astronomi Arama Ýþbirliðince yeni "asteroit" olarak tescillendi.

Arslan ve Esen, asteroide isim verme hakký kazandý.

"ASTEROÝT" KEÞFÝNDE TÜRKÝYE ÝÇÝN BÝR ÝLK

Ayþe Arslan, AA muhabirine, Asteroit Keþif Kampanyasý'na yaptýklarý baþvurunun kabul edilmesinin ardýndan gönderilen veri setleriyle gözlem yapmaya baþladýklarýný belirtti.

Bu verileri özel bir yazýlýmla incelediklerini anlatan Arslan, hazýrladýklarý raporlarý Uluslararasý Astronomi Arama Ýþbirliði Küçük Gezegen Merkezi'ne gönderdiklerini kaydetti.

Asteroit: Güneþin çevresindeki kaya ve metal parçalarýna verilen ad

Arslan, 3 yýlýn ardýndan aldýklarý maille, bu cismin Türkiye tarafýndan keþfedilen ilk asteroit olduðunu öðrendiklerini belirterek, "Bunun bilimsel deðeri, güneþ sistemi içerisinde ilk kez asteroidin keþfedilmesi (Türk araþtýrmacýlarýn ilk asteroit tespiti), hem bizim için hem de Türkiye için çok deðerli." ifadelerini kullandý.

Öðrenci Ömer Selim Esen ise bu asteroidi 3 yýl önce keþfettiklerini dile getirerek, "Aradan uzun zaman geçti ama ben hala hatýrlýyorum o aný. Çok deðerli benim için." dedi.

Astronomiye duyduðu merak dolayýsýyla BÝLSEM'e geldiðini belirten Esen, BÝLSEM'de 7 yýldýr çalýþmalar yaptýðýný sözlerine ekledi.