Artvin Valisi Kemal Cirit başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Dilberoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Cavunt, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş ile İl Defterdarı Zeki Aydoğan katıldı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda, dünyanın en büyük Atatürk Heykeli’nin bulunduğu alanın Atatepe Mesire Alanı ilan edilerek halkın hizmetine açılabilmesi amacıyla Artvin Valisi Kemal Cirit’in girişimleriyle geliştirilen proje üzerinde görüş ve öneriler alındı.
Ayrıca şehir girişinde bulunan tarihi Artvin Kalesi’nin restore edilerek halka açılması konusunda görüşüldü.
Vali Cirit, burada yaptığı konuşmada; kentin geleceğinin turizmle şekilleneceğini belirterek, Valilik olarak bu yönde çeşitli proje ve tanıtımlar üzerinde yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Cirit, gerek Atatepe’nin gerekse Artvin Kalesi’nin Artvin'in tanıtımına önemli katkı sağlayacağına inandığını da kaydetti.
-ATATÜRK HEYKELİ’NİN ÖZELLİKLERİ-
Atatürk heykeli ve tesis, Artvin Valiliğince düzenlenen organizasyonla 2012 yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete açılmıştı.
Toplam 7 bin 400 metrekare alanda kurulan tesiste, 2 bin metrekare kullanım alanı, okçuluk ve silah atışlarının yapılacağı 3 katlı atış poligonu binası, 500 metrekare alana sahip restoran ve seyir terası ile çocuk oyun alanı bulunuyor.
Atatürk'ün Kocatepe'ye çıkışını anlatan fotoğraftan yola çıkılarak hazırlanan heykel, yaklaşık 1.5 yılda tamamlanıştı. Heykelin yapımında yaklaşık 100 kişi çalıştı.
Kaidesiyle birlikte 35 metre yüksekliğindeki heykelin ayak kısmında 18 ton, gövdesinde 16 ton, baş kısmında 9 ton çelik konstrüksiyon kullanıldı. Heykelin dış yüzeyi 12 ton bakırla kaplanırken, diğer malzemelerle birlikte heykel yaklaşık 60 ton ağırlığında. Ayrıca heykelin bitişiğinde kentin her yerinden rahatlıkla görülebilecek 60 metre bayrak direği ve 216 metrekarelik bayrak yer alıyor.
Atatepe’deki tüm tesislerin maliyeti ise yaklaşık 4 milyon 500 bin liraya mal oldu.
-ARTVİN KALESİ’NİN ÖZELLİKLERİ-
Yapı üzerinde herhangi bir kitabe bulunmamakta olup küçük bir şapelin varlığıyla Hıristiyan Medeniyetinde yani Bagratlılar tarafından X. yy‘da kurulmuş olduğu düşünülmektedir. Stratejik konumu itibariyle Osmanlılar zamanında tamir edilerek kullanılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nce ihaleyle 2002 yılında restore edilmiştir.
Kale, Artvin Köprüsü'nün karşı yanında yükselen bir ana kaya üzerine kurulmuş olup, yamuk bir plan göstermektedir. Topoğrafi itibariyle üç kademeden oluşan kalenin toplam alanı 1600m2'dir. Kalenin iki girişi bulunmaktadır. Bunlardan güneybatı cephesinde yer alan, iki aşamalı olarak düzenlen giriş en önemlisidir. Orta mekanın kuzeydoğu yönündeki sur duvarı üzerinde Çoruh Irmağı'na açılan ikinci giriş kısmı yer almaktadır.