Düðünlerde, niþanlarda Kürt kökenli vatandaþlarýn horon oynadýðý, Lazlarýn þemmame eþliðinde halay çektiði, ayný cami ve kahvehaneye gidilen beldede, farklý kültürde insanlarýn yýllardýr huzur içinde yaþamalarý, Anadolu'ya özgü örnek birlikteliði gösteriyor.
Farklý renkleri buluþturan beldenin belediye baþkaný Ahmet Topal, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, 10 yýldýr görevini sürdürdüðünü söyledi.
Geçmiþte Dereköy'ün Muþ'tan gelen bir aile nedeniyle 'Dereköy Muþ'ta' ismiyle anýldýðýný belirten Topal, 'Burada bizden önce Rusya ve Batum'dan gelen Kürtler vardý. Yöreye Cumhuriyetin ilk yýllarýnda Selanik baþta olmak üzere Balkanlardan çok sayýda muhacir gelmiþti. 1940'lý yýllarda Giresun, 1960'lý yýllarda da Trabzon, Rize, Ordu yörelerinden gelen insanlarla bir belde oluþtu. Hepsiyle iç içe yaþýyoruz' dedi.
-'Kürtler 130 yýldýr Karadeniz'de'-
Dereköy'ün dört mahalleden oluþtuðunu anlatan Topal, þöyle devam etti:
'Mahallemizin üçünde Kürtlerle Karadenizliler iç içeyiz. Ýki mahallemizde nüfusun yüzde 30'u doðudan gelen arkadaþlarýmýzdýr. Evlerine gittiðimizde birbirimize 'anne dostu', 'baba dostu' kelimelerini kullanýrýz. Gayet mutluyuz. Çok sakin ve mutlu bir beldeyiz. Hiçbir zaman sýkýntýmýz olmadý. Kürtler yaklaþýk 130 yýldýr buradalar. Aslýna bakýlýrsa buranýn sahibi de onlar. Biz onlara misafir olarak geldik ve onlar da bizi baðýrlarýna bastý. Onlarla beraber kardeþ olarak yaþamaktayýz. Þehit geldi, þehit oldu, 'asker oðlumuz nasýl dönecek' diye endiþe ederken, þimdi hep bir aðýzdan Karadeniz'in veya Dereköy'ün neresinde olursak olalým hepimiz rahatýz. Artýk çocuklarýmýzý askere gönderirken gittiði gibi geri geleceðine eminiz. Hep beraber bu mutluluðu paylaþýyoruz. Türkiye'de 75 milyon insan örnek bir belde görmek istiyorsa, buraya gelsinler.'
-'Türkiye'ye örnek mahalleyiz'-
Beldeye baðlandýktan sonra mahalle statüsüne kavuþan Erenköy'de ise muhtarlýk seçimlerinde Türk seçmenlerin genellikle Kürt kökenli komþularýný desteklemeleri dikkati çekiyor.
Mahalle muhtarý Hüseyin Demir, atalarýnýn 1870'li yýllarda Rus Harbi nedeniyle Batum'dan Karadeniz'e geldiklerini söyledi.
Batum'dan 1910 ve 1920'lerde de bölgeye gelenlerin olduðunu belirten Demir, mahallelerinde Türklerin, Lazlarýn, muhacirlerin ve kendileri gibi Kürt kökenli insanlarýn sorunsuz þekilde yaþadýklarýný anlattý.
Türkiye için örnek bir mahalle olduklarýný vurgulayan Demir, mahalledeki 510 seçmenin 170'ini Kürt kökenlilerin oluþturduðunu, seçimlerde Türklerin, Lazlarýn genellikle Kürt komþularýný desteklediklerini ve 1989 yýlýndan beri muhtarlýk yapan kiþilerin Kürt kökenli olduklarýný kaydetti.
Mahallelerinde Türklerin, Lazlarýn, muhacirlerin de muhtarlýk yaptýðýný, hiçbir seçimde sorun yaþamadýklarýný vurgulayan Demir, þöyle konuþtu:
'Burada Türkler, Kürtler, Lazlar iç içe büyüdük. Kýz alýp verdik. Bizler Lazca, Lazlar Kürtçe konuþur. Bugüne kadar hiçbir sorun yaþamadýk. Hepimiz tek bayrak, tek milletiz. Kimlikle bir sýkýntýmýz yok Allah'a þükür. Örnek mahalleyiz.'
-'Çözüm sürecine karþý olanlar buradaki birlikteliði görsün'-
Çözüm sürecini desteklediklerini belirten Demir, 'Lazlar ne kadar Türk'se, Kürtler de o kadar Türk. Bu memleket bizim, ezanýmýz bir, bayraðýmýz bir, memleketimiz de bir olacak tabi. Deðerlerimiz ortak. Çözüm sürecine karþý olanlar buradaki birlikteliði görsünler, çözüm süreci baþarýya ulaþýrsa bu mahalledeki örnek birliktelik ülkemizde olacak inþallah. Süreci gönülden destekliyoruz' ifadelerini kullandý.
Mahalle sakinlerinden Ahmet Uysal da ailesinin 125 yýl önce Batum'dan gelerek bölgeye yerleþtiðini, 100 yýlý aþkýn süredir komþularý ile huzur içinde yaþadýklarýný belirtti.
Çözüm sürecini desteklediklerini vurgulayan Uysal, 'Burada hiçbir sorun yaþamadýk, yaþamýyoruz. Barýþ istiyoruz, çözüm sürecini gönülden destekliyoruz' dedi.
Uysal'ýn 3 çocuk annesi gelini Safiye Uysal, þehit haberlerinin her zaman kendilerini üzdüðünü, çözüm sürecini umutla karþýladýklarýný dile getirerek, 'Artýk kan aksýn istemiyoruz. Bizim de çocuklarýmýz var. Huzur olsun, barýþ olsun istiyoruz. Biz burada barýþ içinde yaþýyoruz, ülkemizde de barýþ olsun istiyoruz' diye konuþtu.
-Kürtler horon oynuyor, Lazlar þemmame eþliðinde halay çekiyor-
Beldeye baðlý Dereköy merkez mahalle muhtarý Orhan Gönen de 4 yýldýr muhtar olduðunu, büyüklerinin Trabzon'dan gelerek bölgeye yerleþtiðini anlattý.
Kýzýnýn niþanýnda Türk, Kürt, Laz, muhacir tüm komþularýný aðýrlayan Gönen, çözüm sürecini gönülden desteklediklerini söyledi.
Gönen'in kýzýnýn niþanýnda ise Kürt kökenli vatandaþlar horon oynadý, Lazlar ise þemmame eþliðinde halay çekti.
Süreç baþlayalý þehit haberi duymadýklarýna iþaret eden Gönen, 'Ne bir Karadenizli anasý 'oðlum þehit oldu' diye aðlýyor ne bir Kürt anasý 'evladým þehit oldu' diye aðlýyor. Huzuru kim istemez, huzur olmayan yerde barýþ olmaz. Biz beldemizde Türk, Kürt, Laz huzur içinde yaþýyoruz. Süreci sonsuz destekliyoruz. Her zaman söylüyorum, tabanda sorun yok' dedi.
Büyüklerinin Giresun'un Alucra ilçesinden gelerek Dereköy'e yerleþtiðini anlatan Hasan Kýlýçdere de barýþ içinde yaþadýklarýný, iki gelininin Kürt kökenli olduðunu ifade etti.
-'Ayný okula, ayný camiye gittik, cenazelerde birlikte saf tuttuk'-
Ayný camiye, ayný okula, ayný kahvehaneye gidilen beldede 5 yýl imamlýk yapan Mustafa Bozkurt, 'Hep beraber ayný okula, ayný camiye gittik, cenazelerde birlikte saf tuttuk. Çözüm sürecini destekliyoruz. Bütün inanlar kardeþtir. Allah'ýn emri doðrultusunda bütün inananlar kardeþçe yaþayacak' diye konuþtu.
Beldede kahvehane iþleten Yaþar Daðkuþ ise beldede her yaþtaki insanýn çözüm süreci ile getirilmek istenen barýþ ortamýný yýllardýr yaþadýðýný vurguladý.