Bisiklet yollarý iþgal altýnda: 155'i arayýp polise þikayet edin
ABONE OL

Ýstanbul'da her gün çok sayýda kiþi iþe gitmek veya spor yapmak amacýyla bisiklet kullanýyor. Bazý ilçelerde bisiklet yolu bulunmazken bisiklet yollarýnýn bulunduðu ilçelerde ise yollarýn araçlar tarafýndan iþgal edilmesi kazalara neden oluyor. Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi (ÝBB) tarafýndan Gaziosmanpaþa'dan Eminönü'ne arasýna da bir bisiklet yolu yapýldý. Özellikle Gaziosmanpaþa içerisinde trafik akýþýnýn yoðun olduðu ve dükkanlarýn bulunduðu bölgedeki tüm yollar, park edilen araçlar sebebiyle kapanmýþ durumda. Dükkan önlerinde park eden araçlarýn yaný sýra, mal indirmek için bisiklet yolunu kapatan kamyonlar da mevcut. Yine bisiklet yolunu kullanan engelli vatandaþlar da tehlike altýnda.

"BU YOLDA BÝSÝKLET DIÞINDA HER ÞEY VAR"

Bisikletliler Derneði Genel Baþkaný Murat Suyabatmaz, Gaziosmanpaþa'dan Eminönü'ne uzanan bir bisiklet yolunda DHA'ya açýklamalar yaptý. Yollarýn kullanýlamaz durumda olduðunu söyleyen Suyabatmaz, "Bisiklet yolumuz var ama yok. Resmi olarak kayýtlara göre bir bisiklet yolu var. Ama kullanýlabilir mi? Gördüðünüz gibi arabalar tarafýndan iþgal edilmiþ durumda. Bu böyle kilometrelerce sürüyor. Kamyonlar, TIR'lar, minibüsler her þey park etmiþ. Esnaf dükkanýnýn önüne otopark olarak kendi arabasýný park ediyor. Hani müþteri olarak gelip geçici de deðil ki o bile kabul edilemez" þeklinde konuþtu.

"155'Ý ARAYIP POLÝSE ÞÝKAYET ETMELÝ"

Bisiklet yollarýnýn iþgal altýnda olduðunu gören sürücülerin 155'i aramasý gerektiðini söyleyen Bisikletliler Derneði Genel Baþkaný Murat Suyabatmaz, "Bisiklet kullanýcýsý yolunun iþgal edildiðini gördüðünde 155'i arayýp polise þikayet etmeli. Çekici gelip bunun kaldýrýlmasýný saðlamalý. Trafik polisleri ceza kesebiliyor. Yasal olarak trafik polislerinin sorumluluk alanýnda. Bu alan yaya kaldýrýmý olsaydý zabýta da iþgal nedeniyle ceza kesebilirdi ama yine trafik polisi asýl sorumludur. Yaya kaldýrýmýna park etmekten ceza kestiði gibi bisiklet yoluna da park edenlere ceza kesilmesi gerekiyor" dedi.

"ARAÇLARIN GÝREMEYECEÐÝ BÝR AYRIM YAPILMALI"

Bir an önce önlemler alýnmasý gerektiðini vurgulayan Suyabatmaz, "Öncelikle fiziki yani araçlarýn giremeyeceði bir ayrým yapýlmalý. En azýndan bordürle bu bölgenin ayrýlmýþ olmasý gerekiyor. Ýkincisi bu konuda bu yolun neden buraya yapýldýðýnýn topluma anlatýlmasý lazým. Esnaf ne kazanacak, vatandaþ ne kazanacak. Para tasarrufu, esnafýn cirosundaki artýþ, insanlar spor yapacak, ulaþým saðlayacak, onlar da tasarruf yapacaklar. Bu arada kentteki hava kalitesi iyileþecek, oksijen oraný artacak, gürültü azalacak. Park sorunu azalacak, insanlar için park maliyetleri düþecek. Bu arada kentteki gürültü de azalacak. Hava kirliliði de azalacak. Daha da öteye gelecek nesiller için iklim deðiþikliði için daha az karbon salmýþ olacaðýz" diye konuþtu.

"HER GÜN BU YOLU KULLANIYORUM, MÜTHÝÞ TEHLÝKELÝ BÝR DURUM"

Her gün bisiklet yolunu kullanan engelli Mehmet Erkaya, "Araçlar devamlý buraya park ediyor ve onlar için hiçbir þekilde sýkýntý yok. Bize sýkýntý yapýyorlar ama kendilerine sýkýntý yok. Müthiþ tehlikeli bir durum. Bakýn inþaat var mesela. Ýnþaat olduðu halde hiçbir önlem de yok. Her gün bu yolu mecbur kullanýyorum, burada oturuyorum. Çok büyük tehlike" diye konuþtu.

"BÝR KERESÝNDE ARABA ÇARPTI BANA. ARKAMDAN GELDÝ BENÝM YOLUMDA, ÖNÜME KIRDI"

Bisiklet yolunu kullanýrken daha önce kaza yaptýðýný söyleyen Burakcan Celal, "Burasý bisiklet yolu ama kapatýyorlar yapacak bir þey yok. Hep böyle burasý. Anlamýyorlar. Yol kenarlarýndan, arabalarýn yanýndan yolculuk yapýyoruz. Arabalarda zaten saygý yok. Çok tehlikeli. Bir keresinde araba çarptý bana. Arkamdan geldi benim yolumda, önüme kýrdý. Belediye yollarý yapmýþ ama TIR'lar çekmiþ görüyorsunuz" dedi. Aracýný bisiklet yoluna park eden sürücüler ise çeþitli bahaneler sundu. O sürücülerden biri, "Biliyorum bisiklet yolu olduðunu. Ne yapabilirim? Önce diðer araçlara söyleyin sonra beni bulun" diyerek tepki gösterdi.