Düdüklü tencere bomba gibi patladý
ABONE OL

Esenyurt'ta yaþayan 46 yaþýndaki 2 çocuk annesi Ebru Hayvalý Ramazan Bayramý arifesi 9 Nisan'da keþkek yapmak için mutfaða girdi. Ýddiaya göre düdüklü tencereye malzemeleri yerleþtirerek ürünleri piþmeye býraktý ancak tencere bir anda bomba gibi patladý. Patlamanýn etkisiyle sýçrayan kadýnýn yüzü, kollarý ve vücudunun birçok noktasýnda yanýklar meydana geldi. Acýyla çýðlýk atan kadýnýn yardýmýna annesi koþarken hemen üzerine su döküldü. Ardýndan bir hastaneye götürüldü, ilk müdahale sonrasý Baþakþehir Çam ve Sakura Þehir Hastanesi Yanýk Tedavi Merkezi'ne yönlendirildi. Burada tedavisine baþlanan vücudunun yaklaþýk yüzde 40'ýnýn yandýðý öðrenilen kadýn, bir süre yoðun bakýmda tedavi görürken ameliyatlar geçirdi. Günler süren tedavisi tamamlanan Hayvalý, yaþadýðý dehþet anlarýný anlattý. Yanýk Tedavi Merkezi Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmaný Prof. Dr. Mustafa Turan ise tedavi sürecine iliþkin bilgi verdi. Prof. Dr. Turan, ürünlerin kullaným kýlavuzuna göre kullanýlmasýna gerektiðini söylerken ilk yardýmýn hayati önem taþýdýðýna vurgu yaptý.

"DÜDÜKLÜNÜN KAPAÐI YÜZÜME GELSEYDÝ, KURTULUÞUM OLMAZDI"

Yemek yaparken yaþadýðý korku dolu anlarý anlatan 46 yaþýndaki Ebru Hayvalý, "Arife günü yaþandý, keþkek deriz, buðdayla yapýlan bir keþkek. Evde bir kalabalýk vardý. 'Þu kadar daha koy' dediler, koydum, ölçüyü biraz kaçýrdým. Sonra piþirmek için kapaðýný kapattým, piþiyordu. Altýný kapatmaya gittiðim anda bir patlama oldu. Buðday tanesi hava deliðini kapatmýþ. Sadece sesi hatýrlýyorum, hiçbir þey hatýrlamýyorum. Bomba gibi bir sesti, düdüklünün kapaðý yüzüme gelmedi, büyük bir kapak o gelseydi kurtuluþum olmazdý. Bir hatam; çok doldurmak, acele etmek. Bir ses var, kulaklarýmda hep gümleme sesi var. O ara annem evdeydi, ona seslendim, 'Anne yetiþ' diye torunum, kapýda anneanneme bir þey oldu diye aðlýyor. Dolaptan su döktüler, ne kadar su varsa döktüler, o arada hastaneye gittik. Buraya geldim, yoðun bakýmda kaldým, 5 kere ameliyat oldum. Kullaným kýlavuzuna dikkat etsinler, bir týk üste bile çýktýðýn zaman hata, benim hayatta baþýma gelmez, senelerdir kullanýyorum, çok dikkatliyim derken bir anlýk dalgýnlýðýmla bu hale geldim. Doktorlarýmýz, hemþirelerimiz gerçekten çok iyi baktýlar, yüzüm komple yanýktý þu an hiçbir iz yok. Mutfaða girmiyorum, giremiyorum, gittiðim anda patlamayý hissediyorum. Öyle bir patlamayý hayatýmda duymadým da görmedim de sanki evde bir bomba patladý. Bir hata bir dalgýnlýk beni bu hale getirdi. Düdüklünün çizgisini aþmasýnlar, acele etmesinler, bir de hatam þurada var; her sene deðiþmesi gereken lastiði deðiþtirmedim. Yemeði bayram için yapýyordum, bayram hazýrlýðý, kendi yöremizde buðdaylý, etli keþkek yaparýz. Onun için hazýrlýðýmdý ama bayram yapamadýk. Patlama anýnda tabaða kaþýk koymuþtum, tabaðýn bana geldiðini hissettim, herhalde damarým kesildi dedim. Porselen tabak geldi, baktým yað akýyormuþ. Yoðun bakýmda Mustafa Hoca'yý tanýyana kadar buradan çýkamayacaðým dedim, çok kötüydüm" þeklinde konuþtu.

"EBRU HANIM'IN GELDÝÐÝ DÖNEMDE BAKTIK, 7 TANE YATIÞ YAPMIÞIZ"

Ev kazalarýnýn çok ciddi sonuçlarý olduðunu kiþilerin dikkatli olmasý gerektiðini ifade eden Yanýk Tedavi Merkezi Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmaný Prof. Dr. Mustafa Turan, "Ev kazalarý masum olmuyor maalesef aðýr yaralý olarak hastalarýmýz bize geliyor. Ebru Haným da bize aðýr yaralý olarak, yüzde 40, bazý alanlarda tam kata yakýn, düdüklü tencere patlamasýna baðlý yanýklarla geldi. Bu tarz benzer yanýklar, çocuklarýn yanmalarý çok sýk görüyoruz. Dikkat etmemiz lazým, çocuklara, düdüklü tencerelere, mutfakta doðal gaz patlamalarý çok görüyoruz. Elektrik kaçaklarýna baðlý çocuklarýn yanmalarý, kimyasallarý içmeleri, onlarýn patlamasý, lavabo açýcýlar çok fazla etkene baðlý olarak masum gözüken ancak ciddi yanýk ve kazalarla karþý karþýyayýz. Özellikle sýcakla oluþan yanýklarda þunu öneriyoruz; o bölgenin enerjisinin alýnmasý lazým. Çeþme suyunda ortalama 15 dakika tutulmasý bazen çok soðuk suya tutuyorlar, o da zarar. Tutulmamasý, enerjinin o bölgede alýnmamasý da derinleþmesine neden olabiliyor ve çok da zaman kaybetmeden bir saðlýk kuruluþuna baþvurmalarýný hastalarýmýza öneriyoruz. Kullanma talimatlarýnýn okunmasý, düdüklü tencere kullanýrken, ocaklarda kýzgýn yað alev alýyor, üzerine su dökülüyor. Bu da patlamaya neden oluyor. Ebru Haným'ýn geldiði dönemde baktýk, 7 tane yatýþ yapmýþýz. Poliklinikte de yatýþ yapmadýklarýmýz var, neredeyse bize baþvuranlar bir 15 civarý diyebiliriz. Diðer kliniklere de gelenler oluyor. Çok dikkat etmek lazým, bazýlarý bozuk olabiliyor. Düdüklü tencere belirli bir basýnca ulaþýnca çalýþýyor. Onun týkanmasýna yol açýlmamasý çok önemli. Yiyeceklerin oranýn seviyesinin aþmamasý, kullanma talimatlarýn uyulmasý, onlara riayet edilmesi çok önemli" dedi.

Öte yandan hastanede tedavisi tamamlanan 46 yaþýndaki Ebru Hayvalý, kontrollerini sürdürmek üzere taburcu edilerek evine gönderildi.