Dünyanýn haritasý deðiþecek! ''Ýstanbul 3 adaya bölünecek''
ABONE OL

Birleþmiþ Milletler'in en kapsamlý küresel ýsýnma raporunun ardýndan deðerlendirmede bulunan Boðaziçi Üniversitesi Ýklim Politikalarý Araþtýrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, "Küresel ýsýnmanýn sonunda dünyadaki deniz seviyesi yaklaþýk olarak 70 metre yükselecek. Deniz seviyesi 70 metre yükseldiðinde þu an bulunduðumuz mekanlarýn çoðu sular altýnda kalacak" dedi. "Ýstanbul 3 adaya bölünecek" diyen Kurnaz, "Bu durum yakýn bir zamanda olmayacak, ama biz böyle devam edersek eninde sonunda karþýmýza çýkacak. Yine dünyanýn neresi buzul, neresi çöl, neresi orman olduðu tamamen deðiþecek. Þu an Sahra Çölü dediðimiz yer 6 derece kuzeye kayacak. Bu durumdan dolayý güneyde çöl olan bölgelerin bir kýsmý orman olmaya baþlayacak. Trabzon, Samsun ve Ýstanbul gibi Türkiye'nin kuzey bölgelerinin iklimi bu yüzyýlýn sonunda Antalya, Adana Ýklimi gibi olacak" ifadelerini kullandý.

Boðaziçi Üniversitesi Ýklim Politikalarý Araþtýrma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, BM iklim raporuna iliþkin deðerlendirmelerde bulundu. Kurnaz, "BM Ýklim Raporu ilginç þeyler söylüyor. Raporda, önümüzdeki 100 sene içerisinde deniz seviyesinde yaklaþýk 80 santim ile 1 metre arasýnda yükselme olacaðý belirtiliyor. Tabi bu deniz seviyesindeki yükselme Ýstanbul'la da tehlike getirecek. Yine rapora göre deniz seviyesindeki 1 metrelik yükselmeyle Haliç'in iç kesimlerinde ve Küçükçekmece civarýnda deniz sorunlar yaþanabileceði söyleniyor" diye konuþtu.

"ÝSTANBUL, ÝZMÝR GÝBÝ KIYI ÞEHÝRLERÝNDE DENÝZ SEVÝYESÝ ÇOK HIZLI BÝR ÞEKÝLDE BÝRKAÇ METRE ARTACAK"

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerine þu þekilde devam etti:

"BM Ýklim Raporunda, 'Batý Antartika'nýn artýk tam olarak ne zaman eriyeceðini tahmin edemeye biliriz' cümlesi yer alýyor. Yine bu bölgedeki buzlarýn çok hýzlý erimesi mümkün. Bu buzlar erken eriyecek olursa, Ýstanbul, Ýzmir gibi kýyý þehirlerinde deniz seviyesi çok hýzlý bir þekilde birkaç metre artacak. Bu duruma vatandaþ açýsýndan bakarsak, ev alacak kiþilerin deniz kenarlarýný tercih etmemeleri gerekecek. Yine belediyeler yapacaklarý metro çýkýþlarýnýn aðzýný, denize deðil de karaya vermeyi tercih etmesi gerekecek."

"DENÝZ SEVÝYESÝ ARTARSA, ÝSTANBUL BOÐAZI'NDA SORUNLAR YAÞANACAK"

Deniz seviyesi bir metre artacak olursa Ýstanbul Boðazý'nda sorunlar yaþanacaðýný belirten Prof. Dr. Kurnaz, "Denize kýyýsý olan yerler, evlerinin önüne duvar yapmak zorunda kalacak. Yine þu anda Türkiye'nin tarým alanlarýnýn önemli bir kýsmý da bu baðlamda zarar görecek. Deniz seviyesi bir metre yükselecek olursa, deniz yüz metre içeri girecek" þeklinde konuþtu.

"ÝSTANBUL 3 TANE ADAYA BÖLÜNECEK"

Küresel ýsýnmayla sadece Avrupa'nýn deðil, dünyanýn da haritasýnýn deðiþeceðini söyleyen Prof. Dr. Kurnaz, "Küresel ýsýnmanýn sonunda dünyadaki deniz seviyesi yaklaþýk olarak 70 metre yükselecek. Deniz seviyesi 70 metre yükseldiðinde þu an bulunduðumuz mekanlarýn birçoðu sular altýnda kalacak. Ýstanbul 3 tane adaya bölünecek. Bu durum yakýn bir zamanda olmayacak ama biz böyle devam edersek eninde sonunda karþýmýza çýkacak. Yine dünyanýn neresi buzul, neresi çöl, neresi orman olduðu tamamen deðiþecek. Þu an Sahra Çölü dediðimiz yer 6 derece kuzeye kayacak. Bu durumdan dolayý güneyde çöl olan bölgelerin bir kýsmý orman olmaya baþlayacak. Trabzon, Samsun ve Ýstanbul gibi Türkiye'nin kuzey bölgelerinin iklimi bu yüzyýlýn sonunda Antalya, Adana Ýklimi gibi olacak" ifadelerini kullandý.

Prof. Dr. Kurnaz, sözlerini þu þekilde tamamladý:

"Ýklim deðiþikliðiyle yangýn, sel gibi olaylarýn þiddeti, sýklýðý ve görüldüðü alan geniþletiyor. Yani 10 yýlda bir görülen bir doða olayý 2 yýlda bir görülmeye baþlýyor. Ya da kuraklýk 6 ay süreceðine 2 yýl sürüyor."