Hicri yýlbaþý ne zaman 2021? sorusu, Muharrem ayýna girecek olmakla beraber merak edilmeye baþlandý. Muharrem ayýnýn baþlangýcý hicri yýlbaþý olarak kabul edilir. Müslümanlar için çok anlamlý olan Hicri Yýlbaþýnda yapýlacak ibadetler de çok faziletlidir. Peki Hicri yýlbaþýnda neler yapýlýr? Ýþte Hicri yýlbaþýnda yapýlacak ibadetler...
HÝCRÝ YILBAÞI NE ZAMAN 2021?
Hicri takvime göre yýlýn 12. ve sonuncu ay olan Zilhicce sona ermesiyle Muharrem ayý baþlar. Muharrem ayý, Hicri takvime göre yýlýn birinci ayý kabul edilir. Aþure günü ise Muharrem ayýnýn onuncu günüdür. Bu yýl Aðustos ayýna tekabül eden Muharrem ayý, 9 Aðustos 2021 Pazartesi günü baþlayacak.
Muharrem ayýnýn 10. günü olan aþure günü ise Aðustos'un 18'inde kutlanacak.
HÝCRÝ YILBAÞINDA NELER YAPILIR?
Ýslam aleminde hicri takvimin baþlangýcý olarak kabul edilen olay, Son Peygamber Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretidir.
Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah'a ve O'nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden baðlýlýðýn bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapýlan yolculuktur.
Müslümanlar için bir dönüm noktasý olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmýþtýr. Hz. Ömer'in halifeliði döneminde hicretin gerçekleþtiði gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin baþlangýcý sayýlmýþtýr. O günden itibaren de Ýslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin baþlangýcý olarak kabul görmüþtür.
Hicret, Allah rýzasý için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meþakkatli bir öyküsü; Yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarýný bütün insanlýða ulaþtýrmak için çýkýlan kutlu yolculuðun adýdýr. Öyle ki teblið hicreti doðurmuþ, hicret ise tebliði yoðurmuþtur. Kýsaca hicret Müslümanlar için bir milattýr.
Hicret, Allah yolunda fedakârlýðýn, yardýmlaþmanýn kardeþliðin zirvesidir.
Muharrem ayýnda yapýlmasý gereken ibadetler son derece önemlidir. Hicri yýlbaþýnda yapýlacak baþlýca ibadet Hicri Yýlbaþý namazý kýlmaktýr.
HÝCRÝ YILBAÞI NAMAZI NASIL KILINIR?
Hicri Yýlbaþý namazýnýn kýlýnýþý ve niyetini sizler için yazdýk. Bu önemli günde kýlýnacak namazýn vakti akþam ile yatsý namazlarý arasýndadýr ve nafile namazdýr.
2 rekatlýk bu namaza þöyle niyet edilir;
"Ya Rabbi, bizi yetiþtirmiþ olduðun bu seneyi, hakkýmýzda mübarek kýlman; avfý ilahine, feyzi ilahine, mazhar kýlman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için ; Allahu Ekber "
Her iki rekatta 7 Fatiha Suresi, 7 Ayet'el Kürsi ve 7 Ýhlas Suresi okunur. 2. Rekatýn sonunda son oturuþ yapýlýr, gereken sureler okunduktan sonra selam verilerek namazdan çýkýlýr.
Namazýn ardýndan 11 kez;
La ilahe illallahü vahdehu la þerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli þey'in kadir. okunur.
Ardýndan 11 kez istiðfarý þerif ve 11 Salavat-ý þerif okunur.
Hicri Yýlbaþý'nda tesbih namazý da kýlýnabilir. Tesbih namazý pek çok kandil gecesi ve önemli günlerde kýlýnacak nafile namazlar arasýndadýr ve sevabý çokçadýr.
MUHARREM AYI ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Muharrem orucu hicri takvime göre muharrem ayýnýn ilk 10 günü tutulur.