İlaçları şikayetimiz geçene kadar kullanıyoruz
ABONE OL
GÜNCEL
Gaziantep Sağlık İl Müdürlüğü birçok kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlara, halk eğitim merkezinde eğitim gören vatandaşlara ve belediye personellerine yönelik akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirme toplantıları ve bu eğitimler öncesi anket çalışması düzenledi. 18 ile 30 yaş arasında 301 katılımcının yer aldığı anket çalışmasında evde gerekli olabilir düşüncesi ile ilaç yazdıran veya ilaç satın alanların sayısı yüzde 50 oranında yer alıyor. Yapılan çalışma hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, "Akılcı ilaç kullanımı, bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması veya tedavi edilmesi için doğru ilacın, gereken anda, gerektiği miktarda, gerekli aralıklarla, gerekli süre ve uygun fiyatla kullanılmasıdır. Bir başka deyişle akılcı ilaç kullanımı, ilaç tedavisinin etkili, güvenli ve ekonomik biçimde uygulanmasına olanak tanıyan planlama, yürütme ve izleme sürecidir." dedi.

Metin Karakök, bu sürecin devlet, ilaç endüstrisi, hekim ve eczacılar olmak üzere tüm sağlık personelinin olduğu kadar toplumun da akılcı davranmasını gerektiğini ifade etti. Evde gerekli olabilir düşüncesi ile ilaç yazdıran veya ilaç satın alanların oranının yüzde 50 olduğuna dikkat çeken Karakök, hekime danışmadan kullanılan ilaçların başında yüzde 49,2 oranıyla ağrı kesiciler, azalan oranda sırası ile soğuk algınlığı ilaçları ve antibiyotikler geldiğinin bilgisini verdi.

"ANTİBİYOTİĞİ YANLIŞ KULLANIYORUZ"

Ankete katılanların yüzde 63,1'inin ilaçları bitene kadar ya da şikâyeti geçene kadar kullandığını açıklayan Karakök, şunları kaydetti: "İlaçları hekim veya eczacının önerdiği süre zarfında kullanan katılımcıların sayısı yüzde 36,9'dur. Ankete katılanların yüzde 55,8'i reçete edilen antibiyotiği yanlış kullanmaktadır. Yüzde 48,5'i grip, soğuk algınlığı durumunda antibiyotik kullandığını, kendisini iyi hissettiği taktirde de antibiyotiğini kestiğini ifade etti."

Ankette, ilaçla birlikte tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler hakkında doktorlar tarafından bilgilendirilmediğini söyleyen kişilerin oranının yüzde 71,4 olduğu sonucu ortaya çıktı. Üzerinde saklama koşulları ile ilgili herhangi bir uyarı bulunmayan ilaçları nerede saklıyorsunuz? Şeklinde gelen soruya yüzde 54,2'ü oda sıcaklığında serin ve kuru bir yerde denilerek doğru cevap verildi.

İlaçları alırken, reçetede yazan ilaç olup olmadığını kontrol etme oranının yüzde 76,1 olduğunu belirten Karakök, "Yüzde 70,1'nin komşularının ve yakınların tavsiyesi ile ilaç kullanır mısınız ya da doktorunuzdan reçete etmesini ister misiniz? sorusuna hayır cevabı vermesi akılcı ilaç kullanımında olumlu olarak değerlendirilebilecek parametrelerdendir." diye konuştu.

Genel itibari ile ilaçlarını akılcı kullanılmadığının ortaya çıktığını vurgulayan Karakök, "Toplum, ilacın herhangi bir tüketim maddesi olmaktan çok, sağlık açısından özel öneme sahip bir ürün olduğu konusunda mutlaka bilgilendirilmelidir." şeklinde uyarılarda bulundu.