Ýstanbul Zirve Yapý Denetim ve Danýþmanlýk Yönetim Kurulu Baþkaný Cumhur Akpýnar, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý'nýn verilerine göre Türkiye genelinde 13 milyona yakýn yapýda ruhsat sýkýntýsý bulunduðunu ve bu nedenle Ýmar Barýþý'nýn yürürlüðe girdiðini söyledi.
Burada, imara aykýrý veya mülkiyet sorunu çözülememiþ, ruhsatsýz veya ruhsat ve eklerine aykýrý olarak yapýlmýþ yapýlarýn kayýt altýna alýnmasý için getirilen bir yasal düzenlemenin söz konusu olduðunu aktaran Akpýnar, bu düzenleme ile istisna tutulan alanlar hariç imar ve mülkiyet sorunu olan tüm yapýlara yasallýk kazandýrýlmasýnýn amaçlandýðýný anlattý.
Akpýnar, Yapý Kayýt Belgesi alan vatandaþýn bu süreçten sonra isterse kat mülkiyetli tapuya geçiþ yapabileceðini kaydederek, bunun için mevcut binanýn projesinin çizilmesi gerektiðini, bundan dolayý da mühendislik, yapý denetim bürolarý ile iþ birliði yapýlmasýnýn lazým geldiðini bildirdi.
Binanýn projesi çizildikten ve onay aldýktan sonra kat mülkiyeti tapusunu vatandaþlarýn alabileceðini aktaran Akpýnar, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Bu süreçte vatandaþýn baþvuru esnasýnda verdiði bilgiler, binanýn proje-ölçüm çalýþmalarý ile örtüþmediði takdirde tapu hakkýný kaybedebilir. Alýnan yapý kayýt belgesi iptal edilebilir ve yanlýþ beyandan dolayý devletle barýþmayý beklerken bir de davalýk olunabilir. Bundan dolayý bizim vatandaþlarýmýza tavsiyemiz, ilk olarak alanýnda uzman mühendislik bürolarý veya yapý denetim kuruluþlarý ile çalýþmalarýdýr. Arazi çalýþmalarý yapýlarak yapý ölçümlerinin tespiti yapýldýktan sonra vatandaþlarýmýzýn Yapý Kayýt Belgesi baþvurusunda bulunmalarýný öneriyoruz. Ayrýca bu kanunla beraber, iþ yeri ruhsatýyla yaþanan yapýnýn imarla ilgili sorunlarý da ortadan kalkmýþ olacak."
"Maliklerden herhangi birisi veya vekili baþvurmalý"
Akpýnar, Ýmar Barýþý'nýn 31 Aralýk 2017'ye kadar inþa edilen binalarý kapsadýðýný anýmsatarak, baþvurularýn 31 Ekim'e kadar devam edeceðini hatýrlattý.
Ýmar Barýþý'ndan yararlanmak için yapý maliklerinden herhangi birisinin veya vekilinin baþvurmasý gerektiðini dile getiren Akpýnar, e-Devlet ve bakanlýðýn açtýðý irtibat bürolarý üzerinden Yapý Kayýt Belgesi Formu'nun doldurulmasýyla baþvuru yapabileceðini aktardý.
Akpýnar, Ýstanbul'da her ilçede bakanlýðýn irtibat bürosunun bulunduðunu, bu bürolara yapýlan baþvurularýn tamamen e-Devlet þifresi üzerinden yürütüldüðünü anlattý.
"Arsa emlak deðeri belediyelerden öðrenilebiliyor"
Cumhur Akpýnar, Ýmar Barýþý'na Türkiye'nin her yerindeki yapýlarýn dahil olmadýðýný kaydederek, Ýstanbul Boðaziçi sahil þeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarýmada içindeki bazý alanlarýn ve Gelibolu Yarýmadasý Tarihi Alaný'nýn kapsam dýþýnda olduðunun altýný çizdi.
Akpýnar, "Ayrýca yeþil alan, okullara ayrýlmýþ alanlarda yapýlmýþ olan yapýlar ve baþkasýnýn parselleri üzerinde yapýlmýþ olan yapýlar Ýmar Barýþý kapsamýna girmiyor. Bu gibi alanlar için baþvuru yapanlarýn baþvurularý iptal olacaktýr." diye konuþtu.
Yapý Kayýt Belgesi bedelinin, arsa emlak deðeri ile yapý yaklaþýk maliyeti toplamý üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapýlarda yüzde 5 olarak hesaplanacaðýný dile getiren Akpýnar, þu bilgileri verdi:
"Arsa emlak deðeri belediyelerden öðrenilebilecek. Yapýlarýn maliyetini hesaplamak için de tarýmsal amaçlý basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlý binalar ve basit sanayi yapýlarý için metrekareye 600 lira, 3-7 katlý binalar ve entegre sanayi yapýlarý için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlý binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alýþveriþ kompleksi, hastane gibi yapýlar için de metrekare baþýna 2 bin lira, güneþ enerjisi santrallerinde (GES) megavat baþýna 100 bin lira deðer alýnacaktýr."
"Yanlýþ beyana suç duyurusunda bulunulabilir"
Akpýnar, müracaatta yapýya iliþkin bilgilerin doðru girilmesi gerektiðini belirterek, tapuda iþlem yapýlýrken yapýnýn mevcut durumunu gösteren proje isteneceðini ve bu projenin Yapý Kayýt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olmasýnýn aranacaðýný vurguladý.
"Yapýnýn depreme dayanýklýlýðý, fen ve sanat norm ve standartlarýna aykýrýlýðý hususu yapý malikinin sorumluluðundadýr." diyen Akpýnar, þu ifadeleri kullandý:
"Yapý Kayýt Belgesi düzenlenmesi safhasýnda e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluþlara yapýlan müracaatta yalan ve yanlýþ beyanda bulunanlar hakkýnda 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayýlý Türk Ceza Kanununun "Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan" baþlýklý 206'ncý maddesi uyarýnca suç duyurusunda bulunulur.
Yapý Kayýt Belgesi düzenlenemeyecek yapýlar için bu belgenin düzenlendiðinin tespit edilmesi durumunda, Yapý Kayýt Belgesi iptal edilir, bu belgenin saðlamýþ olduðu haklar geri alýnýr, Yapý Kayýt Belgesi bedeli olarak yatýrýlmýþ olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasýnda yalan ve yanlýþ beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkýnda 10. maddenin ikinci fýkrasý uyarýnca suç duyurusunda bulunulur."
Akpýnar, Yapý Kayýt Belgesi düzenlenmesi safhasýnda yalan ve yanlýþ beyanda bulunulan husus nedeniyle bedelin düþük hesaplanmasý durumunda eksik alýnan bedelin ilgili kiþiden alýnacaðýný vurguladý.
Cumhur Akpýnar, eksik meblaðýn ödenmemesi halinde verilen Yapý Kayýt Belgesi'nin iptal edileceðini ve daha önce yatýrýlan bedelin iade edilmeyeceðini de sözlerine ekledi.