Kar alarmý verildi! Yarýna dikkat! Harita da paylaþýldý
ABONE OL

Meteorolojik tahmine göre, Türkiye yarýndan itibaren Balkanlar'dan gelecek soðuk ve yaðýþlý hava sisteminin etkisi altýna girecek.

Yarýn etkisini gösterecek soðuk hava dalgasý, Trakya'daki sýcaklýklarý 15 derece düþürecek.

Bölgede bugün ortalama en yüksek sýcaklýðýn 18 derece olmasý beklenirken yarýndan itibaren 3 dereceye kadar azama olacak.

- ASIL SOÐUKLAR PAZAR GELÝYOR

Soðuk hava dalgasý, pazar günü Karadeniz üzerinden gelecek sistemle birleþmesi ve kuvvetli poyrazýn etkisiyle sýcaklýklarý eksi deðerlere indirecek.

Soðuk havanýn etkisiyle pazar günü Edirne, Kýrklareli ve Tekirdað'da kar yaðýþý etkili olacak.

Kar yaðýþýnýn pazartesi günü de devam edeceði tahmin ediliyor.

Meteoroloji'den yapýlan açýklamada þöyle denildi:

"Cuma günü Balkanlar üzerinden gelecek yaðýþlý sistemin etkisiyle birlikte sýcaklýklarýn hafta sonunda kuzey, iç ve batý kesimlerde hissedilir derecede (6 ila 15 derece) azalarak, mevsim normalleri civarýna ve yer yer altýna ineceði tahmin ediliyor.

Pazar günü Karadeniz üzerinden gelecek sistemin ve kuvvetli poyrazýn etkisiyle Marmara ve Batý Karadeniz baþta olmak üzere kuzey ve iç bölgelerin tamamýnýn kar yaðýþýnýn etkisi altýnda kalmasý bekleniyor.

Pazartesi gününden itibaren kuzey, iç ve doðu kesimlerde soðuk havanýn etkisini arttýrmasýyla birlikte kar yaðýþlarýnýn aralýklarla devam etmesi bekleniyor."

METEOROLOJÝ UZMANI AHMET UÇAR HARÝTA PAYLAÞTI

Meteoroloji Uzmaný Ahmet Uçar, sosyal medya hesabýndan yaptýðý paylaþýmda harita paylaþtý ve pazar günü turuncu ve kýrmýzý renkli alanlarýn son yýllarýn en iyi kar yaðýþýný alacaðýný duyurdu.

Ýþte Ahmet Uçar'ýn paylaþýmý;

Süre yaklaþtýkça ekstrem kar tahmin indeksinde deðerler yükselecektir demiþtim ayný þartlar için EFI deðerleri Ýstanbul ve çevresi için 0,9'a kadar yükseldi. Pazar günü turuncu ve kýrmýzý renkli alanlar son yýllarýn en iyi kar yaðýþýný alacak yerlerdir. Neredeyse Marmara'nýn tamamý.

ÝSTANBUL VALÝLÝÐÝ UYARDI

Ýstanbul Valiliði de bir açýklama yaparak haftasonu beklenen yaðýþlara karþý uyardý. Valilik'ten yapýlan uyarýda þu ifadelere yer verildi: 'Ýstanbul'da Meteoroloji raporuna göre; hava sýcaklýðýnýn azalmasý,hafta sonundan itibaren yaðýþlarýn kar þeklinde olmasý bekleniyor. Bugün(11 Þubat) rüzgarýn yer yer kuvvetli olmasý beklendiðinden dikkatli ve tedbirli olunmalýdýr.'

TÜRKÝYE'YE BÜYÜK KAR YAÐIÞI UYARISI

Türkiye'de cuma gününden itibaren baþlamasý beklenen kar yaðýþýnýn, 1987, 2002 ve 2004'deki yaðýþlar gibi etkili olabileceði açýklandý.

Dünyada son yýllarýn en büyük sorunlarý arasýnda küresel ýsýnma ilk sýralarda yer alýyor. Türkiye de küresel ýsýnmanýn sonuçlarýndan etkilenen ülkeler arasýnda.

Meteoroloji Genel Müdürlüðü verilerine göre, bu kýþ mevsiminde kar yaðýþlarý geçmiþ senelere göre oldukça düþük. Önceki yýllarýn bu zamanlarýnda kar kalýnlýðý 3 metrelere ulaþabilirken bu yýl kar kalýnlýðý ortalama insan boyunu aþamadý.

- ETKÝLÝ BÝR KAR YAÐIÞI GELÝYOR

Meteoroloji uzmanlarýnýn tahminlerine göre cuma günü baþlayacak ve Türkiye'nin büyük bölümünü etkisi altýna alacak soðuk hava dalgasýndaki kar yaðýþýnýn günlerce kalma ihtimali oldukça yüksek.

Doðu Avrupa üzerinden gelen soðuk hava ve Orta Akdeniz'den gelen siklonla Türkiye'yi etkisi altýna alacak kar yaðýþýnýn 1987, 2002 ve 2004'teki kar yaðýþlarý gibi etkili olmasý bekleniyor.

1987 yýlýnýn mart ayýnda Ýstanbul'da kar yaðýþý etkili olmuþ ve bazý noktalarda kar kalýnlýklarý 1 metreyi aþmýþtý.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Ýstanbul'da 1987'de 4-14 Mart tarihleri arasýndaki günlük ortalama hava sýcaklýðý sýfýrýn altýnda 2,2 derece olarak kaydedilmiþti.

Cuma günü Türkiye'nin büyük bölümünü etkisi altýna almasý beklenen soðuk hava dalgasý, sýcaklýklarý ortalama 5 ila 15 derece arasýnda düþürecek.

- "METEOROLOJÝNÝN UYARILARINA DÝKKAT EDÝLMELÝ"

Ýstanbul Teknik Üniversitesi (ÝTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, küresel tahminlere göre cuma gününden itibaren Türkiye'nin soðuk hava dalgasý etkisi altýna gireceðini söyledi.

Türkiye'de þu anda Avrupa üzerinde oluþan alçak basýnç alanlarýnýn etkisi ile güneyli rüzgarlarýn hakim olduðunu belirten Toros, "Dolayýsýyla mevsim normalleri üzerinde bir sýcaklýk yaþýyoruz. Atmosferik sayýsal model sonuçlarýna göre Avrupa üzerindeki alçak basýnç alaný doðuya doðru hareket ederek cuma günü Ukrayna üzerine kadar ilerliyor. Kuzey Avrupa üzerinde yüksek basýnç alaný oluþuyor." diye konuþtu.

Toros, her iki sistemin etkisiyle Türkiye'ye soðuk havanýn taþýndýðýný vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Hafta sonu orta Akdeniz'de oluþan alçak basýnç sisteminin doðuya doðru ilerleyerek, önümüzdeki hafta ülkemizde bol yaðýþ býrakmasý ihtimali var. Hava sýcaklýklarýnýn cuma gününden itibaren azalmasý ve yaðýþlarýn çoðu yerde yoðun kar yaðýþý þeklinde oluþmasý bekleniyor. Ayrýca sistem geçiþi sýrasýnda zaman zaman kuvvetli rüzgarlar oluþabilir. Oluþabilecek þiddetli yaðýþlardan, kuvvetli rüzgarlardan, don ve buzlanmalardan olumsuz etkilenmemek, can ve mal kayýplarý yaþamamak için MGM tahminlerine ve uyarýlarýna dikkat edilmesi son derece önemlidir. Ayrýca Meteoroloji literatüründe 'tulpar fýrtýna' diye bir soðuk hava dalgasý yoktur. Bunun gibi açýklamalar yanlýþtýr."

- "AKDENÝZ'DE GELÝÞEN SÝKLONLAR TÜRKÝYE'YE BOLCA YAÐIÞ GETÝRÝYOR"

Newcastle Üniversitesi Araþtýrmacýsý, Atmosfer Bilimci Dr. Abdullah Kahraman ise Avrupa'nýn kuzeyini etkisi altýna alan soðuk ve karlý havanýn Hollanda ve Ýngiltere'nin doðusu dahil pek çok yerde uzun yýllardýr görülmemiþ kar yaðýþlarýna neden olduðunu belirtti.

Yerdeki kar örtüsünün havanýn hýzla soðumasýna ve yüksek basýnç geliþimine neden olduðunu vurgulayan Kahraman, "Soðuk yüksek basýncý kýþýn Sibirya üzerinde sýkça görürüz. Önümüzdeki günlerde Avrupa üzerinde 1045 milibar kadar ulaþan basýnç deðerleri tahmin ediliyor." diye konuþtu.

Kahraman, Türkiye'nin cuma gününden itibaren soðuk hava dalgasý etkisi altýna gireceðini anlatarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Simülasyonlara göre yüksek basýncýn etkisiyle çok soðuk hava kütlesi önce Doðu Avrupa'ya, zamanla Balkanlar ve Türkiye'ye taþýnýyor. Önce Atlantik Okyanusu'ndan gelen, Akdeniz üzerinden Balkanlar'a ulaþacak bir siklon, ardýndan Akdeniz'de geliþen siklonlar Türkiye'ye bolca yaðýþ getiriyor. Özellikle hafta sonundan itibaren aðýrlýkla kar beklentisi var. Türkiye'de beklenen kar yaðýþýnýn 1987'de, 2002'de ve 2004'te görülen yoðun kar yaðýþlarýna benzer olma durumu söz konusu. Modellere göre Marmara Denizi'nin güney ve doðusu, Karadeniz, Kuzey Ege çevrelerinde günlerce sürecek, hayli fazla kar yaðýþý bekleniyor. Ancak bölgesel ve þehir bazlý detaylar için henüz erken."

- "METEOROLOJÝ LÝTERATÜRÜNDE 'TULPAR FIRTINA' DÝYE BÝR SOÐUK HAVA DALGASI YOK"

Kar beklentisinin önceden tahmin modelleriyle tespit edilmesinin önemli olduðunun altýný çizen Kahraman, yine de haftalar öncesinden kar tahmininin yanýlgýlara neden olabileceðini, atmosfer modellerinin kar hadiselerinde 3-5 günden sonra spekülatif olabileceðini ifade etti.

Kahraman, meteoroloji meraklýlarýnýn sosyal mecralardan tahminlerini paylaþtýklarýný aktararak, þunlarý kaydetti:

"Son dönemde medyada kendini 'meteoroloji uzmaný' diye tanýtan kiþilere prim verilmemesi gerekiyor. Teknik eðitimden geçmemiþ, internetten bazý modelleri takip eden kiþilerin sorumsuz açýklamalarýný insanlar resmi hava tahmini zannedebiliyor. Bu duruma insanlar dikkat etmeli. Türkiye'ye gelmesi beklenen soðuk hava dalgasýyla birlikte tulpar fýrtýnanýn da geleceðini bazý kiþiler ortaya atmýþ durumda. Meteoroloji literatüründe 'tulpar fýrtýna' diye bir soðuk hava dalgasý yok. Ýnsanlar resmi makamlardan yapýlmayan bu tarz açýklamalara itibar etmesinler. Özellikle MGM web sitesi ve uygulamasýnda açýklamalarý takip etsinler."