KKTC'de Rauf Denktaþ'ýn ismi bilimsel camiada yaþatýlýyor
ABONE OL

Külköylüoðlu, 2022 yýlýnda yüksek lisans öðrencisi Ahmet Özdilek'in teziyle ilgili arazi çalýþmasý gerçekleþtirmek üzere Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'ne gitti. Burada bilimsel yöntemlerle 80'den fazla sucul ortamdan örnekler toplandý.

Örnekler üzerinde yapýlan çalýþmalar, literatür taramalarý ve karþýlaþtýrmalar sonucu 2 yeni ostrakod (omurgasýz ve mikroskobik kabuklu hayvan) türü keþfedildi.

"Eucypris lefkosaensis" ve "Eucypris denktasi" isimleriyle bilim literatürüne kazandýrýlan türlerden birine KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaþkaný merhum Rauf Denktaþ'ýn adý verildi.

Külköylüoðlu'nun çalýþmasý, eylül ayýnda hayvan sýnýflandýrýlmasý üzerine bilimsel yayýn yapan uluslararasý "Zootaxa" adlý dergide yayýmlandý.

"RAUF DENKTAÞ'IN ADININ BÝLÝMSEL CAMÝADA DA GEÇMESÝ BÝZÝ MUTLU ETTÝ"

Prof. Dr. Okan Külköylüoðlu, AA muhabirine, bilim dünyasýna 2 yeni tür kazandýrmaktan ve birine Rauf Denktaþ'ýn adýný vermekten memnuniyet duyduðunu söyledi.

KKTC'deki saha araþtýrmalarý sýrasýnda 80 su kaynaðýný dolaþtýklarýný anlatan Külköylüoðlu, "Buradan aldýðýmýz verileri bilimsel yöntemlerle örnekleyerek topladýk. Bu 2 türü Lefkoþa'da bulduk." dedi.

Külköylüoðlu, 2 yeni türün en belirgin özelliklerinin kabuk yapýlarýndaki farklýlýk olduðunu belirterek, "Bunlarýn boyu 0,7 ile 0,6 milimetre arasýnda. Yani bir milimetre bile deðil. Bu hayvanlarýn kabuklarýný geliþtirdiðimiz iðnelerle ayýrýyoruz. Ýçindeki yumuþak yapýyý çýkarýp laktofenol denilen özel bir solüsyona koyuyoruz. Ondan sonra da tür teþhisi yapýyoruz." diye konuþtu.

Türlerden birine KKTC'nin kurucusu ve ilk cumhurbaþkaný merhum Rauf Denktaþ'ýn adýný vermekten onur duyduklarýný dile getiren Külköylüoðlu, "Sayýn Denktaþ, sadece Kuzey Kýbrýs için deðil, Türkiye Cumhuriyeti ve dünya için de çok önemli bir fikir ve mücadele insanýdýr. Rauf Denktaþ unutulmaz bir insan, tarih hep yazacak. Bu þekilde bilimsel camiada da isminin geçmesi bizi mutlu etti." ifadelerini kullandý.

Külköylüoðlu, diðer türün de bulunduðu bölgeyle isimlendirildiðini anlatarak, "Böylece Lefkoþa þehrinin de bilim camiasýnda ilk kez adý bir türe verilmiþ oluyor." dedi.