Köylülerin balık çiftliği eylemi
ABONE OL
Muğla- Antalya sınırındaki Akdağ'ın eteğinden çıkarak Arsa, Bağlıağaç ve Kayadibi köylerinde oturan yaklaşık 4 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynak suyu üzerine balık çiftliği yapılması için hazırlanan proje, bölge halkını isyan ettirdi. Yatırımcı firmaya su kaynağının açığa çıktığı bölgede yer tahsisi yapıldığı haberini alan yaklaşık 300 köylü, suyun gözüne yürüyerek, tahsisin iptalini istedi.


Ellerinde 'Her fidan bir yaşam', 'Ağaçlara zarar verme' ve 'Su hayattır' yazılı dövizler taşıyan köylüler, 'Kayadibi, Arsa ve Bağlıağaç köylüleri diyor ki; Suyumuza ve ormanımıza dokunma' yazılı pankart açtı. Yaklaşık 2 kilometrelik yürüyüşün ardından balık çiftliğinin yapılacağı suyun gözüne ulaşan köylüler, alkışlarla projeyi protesto etti. Proje için 800 ağacın kesileceği iddiaları köylülerin öfkesini bir kat daha artırırken, protestoya TEMA Muğla Temsilciliği de destek verdi.


'BİZE BALIK DEĞİL, SU LAZIM'


Bölgeye balık havuzu yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Arsa Köyü Muhtarı Ramazan Kahya, yer tahsisinin iptalini istedi. Köylülere sorulmadan böyle bir kararın verilmesinin doğru olmadığını anlatan Kahya, "Bize balık değil, su lazım. Buraya yapılacak balık havuzu içme suyumuzu kirletir. Üstelik bu suyu köyümüzde yaptığımız tarım faaliyetlerinin neredeyse hepsinde kullanıyoruz. 'Ankara'da bilgisayar başında, burayı balık çiftliği için tahsis ettim' demekle olmaz. Önce gelip buraya bakmaları, bize sormaları gerekiyordu" dedi.


Köylülerden Ünzile Yılmaz da "Kimse buraya gelmeden, masa başında oturup köylülerin kaderini çizmesin. Atalarımızın kemikleri sızlar, biz suya sahip çıkmazsak. Burada yatırlarımız, erenlerimiz var. Bunu kimse göz ardı etmesin" diye konuştu.


Köylülerden 80 yaşındaki Ramazan Gökmen ise "Bu çam ağaçlarını kestirmeyiz. Bu yaşımıza bakıp da kimse aldanmasın zıpkın gibi hazırım ve burada bekliyorum gelecek olanları. Orman kanunuyla ormanı bitirdiler, şimdi de sıra suya mı geldi? Suyuma dokunma" ifadelerini kullandı.


3 KÖY SUSUZ KALACAK


Ağaçların işaretlendiğini, ancak henüz kesilmediğini belirten TEMA Muğla Temsilcisi Okyay Tirli, şunları kaydetti:


"Bölge, devlet haritalarında heyelan bölgesi olarak görülüyor. Dik yamaç üzerinde yüzlerce ton suyu depolayacak havuzların yapılması çok sakıncalı. Bölgede yaklaşık 800 ağaç kesilecek. Elma ve nar ağaçları var. Suyun kirlenmesi halinde mahsulde düşüş olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu yanlış bir projedir ve kamu yararı yoktur. 3 köy tamamen susuz kalacak. Devlet ve siyasi yetkililere çağrıda bulunarak, balık çiftliği projesinin iptalini istiyoruz."


Köylüler protestoların ardından yatırlara giderek hep birlikte dua etti.