Hicri Takvime göre yýlýn ilk ayý olarak kabul edilen Muharrem Ayý baþladý. Ýslam alemi için oldukça önemli olan tarihler arasýnda yer alan Muharrem ayýnda oruç tutmak isteyenler "Muharrem ayýnda hangi gün oruç tutulur? Muharrem ayýnda oruç tutulur mu?" þeklindeki sorulara yanýt arýyor. Konu hakkýnda merak edilenleri haberimizde derledik. Peki Muharrem orucu ne zaman tutulur? Ýþte Muharrem ayý orucunun tutulacaðý günler...
MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTMANIN ÖNEMÝ
Muharrem ayý, Recep, Þaban ve Ramazan ayýndan sonra en faziletli ay olarak kabul edildiðinden nefsi yenmek ve Allah'ýn rýzasýný kazanmak için oruç tutulmasý, nafile namaz kýlýnmasý önerilir.
Muharrem ayýnda saðlýðý el verenlerin mümkün mertebe oruç tutmasý tavsiye edilir.
Ramazan ayý dýþýnda en faziletli orucun Muharrem ayýnda tutulan oruç olduðu Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafýndan buyrulmaktadýr.
MUHARREM AYINDA HANGÝ GÜN ORUÇ TUTULUR?
Muharrem ayýnýn birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak faziletli ibadetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalýdýrlar.
Muharrem ayýnýn ilk günü, 9. , 10. ve 11. günü, Aþure günü oruç tutmak faziletlidir. Ancak bugünler dýþýnda da oruç tutulabilir. Hz. Peygamber'in aþure gününde devamlý olarak oruç tuttuðu rivayet edilmiþtir. Fakat sadece o günde oruç tutulmasý doðru görülmemiþ, bunun yanýnda bir önceki veya bir sonraki günün de oruçlu geçirilmesi tavsiye edilmiþtir.
MUHARREM ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Aþure günü oruç tutmak sünnettir. Yalnýz Aþure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrasý ile tutmalýdýr.
Hz. Peygamber aþure orucunu da tavsiye etmiþ, kezâ receb, zilkade, zilhicce ve muharrem aylarýnda üç gün oruç tutulmasýný öðütlemiþtir. Bu üç günün muharrem ayýndaki uygulamasý aþuredan önceki gün, aþure günü ve aþureden sonraki gün þeklindeydi. Bilindiði gibi aþure günü muharremin 10. günüdür.
"Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayýnda tut! Çünkü o, Allahü teâlânýn ayýdýr. O ayda bir gün vardýr ki, O günde Allahü teâlâ geçmiþ kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarýný da affeder." Tirmizi
MUHARREM AYI'NIN FAZÝLETÝ
Kur'ân-ý Kerîm'de muharrem kelimesi ay ismi olarak geçmemekle birlikte saldýrýya uðrama durumu hariç savaþýn haram olduðu aylardan söz edilerek bu aylara saygý gösterilmesi emredilmiþtir. Efendimiz Resûl-i Ekrem haram aylarý Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb olarak açýklamýþtýr.
Muharrem ayý Haram aylardan biridir. u ayrýcalýðý "Muharrem" adýndan da fark etmek mümkündür. Zira "muharrem" kelimesi, "haram kýlýnmýþ", "hürmete layýk" anlamlarýna gelmektedir. Kýsacasý "haram aylar" uygulamasýnýn genel adý, anlam itibarý ile bu aya özel bir ad olarak verilmiþtir. Bu nedenle Ýslam dünyasýnda bu aya büyük önem verilir. Bu ayda oruçlar tutulup dualar edilir. Özellikle Aþure günü bu aya duyulan hürmeti katbekat arttýrmaktadýr.
Oruç Muharrem'in ilk 12 gününde tutulur.
Her gün gün doðarken oruç baþlar gün batýmýnda oruç açýlýr.
Oruç süresince kesinlikle yenilip içilmez.
Oruç açýldýktan sonra da Kerbela'da yaþanýlan susuzluða duyulan acý ve tepki nedeniyle kesinlikle saf su içilmez. Meþrubat, çay veya ayranla su ihtiyacý karþýlanýr.
12 gün boyunca cana kýymanýn haram olduðuna inanýlmasý nedeniyle deniz canlýsý veya kanatlý canlýlarýn da etleri dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmez ve içerisinde et bulunan ürünlerde tüketilmez.
Bu 12 gün boyunca oruç açýldýktan sonra da eþlerin cinsel iliþkiye girmeleri de doðru bulunmaz.
12 gün boyunca düðün veya eðlence yapýlmaz.
Zorunlu haller dýþýnda (Memuriyet gibi) süslenmek amacýyla týraþ olunmaz, saç sakal kesilmez.