Halk arasýnda görünümü nedeniyle 'insan yüzlü' olarak bilinen sapan balýðýnýn popülasyonu, av baskýsý ve yavrulama sayýsýndaki düþüþ nedeniyle azaldý. Akdeniz'de rastlanan sapan balýðý, Dünya Doða ve Doðal Kaynaklarýný Koruma Birliði'nin Kýrmýzý Listesi'nde 'nesli azalan tür' olarak belirlendi. Avlanmasý yasak olan balýk türü, Antalya'da balýkçýlarýn oltasýna takýldý.
Serik ilçesi açýklarýnda oltasýna canlý yem olarak taktýðý barbun balýðýný 35 metre derinliðe býrakan amatör balýkçý, tuttuðu balýðý bir süre uðraþýn ardýndan yüzeye çýkardý. Oltasýndaki büyük balýðý görünce kýsa süreli þaþkýnlýk yaþayan amatör balýkçý, 1,2 metre boyundaki sapan balýðýnýn nesli tehlike altýndaki türler arasýnda yer aldýðýný tekne kaptanýndan öðrendi. Sapan balýðýyla fotoðraf çektiren amatör balýkçý, zarar vermeden denize saldý.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoðlu, görünümü nedeniyle 'insan yüzlü' olarak bilinen sapan balýðýnýn, nesli tehlikedeki türler arasýnda yer aldýðýna dikkati çekti. Prof. Dr. Gökoðlu, "Bu balýk, kemane balýðý olarak bilinen, dipten beslenen tür. Kemane balýðýnýn avlanmasý yasak. Nesli tehlike altýnda. Popülasyonu kritik seviyedeki balýk türleri arasýnda yer alýyor. Dipte kumulda beslenmesini yapar. Ýnsan yüzlü balýk olarak bilinir. Kýkýrdaklý balýk türleri arasýnda yer alýr. Zararsýz türdür. Az sayýda yavru verir. Yumurta anne karnýnda geliþir ve doðum þeklinde üreme olur. Bu türlerin korunmasý gerekiyor. Balýkçýlarýmýza nesli tehlikedeki türleri yakaladýklarýnda zarar vermeden denize býrakmalarý çaðrýsý yapýyorum" diye konuþtu.