Nesli tükenme tehlikesi altýnda! Beylikdüzü'nde bulundu
ABONE OL

Beylikdüzü'ndeki 'Yaþam Vadisi 1'inci Etap'ta bulunan Uzakdoðu Bahçesi'nde gezintiye çýkan bir çevre sakini, biyolojik gölette, Fýrat Kaplumbaðasý olduðunu gördü. Durumu sosyal medyada paylaþtý. Beylikdüzü Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüðü ekipleri de hemen harekete geçti. Dünya Doða ve Doðal Kaynaklarý Koruma Birliði'nin (IUCN) kýrmýzý listesinde yer alan kaplumbaða yeri tespit edilip, yakalanarak Doða Koruma Milli Parklar yetkililerine teslim edildi. Belediye görevlilerinden Tamer Ýnalbay, 20 gün boyunca dalýþ yaparak bulduklarý kaplumbaða ile ilgili, "Dýþarýdan buraya býrakýlmýþ olduðunu düþündüðümüz kaplumbaðayý ilk önce bir vatandaþ fark etti. Fýrat kaplumbaðasý olduðunu öðrendik. Çok hýzlý ve kabuðunun hassas olmasý nedeniyle canlýya zarar verecek bir alet kullanmadan, uzun uðraþlar sonucu yakaladýk. Daha sonra zarar görmeyeceði, kendi doðal ortamýna býrakýlmasý için Doða Koruma Milli Parklar görevlilerine teslim ettik" dedi.

FIRAT VE DÝCLE NEHÝRLERÝ BÖLGESÝNDE YAÞIYOR

Bilim insanlarý tarafýndan Trionychidae familyasýndan olduðu belirtilen ve dünyada sadece Fýrat ve Dicle nehirleri bölgesinde yaþadýðý belirtilen Latince ismi 'Rafetus euphraticus' olan kaplumbaðanýn oldukça yumuþak bir kabuðu bulunduðu, ömrünün büyük bölümünü dipte çamura gömülü olarak geçirdiði belirtildi. Güneþlenmek için nadiren su dýþýna çýktýðý ifade edilen Fýrat Kaplumbaðasý, deri ve aðýz içi solunum yaptýðý için uzun süre su altýnda kalabiliyor. Dünya Doða ve Doðal Kaynaklarý Koruma Birliði'nin (IUCN) kýrmýzý listesinde de bulunan kaplumbaðanýn 3 bin yýllýk bir geçmiþe sahip olduðu ve soyunun tehlike altýnda olduðu biliniyor.

Endemik türdeki Fýrat Kaplumbaðasý'nýn bulunduðu bölgedeki biyolojik gölet, hiçbir kimyasal madde kullanýlmadan, tamamýyla doðal olarak bitki ve bakteri yardýmýyla temizlenirken, içerisinde üç çeþit balýk, su sümbülleri, nilüferler, su zakkumlarý, su nanesi ve farklý türde birçok kaplumbaðayý da içerisinde barýndýrýyor. Ayrýca bahçede mutluluðu simgeleyen ve sakura adý verilen kiraz, çam ve bambu klasik üçlü Japon bitkisi çeþitleri de bulunuyor.