Obezite cerrahisinin ardýndan 65 kilo verip yeni bir hayata baþladý
ABONE OL
Hayatýnýn neredeyse yarýsýný aþýrý kilolarý nedeniyle sorunlarla geçiren 46 yaþýndaki aþçý Þenol Yýldýz, geçen yýl gerçekleþtirilen obezite cerrahisinin ardýndan 65 kilo verip yeni bir hayata baþlamanýn mutluluðunu yaþýyor.
 
Beþ yýldýzlý bir otelde aþçý olarak çalýþan Yýldýz, askerliðini yapýp normal hayatýna dönmesinin ardýndan süratle kilo almaya baþladý. Belli bir zaman sonra þok diyetler baþta olmak üzere, çeþitli zayýflama ilaçlarý da kullanan Yýldýz, buna raðmen 165 kiloya ulaþtý ve iþini de yapamaz hale geldi.
 
Yýldýz daha sonra obezite cerrahisi olmaya karar vererek, Marmara Üniversitesi Pendik Eðitim ve Araþtýrma Hastanesinde Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmaný olarak görev yapan Doç. Dr. Samet Yardýmcý'ya baþvurdu.
 
Yapýlan tetkiklerinin ardýndan ameliyat olmasýna karar verilen Yýldýz'ýn genel anestezi sýrasýnda yaþadýðý nefes problemi nedeniyle ameliyat baþlanmadan sona erdirildi ve ileri bir tarihe ertelendi.
 
Daha sonra pes etmeyerek yoluna devam etmek isteyen hastaya, 3 ay boyunca akciðerlerinin aþýrý kilo nedeniyle yaptýðý baskýnýn bertaraf edilmesi için fizik tedavi uygulandý.
 
Yýldýz, þimdi geçen yýl gerçekleþtirilen baþarýlý ameliyat sayesinde yeni bir hayata baþlamanýn sevincini yaþýyor.
 
"Bir kat çýkabilmek için asansör bekliyordum"
Yaþadýklarýný AA muhabirine anlatan Þenol Yýldýz, "Ýnsanlar 3 öðün yiyorsa, ben 6-7 öðün yiyordum. 20 sene boyunca çalýþtýðým iþ yerimden ayrýldýðýmda 165 kiloya ulaþmýþtým. Ondan sonra baþka iþ aramaya baþladým. Ýþ için gittiðim yerlerde aþý kilom hep önüme çýktý. Hakikaten bu durum çalýþýrken beni çok zorluyordu." dedi.
 
Daha sonra cerrahi operasyona karar verdiðini dile getiren Yýldýz, þöyle devam etti: "Dýþarýda da bunun çok zorluðunu çekiyordum. Bakkala gitmeye üþeniyor, aþaðýya sepet sarkýtýyordum. Merdiven çýkamýyordum. Bir kat bile olsa merdiven çýkamýyordum. Bir kat için asansör bekliyorsunuz. Otobüse biniyorsunuz yanýnýza kimse oturamýyor. Ýki koltuðu kaplýyorsunuz çünkü. Sonra ameliyatýmý oldum. Zayýfladýktan sonra hayatým çok deðiþti. Eskiden kendime ayakkabý, kýyafet bulamazdým. 72 beden kýyafet giyerdim. Hedefim 90 kiloya düþmek. Akrabalarým tanýyamadý beni. Bu deðiþim beni çok mutlu ediyor. Hocama ve ekibine çok teþekkür ederim. Bir defa þiþman insan mutlu insan falan deðil. Bunlarýn hepsi hikaye. Bir þiþman insan gördüðümde gidip kendisine tavsiyede bulunuyorum. Bu iþi devletimiz zaten profesyonel ellerde ücretsiz olarak vatandaþa sunuyor. Ýnsanlar devletimize güvenmeli, iyi araþtýrmalý. Tavsiyelerim bunlar."
 
"Dünya da bu hastalýkla yeni yeni yüzleþmeye baþladý"
Doç. Dr. Samet Yardýmcý da obezite cerrahisinin 40 seneyi aþkýn süredir dünyada uygulanan bir yöntem olduðunu belirterek, teknolojinin ilerlemesiyle popülerliðinin hem dünyada hem de Türkiye'de arttýðýný söyledi.
 
Obezite cerrahisinin özellikle son 10 yýldýr çok sýk uygulanmaya baþlandýðýný dile getiren Yardýmcý, þöyle devam etti: "Türkiye olarak bu konuda dünyanýn gerisinde miyiz? Hayýr, deðiliz. Dünya da zaten bu hastalýkla yeni yeni yüzleþmeye baþladý. Dünya Saðlýk Örgütü de obeziteyi bir hastalýk olarak 4-5 yýl önce kabul etti. Onun öncesinde baþka hastalýklara sebep olan bir durum olarak nitelendiriyordu. Ayrýca belli kriterleri saðlayan hastalarda da en iyi tedavisinin cerrahi ameliyat olduðu da kabul edildi. Cerrahi tecrübe tabii ki önemli ama neticede ekip çalýþmasý çok önemli. Hastayý ameliyat öncesi dönemde iyi hazýrlamak, eþlik eden diðer hastalýklarýný tespit etmek çok önemli. Çünkü obezitenin þeker, tansiyon, kolestrol ve çeþitli kalp hastalýklarýna eþlik ettiðini biliyoruz. Bu hastamýzda da buna eþlik eden hangi hastalýklar var ve bizim bunlarýn hangilerine karþý uyanýk olmamýz, nasýl önlemler almamýz lazým, bunlarý tespit etmek gerekir. Bu iþin çok aceleye getirilmeden yapýlmasý önemli. Çünkü muhtemelen obezite hastasý dün obez olmamýþtýr."