Oktay Vural kimdir? Oktay Vural'ın hayatı. Oktay Vural neden istifa etti?
ABONE OL

1999-İzmir , 2007-İzmir, 2011- İzmir, 2015-İzmir milletvekilliğini yapmış Oktay Vural’ın eğitimi ve siyasi yaşamı dolu dolu geçirmiş bir politikacı olarak neler yaşamıştır?

Oktay Vural Milliyetçi Hareket Partisi’nin en tanınan milletvekillerinden biridir. Oktay Vural, 1956 yılında dünyaya gelmiştir. Diyarbakır doğumlu olan Oktay Vural, aslen Siirtli’dir. 3 kardeş olan  Oktay Vural ilk ve orta eğitimini Diyarbakır’da almıştır. Üniversite için İstanbul’a gelen Oktay Vural  1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş ve çalışma hayatına girmiştir.

 

Oktay Vural  çalışma hayatına 1980 yılında Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı’nda başlayan Oktay Vural, Haziran 1981′de Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim elemanı oldu. Yüksek Lisansını ise aynı Üniversitede Maliye Dalında 1983 yılında tamamladı.

 

Doktora çalışmalarını 1984-85 döneminde Birleşmiş Milletler Bursuyla gittiği ABD’nin Pennsylvania Üniversitesi’nde yapmış ve 1987 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde İktisat Bilim Dalında Doktor ünvanını aldı.

Oktay Vural  Vatani görevini 1988 yılında Denizli’de tamamladıktan sonra 4 Mayıs 1988 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümüne Yardımcı Doçent olarak atandı.

1988 tarihinde Başbakanlıkta Danışmanlık yapan Dr. Oktay Vural 1989 yılında BOTAŞ-Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdür Yardımcılığına, bilahare Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atandı. İki yıl sürdürdüğü görevinden ayrıldıktan sonra 14 Şubat 1992′de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müşavirliğine atandı.

1992 93 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyeliği yaptı.

1995 yılında Milletvekili seçimlerinde Ankara 2. Bölge 1. sıra Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili adayı oldu.

15 Ağustos 1997’de TÜGSAŞ, Türkiye Gübre Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğüne atandı.

6 Temmuz 1998 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği’ne atandı.

Oktay Vural  18 Nisan 1999 seçimlerinde İzmir 1. Bölgeden Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili seçildi

Oktay Vural Galatasaray kongre üyesidir.

 

OKTAY VURAL NEDEN İSTİFA ETTİ?

 

Kongre sürecinin yanlış yürütüldüğünü düşünen Oktay Vural'ın bir süredir parti yönetimiyle görüş ayrılığı içinde olduğu konuşuluyordu.

Oktay Vural, kararını dünkü grup toplantısının ardından Devlet Bahçeli'ye ilettiğini söyledi. "Aday olacak mısınız" sorusuna yanıt vermekten kaçınan Vural, "Partinin içinde bulunduğu durumun, yönetim anlayışının yaralayıcı olduğunu gördüm" değerlendirmesini yaptı. Partinin, birlik ve bütünlüğü için çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Vural, neden bugünü beklediği sorusuna da "19 Haziran sürecini bekledim" yanıtını verdi.

OKTAY VURAL MİLLETVEKİLLİĞİ BOYUNCA

 

TBMM’de Sanayi, Ticaret, Enerji , Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanlığı,

 

Milliyetçi Hareket Partisi TBMM Grup Başkan vekilliği,

 

NATO Parlamenter Asamblesi üyesi ve Doğu-Batı Ekonomileri İşbirliği Komitesi başkanlığı,

 

Görevlerini yürüten Dr. Oktay Vural, 1 Ağustos 2001 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı görevine atandı.

 

Bir yıl sürdürdüğü Bakanlık görevinden, 3 Kasım 2002 seçim kararı münasebetiyle 5 Ağustos 2002’de ayrıldı.

 

Oktay Vural eşi Tuba Vural’ı 15 Kasım 2014 yılında meme kanserinden kaybetti. İki çocuğu olan Oktay Vural hala İzmir Milletvekili’dir.