Perşembe'de kuşların yaşam alanı arttı
ABONE OL
Karadeniz Sahil Yolu'nun açılmasıyla birlikte deniz kenarından geçen Perşembe-Bolaman karayolu artık eski yoğunlukta kullanılmıyor. Perşembe-Bolaman arasındaki yolun Karadeniz Sahil Yolu projesinde iç kesimde olması bu bölgedeki kuş türlerinin yaşam alanlarına katkı sağladı. Günde 35-40 bin aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'nun açılmasıyla Karadeniz kıyısı güzergahındaki Perşembe-Bolaman sahil yolunda araç yoğunluğu azaldı. 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Perşembe-Bolaman sahil yolu bölgesi 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edilmesiyle bölgedeki önemi daha da arttı.


Yrd. Doç. Dr. Beyhan Taş, yeni otoyolun açılmasından sonra eski yol olarak adlandırılan Perşembe-Bolaman sahil yolunda araç yoğunluğu ve gürültü kirliliğinin azaldığını ve burada yaşayan kuşlar için de avantaj oluşturarak bölgenin önemli bir hal aldığını belirtti.

ADA 'ÖKA' KAPSAMINA ALINDI

Perşembe ilçesi Ramazan Köyü açıklarında bulunan, yöredeki Akkuş Adası'nda Türkiye Doğa Derneği'nin yaptığı gözlemlere göre 90 çift tepeli karabatak ve 250 çift gümüş martıların kaydedildiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Beyhan Taş, 'Nesli tehlike altında olan kuş türlerinin önemli popülasyonlarını barındıran alanlar' kriterinden dolayı adanın 'Önemli Kuş Alanı (ÖKA)' olarak belirlendiğini, özellikle tepeli karabatakların Orta Karadeniz Bölgesi'nde bu ada ve civarındaki kayalıklarda yuva yaptığını, Doğa Derneği'nin yaptığı bu çalışmanın, bölgede hem kuş gözlemciliği hem de turizme katkı sağlaması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

KUŞ YAŞAM ALANLARI ARAŞTIRILIYOR

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde karayla denizin, maviyle yeşilin bozulmadığı, oksijenin en bol olduğu tek bölgenin Perşembe-Bolaman arasındaki sahil kesimde olduğuna da dikkat çekerek, bölgede doğanın ve biyoçeşitliliğin çok iyi değerlendirilip korunması gerektiğinin de altını çizen Yrd. Doç. Dr. Taş şunları söyledi:


"Biyolojik çeşitliliğimizin ve doğal kaynaklarımızın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için, yerel yönetimler başta olmak üzere gerekli kurumlar tarafından alanın yönetim ve denetim planının en kısa zamanda oluşturulması gerekli. Tamamı koruma altında ve izlenmesi gerekli olan, ÖKA kapsamındaki Akkuş Adası'nda nesli tehlike altında olan kuş türlerinden olan ve adada üreyen karabataklar ve önemli miktarda gümüş martılar bulunuyor. Bin 183 hektarlık ada, Karadeniz kıyısındaki Perşembe-Bolaman yolundan 100 metre açıkta, çalılık ve otlar şeklinde seyrek bir bitki örtüsü bulunduruyor. İri, uzun gövdeli, yılansı boyunlu bir deniz kuşu olan tepeli karabataklar yazın ince, dik ve kıvrak bir ibiğe sahiptir. Erişkini ise petrol yeşili renktedir, fakat uzaktan bakıldığında siyah görünür. Tepeli karabataklar genel olarak adanın dik tarafındaki kuzey yönünde çatlaklara yuvalarken, gümüş martılar ise otlarla kaplı daha düz bölümlerde güney yönünde kuluçkaya yatıyorlar. Tepeli karabatak ve gümüş martısının yanı sıra bölgedeki diğer kuş türleri ve buradaki yaşam alanları Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi uzmanları tarafından araştırılıyor. Aynı zamanda adadaki kuşların belli program doğrultusunda sayımı da yapılıyor."

Yrd. Doç. Dr. Beyhan Taş, yurt dışında kuş gözlemciliğinin çok popüler olduğunu, insanların doğayla bütünleştiğini ve bu yolla stresten uzaklaştığını belirterek, bölgede böyle bir kuş cennetinin bulunmasının bir şans olduğunu ve bunun ekoturizm kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtti.