Stan Lee kimdir neden öldü
ABONE OL

Stan Lee kimdir neden öldü Marvel’in efsane ismi Stan Lee kaç yaþýnda öldü merak ediliyor. Gündemde yer edinen Stan Lee öldü mü hastalýðý neydi sorularýna yanýt aranýyor. Stan Lee ölümü ve biyografisi hakkýnda merak edilenler haberimizde yer alýyor.  Stan Lee, Amerikalý çizgi roman yazarýdýr. Spider Man, Fantastik Dörtlü, X-Men, Daredevil, Hulk ve Iron Man süperkahraman karakterlerini yaratmýþtýr. Stanley Martin Lieber 1922'de New York'da doðdu. Ailesi maddi sorunlar çekiyordu. Okulu býraktýktan sonra çizgi roman yayýnlama þirketi Timely'de çalýþmaya baþladý. 

 

STAN LEE KÝMDÝR, NEDEN ÖLDÜ?

Stan Lee kimdir sorusu birçok çizgi roman sever vatandaþýn sorguladýðý konular arasýnda yer almaya baþladý. Amerikalý çizgi roman yazarý olan Stan Lee hayatýný kaybetti. Peki, Stan Lee kimdir? Ýþte hayatý hakkýnda bilgiler.

Stan Lee kimdir?

Spider-Man, Fantastic Four, X-Man, Iron Man gibi onlarca efsanevi çizgiromanýn yaratýcýsý olan Amerika’lý çizgiroman yazarý, editörü, yayýncýsý ve yapýmcýsý. Stan Lee ufak bir yayýn sektörü olan çizgiromanýn büyümesini, uluslararasý bir yapýya kavuþmasýný saðlamanýn yaný sýra, çizgiromanlar üzerinde sansür baskýsý oluþturan Comics Code Authority’nin politikalarýný deðiþtirmesini saðlayarak sektörün geliþmesinde önemli adýmlara imza atmýþtýr.

 

Stan Lee ya da doðum adýyla Stanley Martin Lieber, 28 Aralýk 1922 tarihinde, New York, Amerika’da dünyaya geldi. DeWitt Clinton Lisesi’nde okuyan Lee, bir yandan da yerel iþ yerlerinde ofisboyluk yapýyor ve gazete daðýtýmlarýyla uðraþýyordu. Yaþýtlarýna oranla erken sayýlabilecek bir yaþta, 1939 yýlýnda liseden mezun oldu ve iþ hayatýna katýldý.

 

Amcasý Robbie Solomon’un yardýmý ile, ileride Marvel Comics’in temelini oluþturacak olan ve Martin Goodman editörlüðünde çalýþan Timely Comics’in pulp eserler çýkartan kýsmýna giren Lee, buradaki ilk yýllarýnda ofisteki ufak iþleri yürütse de, 1941yýlýnda ilk kez bir çizgiroman ile okuyucularýn karþýsýna çýkma fýrsatý buldu; Captain America. Ýleriki yýllarda efsane haline gelecek olan çizgiromanýn 3. sayýsýnda kendisine yer edinen Stanley Martim Lieber; ön adýný ikiye bölerek Stan Lee olarak kullanarak ileride resmi adý olacak lakabýný bu eserde ilk defa kullandý. Ayný yýlýn sonlarýnda, tamamen kendisine ait ilk süper kahraman karakterini yarattý; Destroyer.

 

1942 yýlýnda Amerikan Ordusu’na katýlan Lee, eðitim amaçlý filmler, sloganlar ve ordu eðitim kitapçýklarý hazýrladýðý askerlik görevinden 1945 yýlýnda, Ýkinci Dünya Savaþý’nýn sona ermesi üzerine ayrýldý ve 1947 yýlýnda, Joan Clayton Boocock ile evlendi.

 

1950’li yýllarýn baþlarýnda western, bilimkurgu, korku gibi farklý alanlarda çizgiroman senaryolarý yazan Lee, 50’lerin sonlarýnda DC editörü Jýlius Schwartz’ýn Flash ve JLAgibi süperkahraman temelli eserleri diriltmesi üzerine, Martin Goodman tarafýndan DC’ye rakip olacak süper kahraman serileri yaratmakla görevlendirildi. Kendinden önceki mükemmel fiziksel ve zihinsel kapasiteleri ile mutlak iyi adamý sembolize eden süper kahraman karakterleri günlük yaþamýn sorunlarý ile boðuþan insani kiþiliklere sahip olan kahramanlarla deðiþtirerek okuyucu profilinin yaþ ortalamasýný yükseltmeyi baþardý.

 

Lee ve arkadaþý Jack Kirby tarafýndan yaratýlan ilk eser, Fantastic Four oldu. Fantastic Four’u Hulk, Thor, Iron Man, X-Man, Daredevil, Spider Man gibi hepsi klasikleþen bir dizi çizgiroman izledi. Çizgiromanlarýn kapaðýna klasik olarak yazýlan yazar ve çizer isimleri dýþýnda, çinileyen, renklendiren ve konuþma balonlarýný yazan sektör emekçilerinin de isimlerini ekleyerek sahne arkasýndaki kahramanlarý okurla buluþturan yazar, ayrýca ileriki tarihte çýkacak çizgiromanlarýn ve yazarlarýn okuyucuya olan mesajlarýnýn bulundu yayýncý arasýnda bir bað oluþturdu.

 

1971 yýlýnda, Amerika Saðlýk ve Eðitim Enstütüsü, Lee’den uyuþturucunun zararlarý ile ilgili bir yapým hazýrlamasýný istemesi üzerine, Spider-Man’in üç fasikülünü bu konuya ayýrdý. Ýlk fasikülün yayýnlanmasýnýn ardýndan, Comics Code adlý kuruluþ, çizgiromanda uyuþturucu madde gösterilemeyeceði nedeniyle, Amerika’da yayýnlanan her çizgiromanda bulunan Comics Code Authority (CCA) damgasýnýn kullanýlmasýna izin vermedi. Lee bunun üzerine serinin devamýný CCA etiketi olmadan piyasaya sürdü; satýþlarýn yüksekliði nedeniyle korkuya kapýlan CCA ise politikasýný gevþetmek zorunda kaldý.

 

1980’lerden sonra, Stan Lee artýk popüler kültürün kahramanlarýndan birisiydi ve Marvel’ýn halka dönük yüzü haline gelmiþti. Kaliforniya’ya taþýnan Lee, Marvel’ýn T.V. þovlarý ve sinema uyarlamalarýnýn sorumlusu olarak görev alýyordu, bir yandan da çizgi roman senaryolarý yazma ve editörlük görevlerine devam ediyordu.

 

Marvel, 2006 yýlýnda, Lee’nin firmayla çalýþtýðý 65. yýlýn þerefine bir dizi yeni çizgiromaný piyasaya çýkarttý. Lee’nin yarattýðý Spider-Man, Silver Surfer, D.R. Doom gibi klasik karakterleri, yazarýn kendisinin çizgi-karakteri ile birleþtiren bu seri büyük ilgi gördü.

 

Lee, 1995 yýlýnda Jack Kirby Hall of Fame’e kabul edildi, 2008 yýlýnda ise sinema dünyasýnýn efsanevi isimlerinin yer aldýðý Hollywood Walk of Fame’e adý kazýnarak ölümsüzleþti. National Medal of Arts ve Scream Awards’ýn da içinde bulunduðu pek çok ödülün sahibi olan Lee’nin adýna, 2 Ekim 2009 tarihinde, Los Angeles ve Long Beach þehirlerinde Stan Lee Günleri düzenlendi.

 

Yazdýðý pek çok çizgiromanda kendisini de hikayenin içine, genellikle arka plan arvel’in pek çok film projesinde de figüran olarak oynayarak beyaz perdenin izleyicilerine sürprizler hazýrladý.

 

2007 yýlýnda gerçekleþen Comic-Con International etkinliðinde, Marvel Legendsyazarýn aksiyon figürünü piyasaya sunarak koleksiyonerlere en sevilen yazarlardan birisini koleksiyonlarýna katma þansýný sundu.