Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Nöroloji Bölümü'nde görevli Uzman Doktor Ayþenur Durna, 'Stresli travmalarda ayný zamanda vücuttan bazý enflamatuar maddelerin salýndýðý ortaya çýkmýþtýr. Bu hormonal ve enflamatuar deðiþiklik baþta beyin olmak üzere tüm vücutta zararlý etkiler ortaya çýkarmaktadýr' diye konuþtu.
'YAÞLANMA SÜRECÝNÝ TETÝKLEMEKTE'
Kiþiler ne kadar fazla travmatik stres yaþadýlarsa alzheimer hastalýðýna yakalanma risklerinin de o kadar artýþ gösterdiðini belirten Uzman Dr. Durna, 'Kiþiler bu stresli travmalardan uzaklaþsalar bile vücutta bir kez baþlayan bu deðiþim etkisini devam ettirmekte ve son bulmamaktadýr. Bu durum ilerleyen dönemlerde beynin dejeneratif yaþlanma sürecini hýzlandýrmakta veya tetiklemektedir' dedi.
'HAREKETSÝZ VE ÝÇE KAPANIK YAÞAM RÝSKÝ ARTIRIYOR'
Yapýlan çalýþmalarýn bu stresör travmalarýn baþýnda, eþ ya da çocuk kaybý, evde herhangi birinin kronik ilerleyici hastalýðýnýn olmasý, boþanma süreci, herhangi bir saldýrý, tecavüz veya benzeri durum, hýrsýzlýk olaylarý, araba kazasý, kiþinin kendi kronik hastalýklarý ve finansal problemlerin geldiðini hatýrlatan Uzman Dr. Durna, 'Özellikle kiþinin þeker hastalýðý, tansiyon, obezite ve kan yaðlarý yüksekliði gibi risk faktörleri varsa ve hareketsiz, içe kapanýk bir yaþam sürüyorsa bu risk artmaktadýr' diye konuþtu.