Mersin'de tükenme tehlikesi altýndaki Akdeniz foklarýnýn her yýl düzenli olarak takibi yapýlýrken, ülke genelindeki sularda yaklaþýk 120'in üzerinde tanýmlý birey bulunuyor. Akdeniz foklarý ile ilgili çalýþmalar yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öðretim Görevlisi Dr. Meltem Ok, yuvalarda foto kapanlarla takip yapýldýðýný belirterek, "Kýyýlarýmýzda böyle nadir Akdeniz foklarýnýn barýnýyor olmasý sevindirici ve çok önemli" dedi.
Uluslararasý Doðayý Koruma Birliði (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik derecede tehdit altýnda olan, tüm dünyada yaklaþýk bin, Türkiye kýyýlarýnda ise 120'nin üzerinde bireyin bulunduðu tespit edilen Akdeniz foklarý için Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Orta Doðu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) baðlý Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde koruma ve takip çalýþmalarý gerçekleþtiriliyor. Daha önce Türkiye kýyýlarýnda yaklaþýk 100 civarýnda Akdeniz foku kaldýðý bilinirken, yapýlan çalýþmalarda bu rakamýn 120'nin üzerinde olduðu belirlendi. Yeni yavrularýn da olduðu foklarýn 25'nin ise Mersin kýyýlarýnda korunan alanlarda bulunduðu belirtildi. Akdeniz foklarý ile ilgili çalýþmalar yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öðretim Görevlisi Dr. Meltem Ok, özellikle yuvalarda foto kapanlarla takip yapýldýðýný ifade etti.
Akdeniz foklarýnýn Mersin kýyýlarýnýn güzide türlerinden biri olduðunu belirten Dr. Meltem Ok, "Bu konuda ODTÜ, 1994 yýlýndan beri Türkiye kýyýlarýnda çalýþmalara devam ediyor. Özellikle Mersin, Antalya ve Hatay Antakya kýyýlarýnda çalýþýyoruz. Mersin kýyýlarý özellikle önemli, zaten Doðu Akdeniz'deki çalýþmalar Mersin kýyýlarýnda baþladý. Alaný yýllar içerisinde geniþlettik. Þu anda Mersin kýyýlarýnda 25'in üzerinde bireyimiz var. Doðu Akdeniz'deki bizim çalýþma alanýmýz içerisinde ise 50'in üzerinde tanýmlý bireyimiz var. Bunlarýn yuvalarýnda tam zamanlý olarak foto kapanla takibini yapýyoruz. Bunun yaný sýra Türkiye kýyýlarýnda ise 120'in üzerinde birey var. Kýyýlarýmýzda böyle nadir Akdeniz foklarýnýn barýnýyor olmasý sevindirici ve çok önemli" dedi.
Uzun yýllar Türkiye kýyýlarýnda Akdeniz foklarýnýn 100 civarýnda olarak deðerlendirildiðini hatýrlatan Ok, "Sosyal medya, foto kapan, teknolojik kaynaklarýn ilerlemesi, gözlemler ve vatandaþ kaynaðý ile gelen bilgilerle kapsamlý bir çalýþma gerçekleþtirebiliyoruz. Bir artýþ olduðundan bahsedemeyiz, þu anda stabil. Bu sevindirici. Yaptýðýmýz çalýþmalarda yeni yavrulara da rastlýyoruz. Tabii bu bizim için sevindirici. Bunlarý da envantere kaydediyoruz. Her sene Akdeniz foklarý bu dönemde yavru yapýyor. Bu yavrular özellikle 4 ay gibi bir zaman anne sütüyle besleniyor. Ancak fýrtýna ve olumsuz hava durumlarýnda zaman zaman anneyle koptuðunu da biliyoruz. Yavrularýn ergin hale gelmesi 6-7 seneyi bulduðu için koruma çok önemli" diye konuþtu.
Enstitünün kampüs alanýndaki sahiline de foklarýn geldiðine dikkat çeken Ok, bulunduklarý alanýn koruma alanýnda yer aldýðýný ve her türlü avcýlýðýn yasak olduðunu kaydetti.