Yaþar Nuri Öztürk Karadenizli bir ailenin çocuðu olarak 22 Haziran 1945 dünyaya geldi. 22 Haziran 2016'da 70 yaþýnda vefat etti. Yaþar Nuri Öztürk’ün merhume annesi Bayburtlu, merhum babasý Trabzonlu ’dur. Trabzon’un ilçesi olan Sürmene çocukluðunu ve ilk gençlik yýllarýný burada geçirdi.
Dini eðitimini ilk olarak babasýndan alan Yaþar Nuri Öztürk 9 yaþýnda hafýz oldu. O yýllarda Anadolu’da hala devam etmekte olan medrese geleneði ile eðitim hayatýna devam etti. Medrese hayatýndan sonra ise yaþamýna yön verecek kararlar aldý.
Üniversite eðitimi alan Yaþar Nuri Öztürk Hukuk bölümünde okudu. 12 yýl boyunca imamlýk ve vaizlik vazifesinin ardýndan, akademik hayata dönüþ yaptý ve 1980’de “ Ýslam Felsefesi” alanýnda doktora yaptý. 1986 yýlýnda ayný alanda doçentliðini aldý. Ortadoðu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alaný ile ilgili akademik araþtýrmalar yapan Öztürk, ayrýca Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde çalýþtý. New York’ta “Ýslam Düþüncesi ve Çaðdaþ Sufi Düþünce” dersleri okuttu. Türkçe, Arapça, Farsça, Ýngilizce ve Fransýzca dillerinde çeþitli çalýþmalarý bulunan Yaþar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982’de “Türkiye Milli Kültür Vakfý” ödülünü kazandý.
Yaþar Nuri Öztürk yurtiçinde olduðu gibi yurtdýþýnda pek çok yerde Ýslam ve insan haklarý konularýnda seminerler, konferanslar verdi Türkiye’de Kur’an’a dönüþ hareketinin öncüsü olan ve Time Dergisinin gerçekleþtirdiði “20. Yüzyýlýn En Önemli Kiþileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasýnda ilk 10 arasýna giren Yaþar Nuri Öztürk ayný zamanda da, Türk üniversitelerinde öðretim üyesi ve dekan olarak 26 yýl görevde bulundu.ABD- New York’ta (The Theological Seminary of Barrytown) bir yýl misafir profesör olarak “Ýslam Düþüncesi” dersleri okuttu. Ayný süre içinde, The World Scripture’ýn Ýslam bölümünün hazýrlanýþýnda görev aldý. Büyük çoðunluðu Ýslâmiyet hakkýnda elliye yakýn kitabý vardýr. Özellikle onun “Kur’an’daki Ýslâm” adlý ansiklopedi vasfýndaki kitabý, Yaþar Nuri Öztürk tarafýndan çoðu konferansýnda telkin edilmektedir.
Yaþar Nuri Öztürk herhangi bir yorum yapmadan, çeviri özelliðinde Kur’an-ý Kerim’in mealini yapmýþtýr. 993-2003 yýllarý arasýnda 126 baský yaρan bu çeviri, Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baský Yaρan Kitabý olmuþtur.
1992 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesinde Ýlahiyat Fakültesi kuruldu 19.11.1993 yýlýnda ise Prof. Dr. Yaþar Nuri Öztürk kurucu dekan olarak atandý.
Yaþar Nuri Öztürk, 3 Kasým 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ýstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Daha sonra CHP'den istifa etti. Ardýndan da Halkýn Yükseliþi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel baþkanlýðýný dört yýl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediði gerekçesiyle genel baþkanlýktan istifa ederek aktif siyasî hayatýný son vermiþ oldu.
90’lý yýllarda açýk oturum programlarýna katýlmasýyla geniþ halk kitlelerine kendini tanýtmýþ oldu. Klasik hoca çizgisinin dýþýnda olmasý insanlarý bir kýsmýný þaþýrtýrken, bazý kesimleri de dine yaklaþtýrdý. Bu yýllarda birçok sözleri gündem olan Yaþar Nuri Öztürk uzun bir süre kameralarýn önünden uzak durdu. Yýllar sonra Saba Tümer’le öðlen kuþaðýnda program yapan Yaþar Nuri Öztürk seyircilerden soru cevapladý ve küçük meal dersleri yaptý.
Saba Tümer ile yaptýðý “Saba Tümer ile Bugün” programýn da izleyicileri þaþýrtan fiziki deðiþiyle ilgili bilgi vermezken, izleyicilerin neden Cuma namazýna gitmiyor sorularýndan dolayý açýklamada bulundu. Hasta olduðunu söyleyen Yaþar Nuri Öztürk, toplu ortamlara giremeyeceðini ve neden bu kadar zayýfladýðýný açýklamýþtý.
Daha sonraki dönemde Sokak TV’de Kitaptan Aydýnlýða programýný yapmýþtýr. Ardýndan Halk TV’de Upur Dündar ile program yapan Yaþar Nuri Öztürk son olarak Ulusal Kanal ’da Söz Ve Iþýk programýný yapmýþtýr.
Görünümündeki deðiþimin sebebi Mide kanseri olmasý olan Yaþar Nuri Öztürk yoðun bir kemoterapi görmüþtü. Hastalýðý yeniden nükseden Yaþar Nuri Öztürk’ün bir süre hastanede yoðun bakýmda kaldýktan sonra 22 Haziran 2016 yýlýnda vefat etti.
Yaþar Nuri Öztürk, son yolculuðuna uðurlandý
Ünlü Ýlahiyatçý Profesör Dr. Yaþar Nuri Öztürk, Karacaahmet'teki Þakirin Camii'nde öðle namazýný müteakip kýlýnan cenaze namazýnýn ardýndan Kanlýca Mezarlýðý'na defnedildi. Cenaze namazýna, Öztürk'ün oðullarý Mustafa, Cüneyt, Halil ve kýzý Saniye'nin yaný sýra CHP Lideri Kemal Kýlýçdaroðlu, CHP'li Muharrem Ýnce, Vatan Partisi Genel Baþkaný Doðu Perinçek, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baþkaný Bedrettin Dalan, iþadamý Yýlmaz Ulusoy, Mustafa Sarýgül, Saba Tümer, þarkýcý Çelik ve yüzlerce seveni katýldý. Öztürk'ün ailesi namaz öncesi taziyeleri kabul etti. Daha sonra kýlýnan namazýn ardýndan Öztürk'ün cenazesi, omuzlarda tekbirler eþliðinde cenaze arabasýna konuldu. Bu sýrada CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu da tabuta omuz verdi. Öztürk, defnedilmek üzere Kanlýca mezarlýðýna götürüldü. Cenazeye katýlan Bedrettin Dalan, "Allah rahmet eylesin. mekaný cennet olsun" dedi. Þiþli Belediyesi eski Baþkaný Mustafa Sarýgül ise
"Hepimizin sevdiði, hepimizin çok önem verdiði inançlara saygýlý, laikliði savunan deðerli bir bilim adamýydý. Allah rahmet eylesin" dedi. Ýþadamý Yýlmaz Ulusoy ise "45 senelik arkadaþým. Sýk sýk görüþür dini sohbetlerde bulunup bilgi alýþveriþi yapardýk. Yaþar hoca bana göre son yüz yýlda yetiþmiþ en önemli din adamýydý" dedi.
YAÞAR NURÝ ÖZTÜRKÜN KÝTAPLARI
Kur'an'ý Tanýyor musunuz? (O'nu hiç okudunuz mu?)
Din Maskeli Allah Düþmanlýðý "Þirk" ve Þirke Tepkinin Felsefeleþmesi: "Deizm"
Allah ile Aldatmak
Türkiye'ye Mektuplar
Asr-ý Saadet Þehitleri
Kur'an'ý Anlamaya Doðru
400 Soruda Ýslam
EhliЬeyt'in Annesi Hazreti Fatýma
Kur'an-ý Kerim ve Türkçe Meali
Kur'an Açýsýndan Küresel Afetler
Kur'an'ýn Öðrettiði Dualar
Atatürk'ten Sonraki CHP (Çaðý Yanlýþ Okumanýn Serüveni)
Batý Sömürgeciliði ve Ýslam Dünyasý
Anadilde Ýbadet Meselesi Çiðnenen Bir Kitlesel Hakkýn Savunulmasý
Kur'an Açýsýndan Þeytancýlýk (Satanizm ve Ötekiler)
Cevaρ Veriyorum (Gerçek Dini Arayanlarla Baþ Baþa)
Ýslam Nasýl Yozlaþtýrýldý Vahyin Dininden Saρmalar, Hurafeler, Bid'atlar
Depremin Gösterdikleri (Yeni Yüzyýl Ýςin Uyarýlar)
Kur'an'ýn Temel Кavramlarý
Kur'an'daki Ýslam
Fatiha Suresi Tefsiri
Tarihi Boyunca Bektaþilik
Tasavvufun Ruhu ve Tarikatlar
Mevlana ve Ýnsan
Kur'an ve Sünnete Göre Tasavvuf
Kur'an penceresinden kurtuluþ savaþý'na bir bakýþ
Asrý saadetin Büyük Кadýnlarý
Yeniden Yaρýlanmak Kur'an'a Dönüþ
Din ve Fýtrat (Yaratýlýþ)
Çýplak Uyarý
Kur'an Açýsýndan Küresel Afetler
Araρçýlýða Кarþý Akýlcýlýðýn Öncüsü: Ýmamý Azam Ebu Hanife
Ýmamý Azam Savunmasý (Þehit Bir Önder Ýςin Apolocya)
Kuran'ýn Yarattýðý Mucize Devrimler
Ýnsanlýðý Kemiren Ýhanet DÝNCÝLÝK (Zulümleriyle Dini Kirletenlerin Tarihi)
Maun Suresi Böyle Buyurdu (Din Maskeli Zulme Tanrý'nýn Vuruþu)
Enel Hak Ýsyaný Hallâc-ý Mansur (Daraðacýnda Miraç) - 2 Cilt
Araρçýlýða Кarþý Akýlcýlýðýn Öncüsü Ýmamý Azam Ebu Hanife (Esas Fikirleri Gölgelenen Önder)
Kur'an-ý Kerim'de Lanetlenen Soy