ABONE OL
Rize’den gelerek Kars'ýn Sarýkamýþ ilçesinin Karakurt köyüne yerleþen 44 yaþýndaki arýcý Ýsmail Küçük, kendi ürettiði tek katlý uzun ve yatay kovanlarla organik bal üretimini iki katýna çýkararak aracýlýkta bir ilke imza attý. Sadece organik ve þekersiz kara kovan bal üretimi yapan Ýsmail Küçük, üretimini iki kat artýrdý. Ýlk yatay kovanýný geçtiðimiz yýl yapan ve denedikten sonra iki kat verim elde eden Ýsmail Küçük, yatay kovanlarýnýn sayýsýný da artýrdý.
  
"Yatay kovanda 3 oðul, 15 kilo bal aldýk"
 
Kovanýn ilk denemesini geçtiðimiz yýl yaptýklarýný söyleyen Ýsmail Küçük, "Bu kovanýn biz geçen sene biz denemesini yaptýk. Geçen sene güzel bir randýman alýnca dedik ki bu sene biz bunu biraz geliþtirelim. Geçen sene yarýsýný fenni kovan olarak, yarýsýný kara kovan olarak denemesini yaptýk. Çok güzel bir randýman aldýk. Geçen sene bundan 3 tane oðul aldýk. Bu þekilde 3 oðul aldýk. 3 oðulun yanýnda 15 çerçevede bal aldýk. Ve 10 çerçeve arýyla kýþa girdi. Bu ne demek bir arýcýnýn arayýp da bulamadýðý bir þey normalde bir fenni kovan bir oðul verdiði zaman ondan en fazla alacaðý 15 kilo baldýr, en fazla, ama bununla biz üç oðul aldýðýmýz halde 15 çerçeveye yakýn bal aldýk" dedi.
  
"Arý zaman ve enerji kaybý yaþamýyor"
 
Yatay kovanlarda arýlarýn enerji ve zaman kaybý yaþamadýðýný ifade eden Ýsmail Küçük, "Þimdi bu kovanlarýn en büyük avantajý, bir kara kovan olmasý, en büyük avantajý bu. Ýkinci avantajý fenni kovanda arý katlara çýkýp indiði zaman ister istemez bir zaman kaybý, ister istemez bir enerji kaybý. Ýster istemez o çerçeveler arasýndan girip çýkarken, zaman kaybediyor. Ama bu yatay kovanlarda arý kovanýn tabanýnda hangi çerçeveden çýkmýþsa, hangi çerçevede iþ yapýyorsa direk tabandan yürüyüp o çerçeveye gidiyor ve hiç zaman kaybetmiyor. Hemen balýný, polenini býrakýyor, tekrar bir daha doðaya çýkýyor. Fenni kovanlarda diyelim ki 3 sefer çýkýyorsa doðaya, bu yatay kovanlarda en az  5-6 sefer doðaya çýkýyor. Bir arý, düþün ki bunun içinde kaç arý var? Ondan dolayý ister istemez sefere çýkma oranýn yarý yarýya fazla olduðundan dolayý, bal oraný da yarý yarýya fazla oluyor. Bir arý 3 sefer çýkýyorsa doðaya, onun getirdiði bal ile 6 sefer doðaya çýkan arýnýn getirdiði bal bir olur mu? Olmaz. Ondan dolayý bu yatay kovanýn, fenni kovanlara nazaran bal üretimi fazla oluyor" diye konuþtu.
  
 
 
"Yatay kovanda fire vermeden bahara çýktýk"
 
Kýþýn yatay kovanlardan fire vermeden bahara çýktýklarýna dikkat çeken Küçük, "Kýþa girdiði zaman, bununla, zayýf kovanla kýþa girme imkaný yok niye? Bu 24 çerçevenin 15 çerçevesinin balýný aldýðýmýz zaman kýþa girmesine 10 çerçeve arý kalýyor. Ama fenni kovanlarda biz ballarý üst üste aldýðýmýz zaman dipte bakýyoruz ki en fazla ya 8 çerçeve kalmýþ, ya 7 çerçeve kalmýþ, en fazla 9 çerçeve kalmýþ. Bir de bu geniþ olduðundan dolayý kýþýn içindeki rutubet oraný, küf oraný bunda çok az oluyor. Çünkü hava sirkülasyonu bunda fazla olduðundan dolayý bunun bahara çýkma oraný, yüzdesi fenni kovanlardan daha fazla, yani 3 kovanla kýþa girdik. 3’ünde de fire vermeden bahara çýktýk. Ama diðer fenni kovanlarda 6-7 tane fire verdik" ifadelerini kaydetti.
 
Karakurt’ta Aras Nehri kenarýnda sarýçam aðaçlarý arasýnda imal ettiði yatay kovanlarla daha fazla bal elde eden Karadenizli arýcý, arýcýlara yatay kovanlarý kullanmalarýný öneriyor.