Yerli ve milli tohum: 40 bin sebze fidaný  daðýtýldý
ABONE OL

Rize'nin Çayeli ilçesinde Çayeli Ziraat Odasý tarafýndan ata tohumu fidan daðýtým etkinliði düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte önceden dikilen ata tohumlarý fidan olarak Çayelili vatandaþlara ücretsiz bir þekilde daðýtýmý gerçekleþtirildi. 40 bin adet fidan yaklaþýk yarým saat içerisinde tamamen daðýtýldý. Düzenlenen etkinlikte vatandaþlar fidan alabilmek için sýraya girdi. Yoðun ilgi gören etkinliðe Çayeli Kaymakamý Muhammet Fatih Demirel, Çayeli Belediye Baþkaný Ýsmail Hakký Çiftçi, Çayeli Ziraat Odasý Baþkaný Ali Küçükislamoðlu ve ziraat odasý çalýþanlarý katýldý.

"BUNLAR BÝRER MÝLLÝ SERVET GÝBÝDÝR"

40 bin adet fidanlarýn daðýtýmýný gerçekleþtirdiklerini ilerde bu sayýlarýn artabileceðini ifade eden Çayeli Ziraat Odasý Baþkaný Ali Küçükislamoðlu, "Ata tohumu ile ilgili yaptýðýmýz 3. etkinliðimiz. Ata tohumlarýný tercih etme sebebimiz, Ýsrail ve yabancý olan hibrit tohumlarýný kullanmak istemeyiþimiz. Bu bölgeye ait olan ata tohumlarýmýzý Fýndýklý Ziraat Odasý'nýn alanlarýnda yetiþtirdik. Vatandaþýmýza sürdürülebilir tarýmý yapabilmesi için ata tohumlarýný tercih ediyoruz. 40 bin tane ata tohumunu domates, salatalýk, patlýcan ve biber gibi diðer ürünlerden ürettik. Etkinliðimize katýlan herkese fidanlarý verdik. Ýnþallah bu etkinliði sürdürülebilir hale getiririz. Çayeli'nde de çalýþmalarýmýz var. Yapýlacak olan çalýþmalarla belki de 40 bin deðil, 100-150 bin fidan daðýtabiliriz. Ata tohumu sürdürülebilir tarýmla ilgili çok önemli bir iþlemdir. Çünkü hibrit tohumlarý bir yýl yaparsýnýz verimi fazla alýrsýnýz ama ikinci yýl fazla verim olmaz. Ata tohumlarýný kaybetmemiz gerekiyor. Bunlar birer milli servet gibidir" þeklinde konuþtu.

"YERLÝ VE MÝLLÝ BÝR TOHUM"

Daðýtýlan ata tohumlarýndan oluþan fidanlar sayesinde vatandaþlar kendi bahçelerinde üretime devam edeceðini belirten Çayeli Belediye Baþkaný Ýsmail Hakký Çiftçi, "Çayeli Ziraat Odasý baþkanlýðýnýn ve yönetiminin öncülüðünde ata tohumu daðýtýmý yapýldý. Yurtdýþýna baðýmlý olarak yapýlan hibrit tohumlar var bunlar bir kez dikilebiliyor. Bir daha arkasý gelmiyor. Ata tohumlarý geçmiþte ninelerimizin, dedelerimizin tarlaya ektiði ve her yýl ondan ürün aldýðý tohumlardýr. Bu tohumlarla birlikte ülkemizi dýþa baðýmlýlýðýný azaltýyor. Yerli ve milli bir tohum. Burada da yoðun bir ilgi var. Eskiden annelerimiz mýsýrlarýn, kabaklarýn tohumlarýný alarak tekrardan dikerdi. Þimdi de bu geleneði devam ettirmek için çaba gösteriliyor" ifadelerini kullandý.

"YERLÝ VE MÝLLÝ OLMASI BÝZÝM ÖNCELÝÐÝMÝZDÝR"

Ata tohumu almak için sýraya giren Hamdi Kalyoncu ise, "Ziraat odasýnýn daðýtmýþ olduðu sebzeleri alacaðýz. Organik olduðunu öðrendik. Bundan sonraki yýllar içinde tohumlarýyla kendimizi devam ettireceðiz. Yerli ve milli olmasý bizim önceliðimizdir. Ondan dolayý geldik" dedi.

  • Rize
  • Çayeli
  • sebze fidesi
  • yerli tohum