Zayýflýðý hafife almayýn

Toplumda obeziteye karþý bilinç artmasýna raðmen, zayýflýk bir saðlýk sorunu olarak algýlanmýyor. Oysa zayýflýk da týpký aþýrý kilolar gibi pek çok hastalýðý beraberinde getiriyor.

Vücut aðýrlýðýnýn boy uzunluðuna oranla az olmasýna týbben zayýf diyoruz. Þiþmanlýðýn hýzla yaygýnlaþtýðý ortamda az gözlenen bu durumda toplum zayýflýðý hastalýk olarak algýlamýyor. Oysa sorun en az saðlýk açýsýndan obezite kadar ciddi tehlike yaratýyor. Zayýflýk çoðunlukla uzun süre yetersiz beslenme sonucu vücuda kalori alýmýnda azalma sonucu oluþuyor. Ancak sorunun tek nedeni bu deðil elbet. Gün içerisinde yeterli protein, vitamin ve mineraller beslenme ile saðlandýðýnda da zayýflýk kendini gösterebilir ve kilo almak için insanlar zorlanabilir. Çünkü vücut analizlerini yaptýðýmýzda, birey ödem ve yað toplanmasý nedeni ile toplu gibi gözükür, gerçekte rahatsýzdýr. Özellikle bu olumsuz durum anemi ve enfeksiyonlara karþý dirençsizlik ile seyreder. Ayrýca boya göre uygun aðýrlýðýn alt sýnýrýndaki hafif zayýflýklar bir rahatsýzlýk olarak kabul edilmemelidir. Zayýflýðý teþhis etmek için klinik muayene, boya göre aðýrlýk durumunu deðerlendirme, iyi bir beslenme öyküsü alma ve deri kývrým kalýnlýðýný ölçmekle saptanabilir.

Kilo alamýyorum

Diyetle alýnan enerjinin harcanandan daha az olmasý veya alýnan besinlerin vücut tarafýndan kullanýlamamasý ile zayýflýk ortaya çýkar. Vücut harcadýðý kadar enerji alamaz, enerji açýðýný kendi yað deposunu kullanarak kapatýr. Bu anlamdaki zayýflýk daha çok çocuklarda, gençlerde ve aðýr iþte çalýþanlarda görülür. Harcanan kadar enerji alýnamamasý, diyetin yetersiz oluþundan ileri geldiði gibi, sindirim ve dolaþým bozukluklarý ve parazitler gibi nedenlerle, alýnan besinlerin vücutta kullanýlmasýnýn engellenmesi sonucu da olabilir. Ayrýca, hormonal dengesizlik, bazal metabolizmayý hýzlandýrýr. Bu durumda enerji harcamasý artar.

KEMÝK SAÐLIÐI ÝÇÝN RÝSKLÝ

Çocukluk ve gençlik yýllarýndaki zayýflýk, büyümeyi etkiler. Vücut dokularý enerji yetersizliði ile normal düzeyde büyüyemez. Aþýrý zayýflýk çalýþma verimini düþürür. Özellikle, aðýr iþte çalýþanlar ve spor yapanlara yeteri kadar enerji saðlanmazsa, hareket yetenekleri sýnýrlanýr. Çok doðum yapan ve süt veren kadýnlar da harcadýklarý kadar enerji alamadýklarýndan zayýflarlar. Emzikli kadýnlarda süt verimi azalýr. Aþýrý zayýflýk, vücudun dýþ etkilere karþý direncini azaltýr. Enfeksiyonlar kolay oluþur ve ararlarý aðýr seyreder. Yedek enerjileri yetersiz olduðundan hastalýktan iyileþme zorlaþýr. Menopoz sonrasýnda osteoporosiz riski artar. Zayýf kimselerin deri altý yað tabakasý yetersiz olduðundan, soðuk iklimlerde vücut ýsýsýnýn denetimi güç oluþur. Aþýrý zayýflar çabuk yorulabilirler. Aþýrý zayýflýðýn, aþýrý þiþmanlýk kadar yaþam süresini kýsalttýðý bildirilmiþtir.