Antalya'nýn Alanya ilçesinde yaklaþýk 30 yýldýr dalýþ eðitmenliði yapan Kürþat Bilgin, tarihi Alanya Kalesi'nin altýndaki Korsanlar Maðarasý yakýnlarýnda yaptýðý dalýþ sýrasýnda daha önce Antalya Körfezi sularýnda hiç rastlanmamýþ, Kýzýldeniz'e özgü zehirli dikenleri olan çizgili kedi balýðý (Plotosus lineatus) sürüsü ile karþýlaþtý. Bilgin, yaklaþýk 13 metre derinlikteki bir taþýn altýnda, sürü halinde yaþayan bu balýklarýn görüntülerini sualtý kamerasýyla kaydetti.
"BU BALIÐI TÜRKÝYE SULARINDA HÝÇ GÖRMEMÝÞTÝM"
Dalýþ sýrasýndan birçok balýk türüyle karþýlaþtýklarýný söyleyen Kürþat Bilgin, çizgili kedi balýðýný ilk defa gördüklerini söyledi. Bilgin, "Yaptýðýmýz dalýþlar sýrasýnda birçok balýk görüyoruz. Bunlarýn çoðunluðunu biliyoruz ama bazen de ilk defa gördüðümüz balýklarla karþýlaþýyoruz. Karþýlaþtýðým yine bir balýk türü var. Bu balýðý daha önce Türkiye sularýnda hiç görmemiþtim ama yurt dýþýndaki yapmýþ olduðum dalýþlardan dolayý biliyordum. Muhtemelen bizim kara sularýmýza gelerek üremeye baþladýlar diye düþünüyorum. Bu balýðý 'çizgili kedi balýðý' olarak adlandýrabiliriz. Aslýnda ebat olarak küçük bir balýk, sürü halinde yaþýyor, geceleri aktif olan istilacý bir tür ve zehirli dikenleri var. Kesinlikle dokunulmamasý gerekiyor. Çok acý veren zehir salgýlayabiliyor" dedi.
"KAMERAMLA BALIKLARIN GÖRÜNTÜLERÝNÝ ÇEKTÝM"
Yaklaþýk 13 metre derinlikte çizgili kedi balýðý sürüsüne rastladýðýný ifade eden Bilgin, "Bu balýk sürüsüne Korsanlar Maðarasý'nýn yaklaþýk 13 metre derinliðindeki bir taþýn altýnda rastladým. Elimde de küçük sualtý kameram vardý. Kameramla balýklarýn görüntülerini çektim. Araþtýrma yaptýðýmda da ilk defa rastladýðým bir tür olduðunu tespit ettim. Dikkat edilmesi gereken istilacý bir balýk, fazla düþmaný olmadýðý için bu türler çok çabuk üreme yapýyorlar. Diðer balýklarýn beslenme þekillerini bozduklarý için onlarý yok edip kendileri istila ediyorlar. Bunlar tabii iklim deðiþikliklerinin de etkisiyle geliyor ve bizim denizlerimize yerleþip diðer türleri yok edebiliyorlar" diye konuþtu.
"BU BALIÐIN ARTIK ANTALYA KÖRFEZÝ'NE GÝRDÝÐÝNÝ TESPÝT ETMÝÞ OLDUK"
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoðlu, çizgili kedi balýðýnýn Kýzýldeniz göçmeni bir tür olduðunu belirterek, "Bu tür ilk baþta Ýsrail, sonrasýnda Lübnan ve Suriye kýyýlarýnda tespit edildi. Daha sonra Ýskenderun ve Mersin kýyýlarýnda da görüldü. Biz bu türü bekliyorduk ama Antalya Körfezi'nde þimdiye kadar bu türe rastlamadýk. Ancak geçenlerde biz görüntü geldi. Gazipaþa'da bir balýkçý bu türü yakalamýþ, bundan dolayý artýk Antalya Körfezi'ne girdiðini tespit etmiþ olduk. Gazipaþa, Antalya Körfezi içerisinde yer alan bir bölge. Dolayýsýyla ardýndan Alanya'da çekilen bu görüntüleri izledim. Bu balýk ufak ve zehirli bir dikeni olan bir tür. Ýsrail'de yapýlan balýkçýlýk çalýþmalarý sýrasýnda bu tür en yaralamalara neden oluyor. Balýkçýlarýmýz bu konuda dikkat etmelidir. Kýyýlarýmýza girdi, artýk bundan sonraki süreçte bu tür batýya doðru üremeye devam edecektir. Yakalandýðý zaman yüzgeç kýsýmlarýnda dikenleri var ve bu dikenler zehirli, buna dikkat etmemiz gerekiyor. Kýzýldeniz'den Akdeniz'e geçen birçok tür bu þekilde zehirli" ifadelerini kullandý.
"ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ BU TÜRLER ÝÇÝN AKDENÝZ'DE UYGUN ORTAMLAR OLUÞTURUYOR"
Yakalandýðý zaman çok dikkat edilmesi gerektiðini ifade eden Gökoðlu þunlarý söyledi:
"Bu balýðý yakaladýðýmýz zaman temastan kaçýnarak eldiven gibi þeyler kullanýlmasý lazým. Ufak bir balýk ama sürüler halinde hareket ediyor. Taþ altlarýnda veya bir oyuðun içerisinde saklanýyorlar. Tüketimi henüz þu anda yok, tabii ki siz onu tüketmeye çalýþýrsanýz da eti yenebilen bir balýk. Dýþarýdan gelen her yabancý tür ekosistemi deðiþtirir. Ýklim deðiþikliðinden dolayý Kýzýldeniz ve Akdeniz'in arasýndaki eþiðin giderek daraldýðýný gösteriyor. Bu deðiþiklik, bu türler için Akdeniz'de uygun ortamlar oluþturuyor. Küresel ýsýnmadan dolayý geçen sene kýþýnda yaþadýðýmýz gibi, bölge oldukça fazla denizanasý geçiþi yaþandý" diyerek sözlerini noktaladý.