1 Kasým ve yeniden tecrübe

1 Kasým seçimlerine girecek siyasi partilerin listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edildi. Kuþkusuz en çok merak edilen iktidar partisinin listesindeki deðiþimdi.

Listeye damgasýný vuran, üç dönem kuralýyla aktif siyasetin dýþýnda kalan önemli isimlerin, yeniden listeye girmesi oldu. Cemil Çiçek, Faruk Çelik, Ali Babacan, Mehdi Eker, Binali Yýldýrým, Ömer Çelik, Recep Akdað, Bekir Bozdað, Mevlut Çavuþoðlu, Nurettin Canikli, Hayati Yazýcý, Burhan Kuzu, Taner Yýldýz, Mustafa Ataþ, Mustafa Elitaþ gibi kritik isimler yeniden ve seçilmesi garanti sýralardan (pek çoðu birinci sýrada olmak üzere) listeye girdiler. 

Bu listenin özellikle 7 Haziran seçim sonuçlarý üzerinden yapýlan ciddi analizlerin sonucu olduðu ilk bakýþta söylenebilir. Öncelikle, partinin kuruluþundan bu yana siyasi aklýn oluþumunda katkýsý olan isimler yeniden ve çok kritik illerden aday gösterilmiþ. Kýsa bir süre önce üç dönem kuralýnýn AK Parti’yi nasýl etkilediðine dair yazdýklarýmý yeniden paylaþmak istiyorum:

‘AK Parti kurulduðu günden bu yana deðiþimi savunuyor, siyasetin gençler tarafýndan aktif olarak yapýlmasýnýn önündeki pek çok engeli de bizzat kendisi kaldýrdý.

Ancak þu gerçek, tahmin edilenden daha fazla önemsendi toplum tarafýndan: Tecrübe. Her biri farklý tecrübeleri temsil eden isimlerin, üç dönem kuralý nedeniyle aktif siyasetten uzaklaþmasý, pek de farkýnda olmadýðýmýz endiþeleri tetiklemiþ olmalý. AK Parti’nin, siyasetin güçlenmesi ve geçmiþte devlet içindeki farklý unsurlar üzerinden baský altýnda tutulan alanlarda gerçekleþtirdiði özgürleþtirme hamleleri, bugün geriye dönülmesi düþünülemeyecek bir demokratik çýtayý ülkeye kazandýrdý.

Ancak devletin kodlarýný bilen ve bunlarýn zor zamanlarda nasýl refleksler ortaya çýkardýðýný öngörebilen isimlerin yaný sýra; varlýðý ve duruþu ile topluma güven telkin eden isimlerin de partide yer almasýnýn önemi, son seçimlerde ortaya çýktý.

En az bunlar kadar, hatta daha önemli bir diðer baþlýk, teþkilat disiplini ile daima bir adým önde olan AK Parti’nin özellikle son seçimlerde bu alanda sorun yaþamasý. Yine tarif ettiðimiz ayný tecrübenin burada devreye gireceðini söyleyebiliriz. ‘ (Star, 14 Eylül 2015)

Bu listede tecrübe baþlýðý altýnda söylenecekler, belki birkaç ayrýntýyla ifade edilebilir. Devlet tecrübesi, uluslararasý itibar, teþkilat geçmiþi ve elbette toplumsal karþýlýk.

Bir noktanýn daha altýný çizmekte yarar var. Sözgelimi Mehdi Eker’in Ýstanbul üçüncü bölgeden birinci sýrada aday gösterilmesi, AK Parti’nin Ýstanbul’da yaþadýðý ciddi kayýplarý doðru analiz ettiðini gösteriyor.

Liste üzerinden söylenebilecek pekçok söz var. Ama yýllar sonra Ýsmail Kahraman’ýn yeniden birinci sýradan aday olmasý, herhalde sembolik deðeri yüksek bir hamle olsa gerek.  

Aday listesinde en fazla deðiþiklik yapan parti AK Parti. Böyle bir hamle sandýkta nasýl karþýlýk bulacak, toplum uzun zamandýr ve yakýndan tanýdýðý isimler üzerinden önüne çýkan bu tabloyu nasýl deðerlendirecek? Kýsa bir zaman kaldý bunlarý görmemize. Ancak sýkýntýlý dönemlerde tecrübenin ve güvenin her zamankinden daha fazla önem taþýdýðýný dikkate alýrsak, AK Parti’nin hayli saðlam bir kurguyla tekrar seçime gittiðini söyleyebiliriz.