Herkes kanser hücresine sahip. Ancak önemli olan bu hücrelerin yayýlma hýzý. Araþtýrmalara göre hayat tarzýnda yapýlacak 10 deðiþiklik bu hücrelerin aktive olmalarýný büyük ölçüde engelliyor.
Hepimizin vücudunda kanser hücreleri bulunur. Kanser hücreleri vücutta birkaç milyara kadar çoðalmadýkça standart kan testlerinde kanser olup olmadýðýnýzý anlayamazsýnýz. Kanseri yendiniz denilmesi artýk tedaviler ile vücutta kanser hücrelerinin kan testlerinde saptanamayacak kadar azaldýðý anlamýna gelir.
1- Sigarayý býrakýn: Sigara akciðer, dudak, dil, aðýz boþluðu, gýrtlak, mide, yumurtalýk ve yemek boru kanserlerine sebep olur.
2- Alkolü kesinlikle azaltýn veya hayatýnýzdan çýkarýn: Ýngiliz Týp dergisi 300 bin kanser vakasýnýn 13 bininin aþýrý alkol kullanmasýna baðlý kanserin geliþtiðini bildirdi. Özellikle aðýz, boðaz ve gýrtlak kanseri sebebinin alkol olduðu biliniyor. Aþýrý alkol tüketimi nedeniyle yýlda y400 bin kiþinin bu tür kanserlere yakalandýðý belirtiliyor. Alkol vücutta oluþturduðu kimyasallar ile hücre DNA’sýna zarar vererek kanser tetikliyor.
3- Mevsiminde beslenin: Organik veya geleneksel tarým uygulanmamýþ taze sebze ve meyvelerde ilaç kalýntýlarý ve yüksek oranda kimyasallar bulunma riski çok yüksektir.
4- Haftada çok az et tüketin: 500 gramý geçmeyecek þekilde buharda veya fýrýnda piþirilmiþ kuzu eti tercih edin.
5- Þekeri unutun: Un ve sofra þekeri olan yiyecekleri yemeyin.
6- Doðru yaðý tüketin: Mutfakta yað olarak zeytinyaðý, fýndýk yaðý veya ayçiçeði yaðýný tercih edin. Bu yaðlarýn da antioksidaný yüksek olan erken hasatlarýný tercih edin.
7- Tütsülenmiþ yiyeceklere veda edin: Tütsülenmiþ yani füme et, balýk, peynir veya þarküteri ürünleri kanser etmeni. Mangalda kömüre yakýn piþirmek, kýzartma da aynen tütsülenmiþ gibi tehlikeli.
8- Yatarken yemek yemeyin: Yatmadan en az 3 saat önce yemeyi kesin. Yiyip yatmak vücudun toksin üretmesini saðlayarak uyuyan kanser hücrelerini uyandýrabilir.
9- Bol spor yapýn: Her gün en az 45 dakika yürüyüþ veya sevdiðiniz sporu hayatýnýza geçirin. Baðýþýklýk sistemi güçlenecek ve kanser önleyici hormonlar aktive olacaktýr. Spor yaparken bol su içmek toksinlerin vücuttan uzaklaþmasýný saðlayacaktýr. Spor öncesinde saðlýklý meyvelerden sonrasýnda az yaðlý süt tüketin.
10- Baharatlarý bol tüketin: Güvenli üretilmiþ ve evinizde doðru depoladýðýnýz veya sakladýðýnýz acý pul biber, kekik, kimyon, zerdeçal, tarçýn ve karabiberi günlük beslenmenizde bolca kullanýn.