Saðlýklý yaþamak ve yaþlanmanýn sýrrý deþife edildi. Beslenmenin 10 altýn kuralýný uygulayanlar daha az hastalanýyor daha dinç oluyor. Bu kurallar 7’den 70’e herkes için geçerli.
UZUN ve saðlýklý bir yaþam doðru beslenmekle mümkün. Vücudumuz biyolojik bir fabrika gibidir. Çalýþabilmesi için bazý maddelere gereksinim duyar. Bu maddelere besin maddeleri diyoruz. Vücudumuz aldýðýmýz besinleri bir takým kimyasal iþlemlere tabi tutarak enerji elde eder, yeni hücrelerin yapýný saðlar, diðer hücrelerin canlýlýðýný korur. Kýsacasý beslenme, vücudun gereksinimlerini saðlamak amacý ile yapýlan bir iþlevdir. Beslenmede amaç vücudun ihtiyaçlarýný saðlamak ve vücuttaki dengeleri korumaktýr. Saðlýklý beslenme ise doðru beslenme alýþkanlýklarýnýn kazanýlmasýyla saðlanýr.
-Öðün atlamayýn. Sýk ve az yiyin. Her gün üç ana, iki ara öðün yemeniz en uygun seçimdir.
-Dengeli ve çeþitli beslenin. Beyaz un, þeker ve niþastalý yiyeceklerden uzak durun. Her öðünde mutlaka yeteri kadar protein alýn. Her gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin.
-Az iþlenmiþ ve doymamýþ yaðlarý tercih edin. Kuruyemiþlerden de faydalanýn ama yaðlý yiyecekleri ve kuruyemiþleri kararýnda tüketin. Tam yaðlý süt ürünleri, krema, kaymak, yaðlý etler gibi doymuþ yaðlardan uzak durun. Trans yaðlara (fast food, cips ve pastane ürünleri) elinizi sürmeyin. Omega-6 yaðlarýndan (ayçiçeði, mýsýrözü, pamuk yaðý) uzak durun.
-Yiyeceklerinize bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin. Sirke ve limon glisemik yükü azaltýyor, kilo almayý yavaþlatýyor. Tuzu sýnýrlayýn. Tuz hem çok yediriyor, hem de su tutulmasýný arttýrýyor.
-Hiçbir öðünü salatayla geçiþtirmeyin. Salata karýn doyurmuyor. Salatayla beraber mutlaka bir parça protein yemeniz gerekiyor. Salatalarýnýza yaðý kendiniz ekleyin. Mayonez ve hazýr sosa hayýr deyin. Yað konusunda önerim bir tatlý kaþýðý kadar zeytinyaðý ya da ceviz ve keten tohumu yaðý karýþýmý.
-Yemeklerinizi asla kýzartmayýn. Kýzartmalardan uzak kalýn. Kýzartma yerine buðulama, suda uzun süre kaynatma, fýrýnda ya da haþlama yöntemlerini kullanýn. Hiçbir yiyeceði una veya galeta ununa bulamayýn, daha çok yað kazanýrsýnýz. Hazýr soslara hiçbir zaman itibar etmeyin. Hazýr kek, poðaça, börek yemeyin. Canýnýz çok çekerse evinizde kendiniz yapýn. Tatlý ihtiyacýnýzý meyveli yoðurt ile gidermeye çalýþýn.
-Bol bol ve sýk sýk su için. Aklýnýza geldikçe su tüketin. Su hem ucuz, hem de kalorisiz bir içecektir. Sudan sýkýldýðýnýzda meyve çaylarý, diðer bitkisel çaylar ve özellikle de yeþil çay emrinizdedir. Kahveden deðil, aþýrýsýndan korkun. Bir iki bardak kahve metabolizmanýzý hýzlandýrabilir. Günde iki fincaný geçmemeniz öneriliyor. Diyet içecekler de tavsiye edilmiyor.
-Akþam yemeðinizi azaltýn. Günün en son yemeðini yatmadan 2,3 saat önce yiyin.
-Düþük glisemik yüklü karbonhidratlarý, protein ve saðlýða yararlý yaðlarla birlikte yiyin. Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve unlu yiyeceklerden uzak kalýn. Büyük öðünlerden kaçýnýn. Az yiyin, kaliteli beslenin. Acýkýrsanýz 1-2 saat sonra yeniden bir þeyler yiyebilirsiniz. Ýkinci porsiyonu proteinli bir yiyecek (balýk, et, yoðurt, peynir) tercih edin.
-Her gün tartýlmayýn. Haftada bir tartýlmanýz (en fazla iki olabilir) yeterlidir. Kilo vermekten çok, daha iyi görünmeyi, kendinizi daha iyi hissetmeyi veya saðlýðýnýzý daha iyi bir noktaya taþýmayý amaçlayýn.