10 Adımda Şirketler Ramazan Ayını Nasıl Verimli Geçirir?

İş hayatı için ilginç bir aydır Ramazan ayı…

Bir yanıyla bütünüyle manevi, uhrevi bir ay iken, bir diğer yanıyla da iş hayatından “İşlerimiz azaldı, muhataplarımıza ulaşamıyoruz, verimsizleştik” serzenişlerini duyabilirsiniz.

Olabilir, kimin neye ne kadar inanacağını tartışmak bize düşmez.

Ben Ramazan ayının iş hayatını verimsizleştirdiğini düşünmüyorum. Sadece manevi ikliminden, bereketinden dolayı değil.

Bildiğiniz gibi Ramazan ayından, orucun faydalarından habersiz olan bilim insanları farkında olmadan orucu tarif ediyor. Yılın bir ayında kendimizi, bedenimizi, organlarımızı dinlendirmek, zihnimizi toplamak, kalplerimizi temizlemek için mükemmel bir fırsat.

Ama bu fırsat bana göre sadece bireyler için değil.

Ramazan ayını şirketler nasıl değerlendirebilir, biraz bunun üzerine kafa yoralım.

1- Şirketler de tıpkı biz insanlar gibi yılda bir ay dinlenme, sakinleşme, rölanti moda geçme fırsatı olarak kullanabilirler Ramazan ayını.

2- Evet, bir yavaşlama olacak, ama bu biraz da şirketlerin işletim sistemini bir “yeniden başlatma” fırsatı. Neyi yanlış yapıyorsunuz? Neyi eksik yapıyorsunuz? Neyi daha iyi nasıl yaparız? Bu soruların cevabını düşünme zamanı.

3- Bırakınız çalışanlarınız da biraz dinlensin. Mesai saatlerinde esnekliğe gidebiliyorsanız mutlaka gidin. İşler yürümeli elbette, işten feragat etmeyin ama iş yoğunluğundaki azalmadan doğan süreyi çalışanla paylaşın.

4- Ertelediğiniz işleri yapın, örneğin web siteniz eskidiyse onu yeniletin, e-ticarete girmeyi uzun zamandır düşünüyorduysanız şimdi tam zamanı, kurumsal kimliğinizi yenileyin mesela eskidiyse…

5- Ziyaretlerinizi yapın, uzun zamandır göremediğiniz müşterilerinizi, bayilerinizi, iş ortaklarınızı ziyaret edin, telefonlar beş çalıyorsa bir çalar, böylece sakin vakitte daha verimli sohbetler doğar.

6- Ekibinizi motive edin, “Ramazanda işler düşer, normaldir” algısından kurtulmaya, kurtarmaya çalışın. Evet, düşebilir ama bunu önkabul olarak alıp da işleri boşlamak da yok.

6- Ekibinize eğitim aldırın. Fırsat bu fırsat, hazır sakinlik varken eğitim aldırın ekibinize, hangi konuda eksikleri varsa o konuda. Ramazanda kimse bir şey anlamaz diye düşünmeyin, bunlar öğrenilmiş çaresizlik alametleri…

7- Temizlik yapın, normal zamanda, yoğunluktan ilgilenemediğiniz, sırtınıza kambur olmuş gereksiz işleri temizleyin. Mesela kullanmadığınız banka hesaplarını, kredi kartlarını, kullanmadığınız ama kapatmayı ihmal ettiğiniz şirket hatlarını kapatın.

8- Yedek alın. Şirket muhasebe sisteminizin yedeğini alın, CRM sistemlerinizin yedeğini alın, epostalarınızı yedekleyin, sunucularınızın bakımını yaptırın, virüs programlarıyla sistemlerinizdeki virüsleri, trojan (truva atlarını) temizleyin, güvenlik duvarı uygulamalarınızı gözden geçirin.

9- Kullanmadığınız teknolojik ürünleri, işinize yaramayan ama atıl durumda duran ne varsa elden çıkarın, teknolojisi iyice eskimeden satın, kurtulun. Depoda çürümesin, nakite dönsün, ekonomiye dönsün.

10- Çalışanlarınızla, olabiliyorsa aileleriyle hep beraber iftar programı yapın, çalışanlarınızın ailelerini tanıyın, onlar birbirlerini tanısınlar, insan sosyal bir varlık, bu sosyalliği yükseltin.

Benden birkaç öneri, ilginizi çekenleri uygulayın, faydasını gördüklerinizi bize bildirin, geliştirelim.

Tekrar hayırlı bir Ramazan ayı diliyorum.