Cemal Granda, çok uzun yýllar Mustafa Kemal’in yanýnda çalýþtý sonra “Atatürk’ün Uþaðýydým” adlý kitabý yazdý. O kitapta, 10 Kasým 1938 sabahýna dair anlatýlanlar son derece çarpýcýdýr. Granda’ya göre o sabah Dolmabahçe Sarayý’nda sadece çalýþanlar vardýr.
Atatürk’ün sofrasýnda olmak için can atanlar, Haydarpaþa’ya koþmuþ, ilk trenle Ankara’ya gidip ‘yeni iktidar sahiplerine’ baðlýlýklarýný bildirme çabasýna giriþmiþlerdir. Ders kitaplarýnda böyle anlatýlmamýþtý bize. O kitaplardaki tek doðru Atatürk yaveri Salih Bozok’un üzüntüsünden intihar ettiðidir. Doðru Salih Bozok intihar etti ama kurtarýldý.Emeklilik günlerini de yokluk içerisinde geçirdi, öyle öldü.
***
Mustafa Kemal’i anlatan en ünlü kitap Bozkurt’tur. Eski bir Ýngiliz askeri olan Armstrong’un kitabý 1932’de yayýnlandý, Ýnönü Hükümeti hemen kitabýn yurda giriþini yasakladý. Mendres Hükümeti’nin 1951’de Atatürk Aleyhine Ýþlenen Suçlar kanununu çýkardý, kitabýn çevirisi daha da zor hale geldi. Buna raðmen Peyami Safa 1955’te kitabý Türkçeye çevirdi. Orijinali 300 sayfa olan kitap 95 sayfa yayýnlanabildi.O kitaptaki Mustafa Kemal portresi çok konuþuldu ama en aðýr eleþtirilerin yöneltildiði isim Ýnönü’ydü.Cemal Granda’nýn kitabýnda da Ýsmet Ýnönü adýna olumlu tek bir satýra rastlayamazsýnýz.
Atatürk-Ýnönü arasýndaki güvensizliði anlamaya yarayan harika bir bölüm vardýr. Ýnönü, Moskova ziyaretinden sonra Sovyetler’den etkilenir makam deðil kendi aracýný kullanmaya baþlar. Çankaya’ya gelen ziyaretçiler bu durumu Atatürk’e aktarýrlar, Mustafa Kemal’in ilk tepkisi “Benim makam aracýmý da alacak mý?” olur.
***
Cumhuriyet, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatýný bize ne kadar öðretti, daha doðrusu nasýl öðretti? Mesela Fikriye olayý? Kimi kitaplarda Fikriye’nin, Çankaya Köþkü’nden dönüþte intihar ettiði arabada öldüðü, kimi kitaplarda hastaneye yetiþtirildiði, 1 hafta kadar daha yaþadýðý yazar.
Hangisinin doðru olduðunun çok önemi yok, önemli olan insan Mustafa Kemal’e dair öðretilmeyenlerdir.Hoþ Mustafa Kemal’in ölümünden sonra paralardan resminin kaldýrýldýðý yerine Ýnönü resimlerinin basýldýðý da bize hiç öðretilmedi. “Atatürkçülük” adýna yapýlanlara bakýn siz...