Bir süredir bu köþeden de yazýyoruz, hem yüzbinlerce iþçiyi ve ailelerini, hem de yüzbinlerce iþvereni ilgilendiren kýsa çalýþmadan bahsediyorum.
Kýsa çalýþma geçici olarak en az üçte bir oranýnda azaltýlmasýný veya süreklilik koþulu aranmaksýzýn en az dört hafta süreyle faaliyetin tamamen veya kýsmen durdurulmuþ olmasý anlamýna geliyor. Bugün bizde en fazla merak edilen konularý okurlarýmýz için cevaplayarak bu sürece katkýda bulunalým istedik:
BAÞVURU E-POSTA ÝLE YAPILACAK
Ýþverenler kýsa çalýþma baþvurusunu, ilgili baþvuru formuyla yapacak ve eki isim listesini e-posta ile ilgili ÝÞKUR birimine elektronik posta ile kuruma gidilmeden yapýlacak. Her bir SGK numarasý için ayrý ayrý baþvuru gerekiyor. Baþvuru formunun imza sirkülerinde yer alan yetkili bir kiþi tarafýndan imzalanmasý gerekmektedir. Covid-19’un iþletmeye olan etkisini göstermesi bakýmýndan Þirket Yönetim Kurulu kararý alýnmasý ve ayrýca sipariþ erteleme veya iptaline iliþkin belgelerin taranarak e-postaya eklenmesi uygundur.
Yönetim Kurulu kararýnda "Ýþyerinde covid-19 ile mücadele ve saðlýk tedbirleri kapsamýnda faaliyetin durdurulduðunun/azaltýldýðýnýn" belirtilmesi uygun olacaktýr.
SGK VE VERGÝ BORCU OLAN BAÞVURABÝLECEK MÝ?
Ýþverenin SGK ve Vergi borcu olmasý kýsa çalýþma baþvurusunu etkilemeyecektir. SGK ve Vergi borcu olan iþyerleri de kýsa çalýþmadan yararlanabilir.
TEFTÝÞ OLACAK MI?
Kýsa çalýþmadan faydalanmak isteyen tüm iþyerleri için Ýþ Müfettiþleri tarafýndan uygunluk incelemesi yapýlmasý gerekecek. Tüm incelemeler mahalline gidilmeksizin Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðýnda veya Grup Baþkanlýklarýnda sadece ilgili baþvuru evraký ve ekleri üzerinden ve tespit tutanaðý düzenlenmeksizin gerçekleþtirilecektir.
KISA ÇALIÞMA ÝÇÝN ÝÞÇÝ ONAYI ÞART MI?
Kýsa çalýþma nedeniyle iþçinin onayýnýn alýnmasýna gerek yoktur. Kýsa çalýþma nedeniyle ortaya çýkacak eksik gün nedeni SGK’ya 18- Kýsa Çalýþma Ödeneði olarak bildirilir.
ÝÞÇÝNÝN KAÇ GÜN PRÝM ÖDEMESÝ LAZIM?
Kýsa çalýþmadan iþçinin faydalanmasý için gereken 600 gün prim ödeme þartý 450 güne, 120 gün hizmet akdinin devam þartý ise 60 güne indirilmiþtir. Bu þartlarýn taþýnýp taþýnmadýðý ÝÞKUR tarafýndan SGK sistemi üzerinden tespit edilecektir.
SONRADAN VAZGEÇÝLEBÝLÝR MÝ?
Kýsa çalýþmaya baþvurulduktan sonra hiç yararlanýlmayacaksa iptal dilekçesi verilmesi ve kýsa çalýþmanýn sonlandýrýlmasý doðru olacaktýr. Ýlk baþvurudan sonra üç aylýk süreden kalan süre için þartlarý varsa tekrar baþvurulabilir.
Uygunluk tespiti tamamlandýktan sonra, kýsa çalýþma uygulanacak iþçi listesinin deðiþtirilmesine yönelik talepler, yeni baþvuru olarak deðerlendirilecektir.
KISA ÇALIÞMA ÖDEMESÝ NASIL YAPILACAK?
Kýsa çalýþma ödeneði, her ayýn sonunda aylýk prim ve hizmet belgesi iþveren tarafýndan SGK’na bildirildikten sonra, kýsa çalýþma yapýlan günlere göre hesaplanarak PTT Bank aracýlýðýyla çalýþanlara ödenmektedir. Kýsa çalýþma ödeneði nafaka borçlarý dýþýnda haciz veya baþkasýna devir temlik edilemez.
KISA ÇALIÞMA SÜRESÝNDE ÝÞÇÝ ÇIKARTILABÝLÝR MÝ?
Kýsa çalýþma ödeneði uygulanan dönemde Ýþ Kanunu 25/2 Ahlak ve Ýyi niyet kurallarý dýþýnda iþveren iþçi çýkartamaz. Ancak iþçi istifa edebilir.
KISA ÇALIÞMA ÝÞÇÝLERE DUYURULACAK MI?
Kýsa çalýþma inceleme sonucunun; iþyerinde iþçilerin görebileceði bir yerde ilan edilmesi, (varsa toplu iþ sözleþmesine taraf iþçi sendikasýna bildirilmesi) ve ilan yoluyla iþçilere duyurulmasý veya kýsa çalýþmaya tabi iþçilere yazýlý bildirim yapýlmasý gerekmektedir.
Kýsa çalýþma kabulünden sonra çalýþanlara ilan panosunda iþçilere duyuru yapýlamadýðý durumlarda, kýsa çalýþmaya tabi iþçilere yazýlý bildirim yapýlýr. E-posta yoluyla da bildirim yapýlmasýnýn mümkün bulunmaktadýr.
RAPORLU ÝÞÇÝLER NE OLACAK?
Kýsa çalýþma döneminde rapor alan çalýþanlar için raporlu olunan sürede geçici iþ göremezlik ücreti SGK tarafýndan SGK kayýtlarýna göre hesaplanýr ve yatýrýlýr. O süreye iliþkin geçici iþ göremezlik kodu girilmelidir.