100. yılın en güzel icraatı Hasan Celal Güzel’den

Çanakkale Zaferi’nin 100. yılına resmi kurumlar, sivil toplum örgütleri ve basın bence yeterince ilgi gösteriyor. Çanakkale ruhunu günümüz nesline hatırlatmada hepsi önemli etkinliklere imza atıyor. 

Asker tayını dağıtmaktan, kompozisyon yarışmalarına varıncaya kadar sayılamayacak kadar çok etkinlik düzenleniyor.

Bu alanda adeta bir yarış yaşanıyor.

Herkes Çanakkale Ruhu’nu anlatmak için bir şeyler yapıyor, yazıyor icra ediyor.

***

Çanakkale Ruhunu en iyi anlatan metin Merhum Akif’in ‘Şu boğaz harbi’ diye başlayan Çanakkale Şehitlerine yazdığı şiirdir.

Çanakkale’de direnen neferleri ‘Bedrin Aslanları’na benzetmiştir. Mezar taşı olarak Kabe’yi bile koysa haklarını ödeyememiş olacağını anlatmış ve o muazzam şiirini,

“Ey Şehid oğlu şehid, isteme benden makber,

Sana âğuşunu (kucağını) açmış duruyor Peygamber” diyerek bitirmiştir.

Yani oradaki aslan neferin direnişini ne kavmiyyet ne toprak ne menfaat ne de şan şöhret ile değil sadece iman ile izah etmiştir.

Doğrusu odur Çanakkale Zaferi imanın zaferidir.

Tamam da, bugünün insanına yeni nesillere yazılan makalelerle yapılan konuşmalarla anlatmak retorikten öteye geçmez, geçmiyor.

İspat gerekir.

***

İşte bunun ispatını Hasan Celal Güzel beyin başkanlığındaki Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi yaptı.

Ne mi yaptı?

Çanakkale’de şehit düşen aslanların listesini bir kitap halinde yayınladı.

Çanakkale şehitleri genel olarak 250 bin diye telaffuz edilir. Oysa bu yuvarlak rakam savaş boyunca şehit, kayıp esir, yaralı hepsini içine alır.

 Asıl isim isim belirlenen şehit sayısı 51 bin 383 şehittir. 400 sayfalık bu kitapta şehitlerin adı , baba adı, nereli olduğu, biliniyorsa lakabı, askerlik şube kaydı, doğum tarihi, bağlı olduğu askeri birlik, nerede şehit olduğu ve şehadet tarihi ayrıntılarıyla yer almıştır.

***

Adana’dan Yozgat’a kadar bugün sınırlarımız içinde kalan vilayetlerin verdiği şehitler alfabetik sıraya göre detaylarıyla verilmiş.

Sadece Anadolu şehirlerinden olsa bu savaş Türklerin savaşıdır diyebiliriz. Ama liste öyle demiyor. 

Şehitlerin memleketleri arasında Afganistan, Azerbaycan, Bağdat, Basra, Batum, Arnavutluk, Bingazi, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Girit, Halep, Hicaz, İran, Kazan, Kerkük, Kırım, Kosova, Kudüs, Lazkiye, Mısır, Midilli, Ürdün, Romanya, Selanik, Süleymaniye, Tiflis, Libya, Lübnan ve Yemen isimlerini okuyunca aslan neferleri bir araya getiren asıl faktörün ırk ve coğrafya değil iman birliği olduğunu görüyoruz.

Dönemin en büyük devletlerine diz çöktüren işte o imandır. O imanları sebebiyle Bedrin Aslanları’na benzetilmiştir.

Kitap bize işte bu iman gücünün belgesini takdim etmiştir.

Yeni ve büyük Türkiye için de o güce ihtiyaç vardır. Her türlü zorluklara göğüs gerebilmek ve gereğinde dünyaya meydan okuyabilmek için yeni nesillerin Çanakkale Ruhuna ihtiyacı vardır.

Dolayısıyla dindar nesil talebinin küçümsenecek ya da hafife alınacak bir tarafı yoktur, aksine büyük olmanın temel taşıdır.

Şehitlerimizin isim listesini ilk kez hazırlayıp kamuoyuna sunulmasına öncülük eden ve tarihe önemli bir kayıt düşen Hasan Celal Güzel beye teşekkür borçluyuz.  

Hasan Celal Güzel beyin yönetimindeki Yeni Türkiye dergisinin 1584 sayfalık Çanakkale özel sayısı ise ayrı bir güzellik.

Teşekkürler Hasan Celal Güzel, teşekkürler!

Diriliş Postası

Türk basınının en mert, en delikanlı, en gözü kara ve sözünü kimseye müdana etmeden açıkça söyleyebilen en cesur gazetecilerinden biri olan Hakan Albayrak üç haftadır Diriliş Postası adıyla yeni bir gazeteye yayın yönetmenliği yapıyor.

Diriliş Postası, tasarımıyla ve duruşuyla tam okunacak bir gazete.

Hükümetin hak ve özgürlükler alanında yaptığı son düzenlemelerle 35 yıl vatanından cüda yaşayan Selahaddin Eş’in dönüşünü de Diriliş Postası müjdelemiş oldu. Tabii sadece yurda dönüşünü değil aynı zamanda gazete yazarlığına dönüşünü de. Diriliş Postası’nın ikinci sayfasındaki yazılarıyla Selahaddin Eş de artık aramızda.

Ben gazete bayiinden artık iki gazete birden alıyorum. Star ve Diriliş Postası.

Hoş geldin Diriliş Postası, hoş geldin Selahaddin Eş.

Hayırlı olsun Hakan Albayrak, yüreğine sağlık, eline sağlık.

Hızır yoldaşın olsun.