10 adımda sağlıklı yaşam

Sağlıklı yaşamak ve yaşlanmanın sırrı deşife edildi. Beslenmenin 10 altın kuralını uygulayanlar daha az hastalanıyor daha dinç oluyor. Bu kurallar 7’den 70’e herkes için geçerli. 

UZUN ve sağlıklı bir yaşam doğru beslenmekle mümkün. Vücudumuz biyolojik bir fabrika gibidir. Çalışabilmesi için bazı maddelere gereksinim duyar. Bu maddelere besin maddeleri diyoruz. Vücudumuz aldığımız besinleri bir takım kimyasal işlemlere tabi tutarak enerji elde eder, yeni hücrelerin yapını sağlar, diğer hücrelerin canlılığını korur. Kısacası beslenme, vücudun gereksinimlerini sağlamak amacı ile yapılan bir işlevdir. Beslenmede amaç vücudun ihtiyaçlarını  sağlamak ve vücuttaki dengeleri korumaktır. Sağlıklı beslenme ise doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasıyla sağlanır. 

-Öğün atlamayın. Sık ve az yiyin. Her gün üç ana, iki ara öğün yemeniz en uygun seçimdir.

-Dengeli ve çeşitli beslenin. Beyaz un, şeker ve nişastalı yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde mutlaka yeteri kadar protein alın. Her gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin.

-Az işlenmiş ve doymamış yağları tercih edin. Kuruyemişlerden de faydalanın ama yağlı yiyecekleri ve kuruyemişleri kararında tüketin. Tam yağlı süt ürünleri, krema, kaymak, yağlı etler gibi doymuş yağlardan uzak durun. Trans yağlara (fast food, cips ve pastane ürünleri) elinizi sürmeyin. Omega-6 yağlarından (ayçiçeği, mısırözü, pamuk yağı) uzak durun.

-Yiyeceklerinize bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin. Sirke ve limon glisemik yükü azaltıyor, kilo almayı yavaşlatıyor. Tuzu sınırlayın. Tuz hem çok yediriyor, hem de su tutulmasını arttırıyor.

-Hiçbir öğünü salatayla geçiştirmeyin. Salata karın doyurmuyor. Salatayla beraber mutlaka bir parça protein yemeniz gerekiyor. Salatalarınıza yağı kendiniz ekleyin. Mayonez ve hazır sosa hayır deyin. Yağ konusunda önerim bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ya da ceviz ve keten tohumu yağı karışımı.

-Yemeklerinizi asla kızartmayın. Kızartmalardan uzak kalın. Kızartma yerine buğulama, suda uzun süre kaynatma, fırında ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Hiçbir yiyeceği una veya galeta ununa bulamayın, daha çok yağ kazanırsınız. Hazır soslara hiçbir zaman itibar etmeyin. Hazır kek, poğaça, börek yemeyin. Canınız çok çekerse evinizde kendiniz yapın. Tatlı ihtiyacınızı meyveli yoğurt ile gidermeye çalışın.  

-Bol bol ve sık sık su için. Aklınıza geldikçe su tüketin. Su hem ucuz, hem de kalorisiz bir içecektir. Sudan sıkıldığınızda meyve çayları, diğer bitkisel çaylar ve özellikle de yeşil çay emrinizdedir. Kahveden değil, aşırısından korkun. Bir iki bardak kahve metabolizmanızı hızlandırabilir. Günde iki fincanı geçmemeniz öneriliyor. Diyet içecekler de tavsiye edilmiyor.

-Akşam yemeğinizi azaltın. Günün en son yemeğini yatmadan 2,3 saat önce yiyin.

-Düşük glisemik yüklü karbonhidratları, protein ve sağlığa yararlı yağlarla birlikte yiyin. Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve unlu yiyeceklerden uzak kalın. Büyük öğünlerden kaçının. Az yiyin, kaliteli beslenin. Acıkırsanız 1-2 saat sonra yeniden bir şeyler yiyebilirsiniz. İkinci porsiyonu  proteinli bir yiyecek (balık, et, yoğurt, peynir) tercih edin.

-Her gün tartılmayın. Haftada bir tartılmanız (en fazla iki olabilir) yeterlidir. Kilo vermekten çok, daha iyi görünmeyi, kendinizi daha iyi hissetmeyi veya sağlığınızı daha iyi bir noktaya taşımayı amaçlayın.