1. Yüzde 85’lik katýlým oraný ile bu millet demokrasiyi benimsediðini, önemsediðini büyük bir olgunluk ile göstermiþtir. Çoðu yerlerde birbirlerinin oylarýnýn rengini bilmelerine raðmen sandýk baþýnda hoþgörü hâkim olmuþ, demokratik terbiye ve nezaket sergilenmiþtir.
2. Yüzde 51,4 ‘Evet’, yüzde 48,6 ‘Hayýr’ çýkmasý, Türkiye’nin tercihini asla þaibeli kýlmaz, tartýþýlýr hale getirmez. Resmi olmayan sonuca göre 25 milyon 'evet' oyunu ve 1 milyon 300 bin farký kimse küçükseyemez.
Bir Türkiye’den bir de Ýngiltere’den örnek vereyim.
6 Eylül 1987’de siyasi yasaklarýn kalkmasý için yapýlan referandumda 'Evet' % 50.16, ‘Hayýr' % 49.84 çýkmýþtý. Özal’a raðmen siyasi yasaklar kalktý. Bu referandumda Evet oylarý ile Hayýr oylarý arasýnda sadece 75.066 fark vardý. Sonuç ise Türkiye’nin geleceðini etkiledi. Ecevit Baþbakan oldu, Demirel Cumhurbaþkanlýðý yaptý...
Birleþik Krallýk'ta 23 Haziran 2016'da yapýlan referandumda seçmenin %51,9'u AB'den çýkýlmasý yönünde oy kullandý. Yüzde 2’lik farkla Ýngiltere’nin geleceði hakkýnda tarihi bir karar verildi. Kimse de “bu kadar az farkla böylesine tarihi bir karar alýnamaz” diyerek mýzýkçýlýk yapmadý.
3. Oy yüzdelerinin yakýn olmasý Ýngiltere’de “ülke ortasýndan ikiye bölündü” diye yorumlanmadý. Bizde ise önceki akþamdan beri “bölündük, parçalandýk, bittik mahvolduk” diyenler tarafýndan felaket tellallýðý yapýlýyor. Az farkla ‘Hayýr’ çýksaydý bunlara göre demokrasi kazanmýþ olacaktý.
4. 16 Nisan tablosu bize toplumuzla ilgili gerçeði gösteriyor. Herkes bundan dersler çýkarýp; hoþgörüyü hâkim kýlarak, farklýlýklarýmýzý zenginlik görüp uzlaþma adýna adýmlar atmalýdýr.
5. 16 Nisan ‘Evet’ kararý, Sayýn Erdoðan’ýn dikkat çekici ifadesiyle; “Türkiye’nin 200 yýllýk kadim bir tartýþma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar”dýr. Ýki asýrlýk kalýplarý, statükoyu deðiþtirmek kolay deðildir. Vesayet aðalarýnýn, FETÖ tahrikiyle kýpýrdanmaya baþlayan askeri cunta heveslilerinin hazýmsýzlýðý unutulmamalýdýr.
Asýl bundan sonra Türkiye’yi tarihî adýmlar bekliyor. Bu da AK Parti kadrolarýnýn uzun bir yürüyüþ için derin bir muhasebe, tahkimat ve heyecanla yola devam zaruretini anlatýyor.
6. 16 Nisan ‘Evet’ kararý, AK Parti-MHP birlikte yürüyüþünün deðerini ortaya koydu. Sayýn Cumhurbaþkaný sonuçlar açýklanýr açýklanmaz; “AK Parti'ye MHP'ye, BBP'ye gönül veren kardeþlerime teþekkür ediyorum. Özellikle Güneydoðu'da Hüda-Par'a gönül veren kardeþlerime teþekkür ediyorum. Güneydoðu'da büyük deðiþim dönüþüm yaþandý” dedi. Bu yaklaþým siyasette yeni ufuklar açacaktýr.
7. ‘Hayýr’ oraný, CHP bünyesinde Kýlýçdaroðlu’nu baþarýlý bulan deðerlendirmeleri kuvvetlendirdi. Referandumu fýrsat bilip liderlik yarýþýna hazýrlanan isimler, kazýk fren yapmak zorunda kaldý.
8. Doðu ve Güneydoðu’daki ‘Evet’ oylarýnýn 1 Kasým 2015 seçimlerinde AK Parti’nin aldýðý oylardan fazla çýkmasý, yepyeni bir dönemi iþaret etmesi bakýmýndan çok anlamlý ve çok deðerlidir. Devlete olan güvenin artmasý, birlikte yaþama iradesini güçlendirmektedir.
9. Türkiye tarihinde ilk defa Meclis’in ve millet iradesinin kararýyla yönetim sistemi belirlenmektedir. Sivil siyasetin inisiyatif kazandýðý yeni Türkiye’nin aydýnlýðý baþlýyor. Yurt dýþýndaki vatandaþlarýmýzýn bu yükseliþe verdikleri destek de tarihe not edilmiþtir…
10. Milletimizin Cumhurbaþkaný Erdoðan’a sahip çýkmasý, ona duyulan güvenin, teveccühün devam ettiðini göstermiþtir. Hem de yedi düvelin saldýrýsýna raðmen. Hem de dost bildiklerimizin, müttefiklerimizin vefasýzlýðýna ve oyunlarýna raðmen…
11. ‘Evet’ demesi gerekirken, ‘Hayýr’ için pusuya yatan malum zevata da hak ettikleri ders verilmiþtir.